SİVAS'ta, Ramazan Bayramı’nda uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması yasağı sırasında, kümes hayvanlarına bakmak için yanlışlıkla Türkiye yerine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İçişleri Bakanlığı'nın sitesine başvuru yaparak onay alan Mehmet Bülent Özçelik (50), Türkiye ve KKTC basınında günün konusu oldu. Olayı hoş bir anı olarak hatırlayacağın söyleyen Özçelik, hayvanların bakımı için gerekli izni Sivas Valiliği'nden aldı.
#Mehmet Bülent ÖzçelikAlo 174 Gıda Hattı’na gelen şikâyetler gülümsetti. Bir kişi “Karım evde hijyen kurallarına göre yemek yapmıyor, yemekten kıl çıktı” diyerek eşini şikâyet ederken, yalnız yaşayan bir öğrenci ise “Yaptığım pilav hep lapa lapa oluyor, pirinç pilavı tarifi alabilir miyim?” diye sordu.
#Alo Gıda HattıÜlkemiz, bal üretiminde en önde gelen ülkelerden... Ben de mutfağımda şeker yerine bal kullanmayı çok seviyorum. Sadece tatlılarda değil, tuzlu yemeklerin marinasyonlarında da, tatlı-ekşi ve tatlı-acı soslarda da her zaman tercih ettiğim bir malzeme... En güzel tavuk marinasyonlarından biri, bal ve soya sosu karışımından oluşuyor. Bu karışıma, servis ederken bir miktar da susam ekleyince tavuklar bambaşka bir lezzete bürünüyor.
#BalMuhabir, seyyah, belgesel ve film yapımcısı Coşkun Aral’la ödüllü fotoğraflarını, “Ustam” dediği Ara Güler’i, savaş muhabirliği yaptığı dönemlerde çektiği zorlukları ve o kadim gazetecilik ikilemini konuştuk: “Biz haberciler insan kurtarma amaçlı bir meslek yürütmüyoruz. Bizim işimiz hayatı çekmek olmalı. Ama felaket anlarında bunun kararını sadece akıl değil, vicdan da veriyor.”
#Coşkun AralBu kez de bal çekimleri için Anadolu’yu arşınlıyorum. İlk durağım Macahel’de, saf Kafkas ırkı ana arıların üretimini görüp bal sağımına katılacağım. 12 yıl önce yine arıcılık için gittiğim Macahel, hiç bozulmamış doğasıyla nadide balların anavatanı olmaya devam ediyor.
#Ebru ErkeMutfağından balın yok olması, bir aşçının hiç istemeyeceği bir şey. Ben bu ürünü o kadar çok tabakta kullanıyorum ki... Fındığı; bal, tuz, biberiye, kimyon tohumu, füme toz biber ve yağla harmanlayıp fırınladığımda çıtır bir atıştırmalık oluyor. İyi bir Dijon hardalını bal ve soğanla karıştırdığımdaysa şahane bir burger sosu elde edebiliyorum.
#YAZARÇevremizdeki canlı varlıklar dörde ayrılır. Bitkiler ve hayvanlar dışında mantarlar ve mikroskobik varlıklar da canlı sınıfına girer. Ağaçlar ve evcil hayvanlar en sık gördüğümüz varlıklardır. 3. sınıflar için çevremizdeki varlıkları özellikleri ile birlikte anlattık.
#3. Sınıf Fen Bilimleri Çevremizdeki Varlıkları Tanıyalım Konu AnlatımıBuğday Derneği’nin kurduğu 'TaTuTa' ağı kapsamında, Türkiye’nin dört bir yanındaki ekolojik çiftlikler, gönüllü veya ziyaretçilerini bekliyor. TaTuTa, hem Türkiye’den, hem de yurt dışından gelen gönüllü ve konuklarla Türkiye’de ekolojik tarım yapan çiftlikleri buluşturuyor. İşte detaylar…
#Ekolojik Yaşam Çiftliği“Akpembe bahar yelkenleriyle / Güneşin rüzgarına gerilmiş / Bir badem ağacı gibi, / İçimdeki karanlığı patlatacağım.” Datça’ya gömülecek kadar bölgeyi seven Can Yücel, baharı bu dizelerle karşılardı. Bahar yine kapımızı çalıyor. Kışın kasvetini silmek, ruhundaki karanlığı patlatmak isteyenleri Datça doğanın coşkusuna katılmaya, Badem Çiçeği Festivali’ne davet ediyor.
#BademSeyahate çıkarken gideceğiniz ülkede farklı dünya mutfaklarının tadına varacağınızı düşünüp heyecanlanıyorsunuzdur. Belki de şu an bile düşününce ağzınızın suyu akmıştır. Dikkat, bu yazıyı okuduktan sonra iştahınız kaçabilir. İşte dünyanın en garip 20 yemeği...
#İlginç YemeklerKozan’da daha önce keven-kekik balından kremini üreterek adını duyuran Anavarza, ‘bal tozu’ üretimi için start verdi. Bal tozunun halen ithal edildiğini ve gıda sanayiinde kullanıldığını belirten Sezen Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sezen, “Büyük sanayicilerin isteği üzerine 3 milyon liralık ek yatırım yapıyoruz. Şeker yerine bal tozu kullanacaklar” diyor.
Televizyon, radyo ve internetteki hava tahminleri yokken ne yapıyorduk? Tabii ki doğa ananın insafına bağlı olarak önümüze çıkan hava şartlarına razı oluyorduk. Günümüzde artık ilacın bile bitkisel, doğal ve organiği tercih edilirken tutmayan hava tahminleri de zaman zaman “doğal hava tahmin yöntemleri”ni gündeme getiriyor.
Pelin Omuroğlu Balcıoğlu, ABD’de eğitim görürken tanıştığı organik tarımı Urla’daki arazisinde uygulamaya karar vermiş. Zeytinden, domatese, balkabağından keçi peynirine, onlarca ürünü tamamen doğal yöntemlerle üreten Pelin Hanım organik tarımın bahçenizde uygulayabileceğiniz kadar kolay olmadığını, yoğun bilgi ve uğraş gerektirdiğini söylüyor.
Kısa süre önce “Genetiğiyle oynanan Ankara ödülü nasıl aldı” başlığıyla bir yazı kaleme almıştım. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, şehrin dört bir tarafını “2009 Avrupa Ödülü”nü Ankara’nın kazandığını belirten afişlerle donatmasına değinip, herkesçe malum şovlarını eleştirmiştim. Avrupa Parlamentosu’nun internet sitesinde yayınlanan ödül hikayesinin de Gökçek’in anlattığından çok farklı olduğunu vurgulamıştım.