Paylaş
Dün, balın ne olduğuna kısaca bakmaya çalıştık. Bugün de bal çeşitlerinden bahsedelim diyorum.
Balı pek çok bakımdan çeşitlendirebiliriz.
Biz şimdi kaynağına göre, yani arıların nektarı nereden topladığına bakarak bal çeşitlerini özetlemeye çalışalım.
Kaynağına göre bal iki çeşittir: Çiçek balı ve salgı balı...
Arılar balı yapmakta kullandıkları nektarı, bitkilerin çiçeklerinden elde ederlerse ortaya çıkan bala “çiçek balı” denir. Ancak bazen nektar çiçeklerden değil, yaprak saplarından veya gövdelerinden çıkan salgılardan da elde edilebilir.
Arılar bazen de çam, ladin, meşe ve kayın gibi ağaçların üzerinde yaşayan böceklerin tatlı salgılarını toplayarak bal yaparlar.
İşte ülkemizde çok yaygın olarak tüketilen çam balı da “salgı balı”dır.
Üstelik çam balı ülkemize ve Yunanistan’a özgü bir baldır.
Yukarıda bal çeşitlerine kısaca değinmeye çalıştık. Kaynağımız ise yine aynı kitapta bulunan Doç. Dr. Nuray Şahinler imzalı yazıydı.
Mercimekli kabak
Kabakları yıkadıktan sonra baş ve kök kısımlarını kesin. Üzerlerini hafifçe kazıyın. (Soymamanız gerekiyor.) Kabakları yıkayıp 1 santim kalınlığında halkalar halinde dilimleyin.
Diğer taraftan, incecik yarımaylar halinde doğradığınız soğanları ve soyup tavla zarı formunda dilimlediğiniz domatesleri derin bir kaba koyup karıştırın.
Tuz, karabiber, kırmızıbiber ve kuru naneyi katıp tekrar karıştırın. Üzerine incecik doğradığınız sarmısakları, limon suyu ve tozşekeri ilave edip karıştırdıktan sonra kenarda bekletin.
2 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencereye gezdirip üzerine bir sıra kabak dizin. Üzerine, hazırladığınız mercimekli karışımın yarısını serpiştirin.
Bir sıra daha kabak dizip mercimekli karışımın kalanını serpiştirin. Kalan kabakları da en üste yerleştirdikten sonra 1 çay bardağı zeytinyağını ekleyin.
Sıcak suyu da (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz) tencerenin kenarından aktarın. Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin.
Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp kabaklar yumuşayıncaya kadar, 25-30 dakika pişirin.
Ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin ve üzerine bol miktarda dereotu doğrayarak servise sunun.
? 4 adet orta boy
yeşil kabak
? 2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
? 2 adet orta boy
kuru soğan
? 2-3 adet orta boy domates
? 1 çay bardağı + 2 yemek kaşığı zeytinyağı
? 1 çay kaşığı tuz, karabiber
? 1 çay kaşığı
kırmızı toz biber
? 4-5 diş sarmısak
? 4 çay kaşığı tozşeker
? Yarım limonun suyu
? 1 yemek kaşığı
kuru nane
? 1-2 su bardağı sıcak su (Et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz.)
Paylaş