Nafiz Karagözoğlu
Nafiz Karagözoğlu
Nafiz Karagözoğlu

Keyifli pikniğin 5 kuralı

Pikniğiniz faciaya dönüşmesin!

Haberin Devamı

Hava güzel, çocuklarınızı da alıp piknik mi yapmak istiyor canınız? İyi, güzel ama piknik yapacağınız yer yeşillik olacağı için bu güzel güne bazı tehlikeler eşlik edebilir. İç Hastalıkları Uzmanı Mustafa Nafiz Karagözoğlu, hem kendi sağlığınızı hem de çevreyi korumanız için almanız gereken tedbirleri anlattı.

Pikniklere gidiş ve dönüşlerde aceleci olmayın, trafik kurallarını unutmayın. Güneşte uzun süre kalmayın, mümkünse güneşten koruyucu losyon, krem kullanın. Şapka ve gözlük açık hava eğlenceleri için koruyucudur. Mümkün olduğu kadar sık ellerinizi yıkayın.
Yanınızda ilk yardım seti bulundurun. En az 10 bardak su için. Alerji ilacı ve jeli bulundurun. Terlemeye karşı yanınızda yedek çamaşır bulundurun.

1) Kıyafet Seçimini Doğru Yapın

Haberin Devamı

Bol, bacakları ve kolları yeterince koruyup kapatan, pamuklu, açık renkli kıyafetler tercih edin. Canlı renkli ve desenli kıyafetler; arılar, sinekler, böcekler gibi küçük canlıların dikkatini çeker. Bu nedenle renkli ve göz alıcı desenleri olan kıyafetlerden sakının.

2) Keneye Karşı Önleminizi Alın

Haşerelerden koruyucu sprey ve ilaçları dikkatli kullanın, içerik ve kullanım ile ilgili uyarıları dikkatle okuyup uygulayın. Gidilen piknik alanları ile ilgili “Kene Uyarısı” varsa dikkatli olun. Keneler yönünden şüpheli ve tehlikeli olan bölgelerden uzak durun. Hayvanlarla gereksiz temaslardan kaçının. Elbiselerin açık renkte olması ve böcek öldürücü ilaçların kullanılması önemli bir tedbirdir. Her 2 saatte bir vücudu keneler yönünden gözden geçirmek, akşamları eve gelindiğinde vücudu tamamen muayene etmek, böceklerin henüz hastalık etkenini vermeye başlamadan bulunması ve uzaklaştırılması bakımından oldukça önemlidir.

Özellikle şekerli gıdaları açıkta bırakmayın. Birçok haşere ve böcek özellikle şekerli gıdaları tercih eder. Karasinekler her türlü gıda ve çöp artıklarıyla beslenirler. Ve dışkılarını besinlerin üstüne bırakırlar. Kolera, ishal, dizanteri, hepatit, çocuk felci, salmonelloz ve verem gibi hastalıkları bulaştırabilirler.

Haberin Devamı

3) Zehirlenmelere Karşı Tedbiri Elden Bırakmayın

Sıcakta, açık havada bekleyen etler gıda zehirlenmesine neden olur. Özellikle tavuk ve kıyma tipi besin maddeleri, yaş pasta gibi yumurta içeren gıdalar mikropların hızla çoğalmasına uygun ortam oluştururlar. Bu nedenle zehirlenmeye neden olabilirler. Fazla miktarda ve çok çeşitli yemekleri bir arada yemek, mide barsak hareketlerini bozabilir. Buna bağlı şikayetler olabilir. Açıkta uzun süre bekleyen gıdalarla sinek teması olabilir. Piknik alanlarındaki bilmediğiniz otları ve mantarları toplayıp yemeyin.

4) Mangala Dikkat!

Uygun olmayan şartlarda pişirilen yemekler zehirlenmeye neden olabilir. Kalın kesilen etler, kalın yapılan köfteler iyi pişmedikleri için rahatsızlık verebilirler. İçi pişsin diye mangal üstünde uzun süre kalan gıdaların, besin değerleri azalabilir, yanabilir. İyi kor haline gelmemiş kömür, kanser yapabilen maddelerin üzerinde birikebilir. Kömürle pişirilen gıda arasındaki mesafenin en az 15 santimetre olması gereklidir. Aksi takdirde pişirme ile ilgili kusurlar hasta edebilir.

Haberin Devamı

5) Çevrenizi Temiz Tutun

İnsanların sorumsuz davrandığı en önemli mekanlar başkalarının tuvaletleri ve piknik yerleridir. Umursamazlığınız sizi ve çevrenizi hasta edebilir. Çöpler, açıkta bırakılan atıklar hastalık yatağıdır. Bir hafta önce sizin attığınız, açıkta bıraktığınız yemek artığı bir hafta boyunca çürür, hastalık kaynağı haline gelir, ertesi hafta yaptığınız piknikte sinekler yoluyla sizin gıdalarınıza bulaşıp sizi hasta edebilir. Peki ya sizin çöplerinizi bıraktığınız bölgede sürekli yaşayan insanlar, hayvanlar ve bitkiler! Özellikle plastik poşet ve şişeler, sizi misafir eden toprağa verilen en çirkin hediyelerdir.

Sağlık Sorunlarında 112’yi Arayın!

Haberin Devamı

Her türlü hastalık halinde ilgili hastaneye ulaşmada 112’yi aramayı unutmayın. En önemli ilk yardım adımlarından biri hastayı en kısa sürede müdahale yapılabilecek üniteye nakil etmektir.