Yaklaşık beş yıl önce bu köşede bir yazı kaleme almış, Türkiye’de pizza satan ünlü mağaza zincirlerinin çok büyük bir bölümünün ürünlerinde tavuk sucuğu kullandığına dikkat çekmiştim. Üstelik bunu yaparken sitelerindeki duyuruları adeta sakladıklarını, vatandaşın dana sucuğu, salamı yediğini zannetmesini istediklerini belirtmiştim.
#PizzaEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Kendilerini Anadolu mutfağı olarak tanımlayan Herise İstanbul’un 1 yıldır özlemle beklenen yemeklerini yeni yerlerinde ilk tadanlardan biriydim. Aydın, Söke, Tire gibi İç Ege’ye yoğunlaşan mutfaklarında sadece tadım menüsü sunan Asude ve Bahadır Boğatır şefler gastronomimizin yüz akı bir mekân yaratmış...
#Anadolu Mutfağıİnternette 5 kilosu 750 liraya satılan sucuk reklamına tepki gösteren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, "5 kilogram sucuğun 750 lira olması demek, kilosu 150 lira demek. 150 liraya işkembe yok. İnternet sahtekarlığı bu" dedi.
#Sucukİnternette 5 kilosu 750 liraya satılan sucuk reklamına tepki gösteren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, "5 kilogram sucuğun 750 lira olması demek, kilosu 150 lira demek. 150 liraya işkembe yok. İnternet sahtekarlığı bu" dedi.
#SucukAltı aylık büyük maraton geçen hafta sonlandı. MasterChef Türkiye kupasını bu sene kucaklayan Eren Kaşıkçı oldu. Crocs terlikleri, renkli çorapları ve modern şalvarları... Yarışma boyunca yaptığı yemeklerin yanı sıra renkli imajıyla da dikkat çekti. Peki, kimdir Eren Kaşıkçı? Final gecesinin hemen ardından buluştuk. Hikâyesini, yarışmada yaşadıklarını ve yemek tutkusunu konuştuk: “İlk günden beri ‘Ben mücadeleyi hiç bırakmam’ dedim. Bir ara tökezledim, vazgeçecek gibi oldum ama pes etmedim.”
#Eren KaşıkçıSevdiklerimizi ağırladığımız davet sofralarına koyduğumuz yemekler kadar onları nasıl sunduğumuz, gözümüzü nasıl doyurduğumuz da önemli. Belki her gün yediğimiz pratik yiyecekleri bile birkaç küçük dokunuşla ziyafet sofrası ikramına dönüştürmek mümkün.
#Metro TürkiyeAlpagut Bağları’nda dolaşırken iyice ballanmış öküzgözü salkımlarından üzüm koparıp atıyorum ağzıma. Öküzgözü ve boğazkere bölgenin en iyileri. Bağları gezip ardından yöresel sofralarına oturduğumuz Elazığ’ın kadim mutfağı damaklarımızı şenlendiriyor.
#ElazığBasit bir pilav olarak görünse de halk yemeği olması ve içinde pek çok tekniği barındırmasıyla, İspanya’nın en bilinen lezzetlerinden. Arapların pirinci, Romalıların yemeğe ismini veren tavayı getirdiği ülkede, çiftçilerin kalan malzemeyi tavada pişirmesiyle ortaya çıkan paella, tarihsel zenginliği iyi anlatan bir yemek.
#YazarGıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, yüzde yüz dana eti adı altında satılan kıyma ve sucuk gibi ürünlere merdiven altı üreticiler tarafından sakatat ve kanatlı hayvan eti karıştırıldığını, kırmızı ette ise tartıda ağır basması için şırıngayla su enjekte edildiğini belirterek, yapılan hilelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#Kırmızı EtGıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, yüzde 100 dana eti adı altında satılan kıyma ve sucuk gibi ürünlere merdiven altı üreticiler tarafından sakatat ve kanatlı hayvan eti karıştırıldığını, kırmızı ette ise tartıda ağır basması için şırıngayla su enjekte edildiğini belirterek, yapılan hilelere karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
#KıymaTürkiye’de Gaziantep ile Hatay’ın ardından gastronomi alanında 2019 UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na Afyonkarahisar da dahil oldu ve hak ettiği unvana kavuştu. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2020 yılının “Türk Mutfağı Yılı” olarak belirlenmesinin ardından bu yıl Türk mutfağı ve gastronomisi oldukça konuşulacağa benziyor. Bu iki sevindirici haberi alır almaz, 2020’de ilk rotamı Afyonkarahisar olarak belirledim ve ikinci kez ziyaret ettiğim gastronomi cenneti şehrin, geleneksel lezzetleri ile ilgili deneyimlerimi aşağıda sizler için derledim.
#AfyonBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonBir kilogram sucuk yaklaşık 30 TL’ye mal edilirken, raflara gelene kadar işletme giderleri, vergiler ve kârlar da eklenince fiyatın 50 TL’yi bulması gerekiyor. Polonez Genel Müdür Andaç Günsoy, “Üretici hiç kâr etmeden sucuğu markete satsa dahi raftaki fiyatı en az 46 liraya çıkar. Bu fiyatın altına dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.
#SucukSalataya sıkılan limondan nar ekşisine, köfteden sucuğa kadar birçok üründe vatandaşın restoranda yediği yemek konusunda aldatıldığı tablosu ile karşı karşıyayız. En büyük hile ise yemeklerde kullanılan yağlarda. Zeytinyağı yerine soya yağı, tereyağ yerine ise tereyağı aroması kullanıldığını biliyor muydunuz?
#YazarlarSalataya sıkılan limondan nar ekşisine, köfteden sucuğa kadar birçok üründe vatandaşın restoranda yediği yemek konusunda aldatıldığı tablosu ile karşı karşıyayız. En büyük hile ise yemeklerde kullanılan yağlarda. Zeytinyağı yerine soya yağı, tereyağ yerine ise tereyağı aroması kullanıldığını biliyor muydunuz?
#GazetehaberleriKırgızistan'ın en büyük şehri ve başkenti olan Bişkek, doğal güzellikleriyle göz dolduran bir şehir. Eskiden İpekyolu üzerinde olan Bişkek, göçebe hayatında etkisiyle ‘yurt’ adı verilen yuvarlak çadırlardan ve kervansaraylardan oluşmuş. Daha sonra Rus baskısıyla yerleşik hayata geçirilen Kırgız şehri klasik Rus mimarisiyle öne çıkıyor. Burada öyle şeyler deneyimledim ki, çok şaşıracaksınız. İşte size Bişkek gezi rehberi…
#Kırgızistan