Alzheimer 21’inci yüzyılın kâbusu. Her 3,2 saniyede bir kişi bu hastalığa yakalanıyor. Hem hastanın hem de ona bakanların yaşam kalitesi her gün biraz daha düşüyor, çaresizlik evlere ateş düşürüyor. Bu derlemeyi bir gazeteci olarak değil, sekiz yıldır bu illetle mücadele eden bir babanın kızı olarak yazıyorum. İçinde bol miktarda bilgi ve gerçekle birlikte test edilmiş deneyim ve moral bulacaksınız. Okuyan ferahlık bulsun, Alzheimer Günümüz (21 Eylül) kutlu olsun…
#AlzheimerYeni açılan ilk vegan fine dining restoranımız Telezzüz bana ünlü şef Rasmus Kofoed’in Kopenhag’daki Angelika’sını hatırlattı. Kişniş soslu, damlasakızlı-tahinli piyaz, enginarlı keşkek, şalgam ve sumaklı soğan salatasıyla servis edilen istiridye mantardan şiş... Benim için iyi ve dengeli bitki bazlı yemek anlayışına tam da uyan tabaklardı tattıklarım.
#Ebru ErkeBu haftaki konuğum, seneler önce yardımına ihtiyacımız olduğu dönemlerde her telefonumuzu anında açan, sorularımızı bıkmadan cevaplayan, olmadık saatlerde rahatlıkla arayabildiğimiz, yardımsever, kendini geliştirmeye adamış idealist kötü gün dostum, bir kız çocuğu annesi, Adanalı diyetisyen İlkay Aydın... Hem yeni açacağı ofisini, hem de meşhur Bodrum tabağını konuştuk...
#1IV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapGaziantep ve Antakya’dan sonra UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üçüncü şehir olarak dahil edilen Afyon pek çok kişiyi şaşırttı. Çünkü Afyon’u kısa molalarda yenen kaymaklı ekmek kadayıfı ve sucuktan ibaret zannedenlerin sayısı bir hayli fazla... Oysa hem Egeli hem İç Anadolulu Afyon, mutfağında her iki bölgenin de bereketini ve inceliklerini eritmeyi başarmış bir şehir.
#Ebru ErkeYaz demek karpuz demek; karpuz demek ferahlık demek... Üstelik faydaları da saymakla bitmiyor. Peki çoğumuzun sıyırıp attığı karpuz kabuğunun da faydalı olduğunu biliyor musunuz? Kabuklar farklı şekillerde değerlendirilebiliyor. Turşusu da oluyor, reçeli de... İki diyetisyenden karpuzun faydalarını öğrendik. Şeflerden de karpuzlu tarifler aldık.
#GazetehaberleriAyvalık, sonu ille denize kavuşan daracık taş sokaklarından Çamlık’a, Sarımsaklı’dan Cunda’ya hayallerdeki Ege kasabası. Girit’ten ve Midilli’den esen lezzet rüzgârıysa zeytinyağına ve balığına meftun. Tabak tabak Ayvalık-Cunda turumuzda gelenekseli de var, modern adresler de....
#YAZARKurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#AtıştırmakÇok üretken; kendi şarkılarını yapıyor, söylüyor, “Ben değişik bir vakayım” diye anlatıyor. Hayatı ilginç tesadüfler ve dramlarla dolu. Yaşadığı aldatılma deneyiminden sonra özgürleştiğini söylüyor. Eşini bir reklam filminde görüyor, vuruluyor, garip tesadüfler silsilesi yaşıyor. 16’sında yaşadığı tacizi, şiddeti ilk kez anlatıyor. Yeni şarkısı ‘Parmak İzlerin’i çıkaran Aydilge ile konuşuyoruz: “Hepimiz birbirimizin kalbinde büyük yara izleri bırakıyoruz.”
#GazetehaberleriErzurum deyince akla ilk ‘cağ kebabı’ gelir ama siz yine de ufkunuzu geniş tutun. Kentte peşinden koşturacak çorbasından ev yemeğine birçok değişik tat var. Yolu buraya düşenlerin ihmal ettiği bir konu da peynir... Biraz şehrin dışına çıkmaya başladığınızda köyden köye peynirin tadının ve yapım tekniğinin değiştiğini göreceksiniz.
#SeyahatAhmet Hamdi Tanpınar’ın dediğine göre ‘Konya insanı ya bir sıtma gibi yakalayıp kendi âlemine taşır ya da sonuna kadar ona yabancı kalırsınız’. Üstada katılmamak ne mümkün! Şehre adımınızı atar atmaz tarihi atmosferinden mutfağına Konya sizi sarıp sarmalar, içine alır ve kendi âlemine doğru yola çıkarır...
#Konya‘Amadeus’ oyunu Okan Bayülgen ve Selçuk Yöntem gibi iki usta oyuncuyu bir araya getirdi. İkiliyle uzun bir pandemi arasından sonra yeniden izleyiciyle buluşan oyunlarını konuşmak üzere sözleşiyoruz. Artık çok iyi arkadaş olan Bayülgen ve Yöntem’le tiyatrodan başlayıp kız çocuk babası olmaya, yeni nesil oyunculara ve pandeminin düşündürdüklerine uzanan koyu bir sohbete koyuluyoruz.
#GazetehaberleriSon dönemde öne çıkan diyetlerden biri de, ketojenik diyet oldu. Ketojenik diyet taş devri rejimi veya mağara rejimi adı altında bir hayat tarzı olarak da benimsenebilmektedir. Ketojenik diyette, insülin baskılanarak yağların enerji için kullanılması sağlanıyor. Peki, ketojenik diyet nedir? Ketojenik beslenmenin özelliği ne?
#Ketojenik Diyet‘Viyana kapılarına dayanmak’ ifadesiyle tarihten çok iyi bildiğimiz bu şehir, kışın en ışıltılı etkinliği olan Noel pazarlarıyla tüm dünyaya kapılarını açıyor. Her yıl kasım ayının ortalarından aralık ayının sonuna kadar, Noel pazarlarının en ihtişamlı haliyle Viyana sokakları içimizi ısıtıyor. Yılın son seyahatini planlamak istiyorsanız, işte en lezzetli Viyana rehberi sizlerle…
#Viyana Noel PazarlarıÇağın vebası olarak gösterilen Tip 2 diyabet hastalığının yayılım hızı kadar diyabet hastası adayları olarak tanımlanan pre-diyabetlilerin sayısındaki artışın da ürkütücü boyutlara yükseldiğine dikkat çeken Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Geleceğin diyabet hastası adayları, Türkiye’de son 20 yılda 4 kat artmış durumda. Bu dehşet verici bir artış hızı. Kendimizi ve çocuklarımızı beslerken hasta ediyoruz, farkında değiliz! Anti- diyabet yaşam tarzını bir seçim olarak değil, zorunlu olarak benimsememiz gerekiyor. Aksi halde ülkemizde 40 yıl sonra herkes diyabet hastası olacak!” diye uyarıyor.
#DiyabetÇocukların okuldayken daha sağlıklı tatlılar tüketmesi için ailelere öneride bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Çilingiroğlu Shipman, sadece 15 dakikada hazırlanan atıştırmalık tarifini anlattı.
#ÇocukGenelde kış tatillerinde tercih edilen Alpler, karların erimeye başlayıp yeşile yer açtığı bahar zamanı da muazzam oluyormuş meğer! Mart ayının son haftasında Fransız Alpleri’ndeki Val d’Arly bölgesine gittim. Zirvedeki karlardan bahara doğru kayıp geleneksel dağ güzelliklerini tattım. Kesin bilgi, yayalım; bölgedeki şarap ve yemek lezzetlerinin mevsimi yok!
#AlplerKış ayları gelince pekmez en faydalı enerji kaynaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Büyüklerimizin de sofralarından eksik etmediği pekmez hem çocuklara hem büyüklere oldukça faydalı. Peki pekmez nasıl saklanır ve pekmezin faydaları nelerdir?
#Pekmez Nasıl SaklanırÇamlıhemşin'de geçirdiğim dört gün boyunca geçmişteki tecrübelerden de faydalanarak bir rehber oluşturmayı başardım. Doğu Karadeniz, Türkiye'nin ciddi bir değeri. Gezdikçe, keşfettikçe, gördükçe ülke sevginizi artırır ve doğaya âşık olmanızı sağlar. Bu mükemmel coğrafyayı sizler de görün diye deli dolu bir rehber hazırladım. Hadi beraber bakalım...
#Rize