Güncelleme Tarihi:
Pekmez tüketirken her besinde olduğu gibi abartmamak önemlidir. İçindeki demir ve kalsiyum ile kemik gelişimini destekleyen pekmez kansızlığa karşı da etkilidir. Soğuklarda tüketildiğinde vücut ısısını dengelediği gibi antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini de güçlendiriyor ve hastalıklara karşı bizi koruyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sarptaş Büyükince pekmezin faydalarını şu şekilde açıklıyor:
Pekmez, glikoz ve früktoz içeriğinden sindirime gerek kalmadan kısa sürede kana karışan bir besindir. İçeriğinde kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir ve B vitaminleri bulunur. 1 yemek kaşığı yani 10 gram pekmez ortalama 1 mg demir, 40 mg kalsiyum içerir. Pekmez yüksek enerji içeriği ile özellikle çocuklar, sporcular, hamile ve emziren anneler için önemli bir besin kaynağıdır.
Uzmanlar ne kadar pekmez yemeli sorusuna yetişkinler ve çocuklar için ayrı oranlarla cevap veriyor. Yetişkinler günde 1-2 yemek kaşığı pekmez tüketebilirken çocuklar günde 1-2 tatlı kaşığı pekmez ile yetinmelidir. Diyabetlilerin tek başına pekmez tüketiminden kaçınması gerektiğini dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Sarptaş, diyabet hastalarının pekmezi her gün olmamak kaydıyla 1 tatlı kaşığından az olacak şekilde tüketebileceklerini belirtti.
Pekmezin faydaları kadar ne şekilde saklanacağı da önemlidir. Marketten aldığımız pekmezleri buzdolabında saklamak gereklidir. Evde yapımı pekmezleri ise oda sıcaklığında ancak güneş ışığı almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz. Pekmez donarsa benmari usulü ile çözdürebilirsiniz.
Bebeklere ek besine geçiş aşamasında pekmez verilebilir. Ancak genellikle denendiği gibi pekmezi yoğurtla karıştırıp bebeklere vermek yerine meyvelerle karıştırarak vermenin daha doğru olduğu belirtiliyor. Pekmez bebeklere bu şekilde verildiğinde demir emilimi daha yüksek olacaktır.
Not: Bebeğinize deneteceğiniz her besin için onu takip eden doktorunuzdan onay alın.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL