Taş ekmeği, Elazığ’ın yöresel lezzetlerinden biri. Yapımı oldukça pratik ve kolay olan taş ekmeği, şerbetli bir tatlı. İncecik pişmiş hamurlar, dövülerek toz haline getirilen ceviz veya fındıkla buluşuyor, tadına doyum olmaz bir lezzet ortaya çıkıyor. Peki, taş ekmeği nasıl yapılır?
#Taş Ekmeği Nasıl YapılırGelinim Mutfakta puan durumu haftanın tam ortasında Aslı Hünel sunumuyla açıklandı. Gelinim Mutfakta bugün taş ekmeği tatlısı ve tartışmalarıyla çok konuşuldu. Vrilen tarifi en iyi yapmak için mücadele eden gelinlerden biri bugün Gelinim Mutfakta çeyrek altını kazanan isim oldu. Cuma günü ise Gelinim Mutfakta birincisi tam 10 altın bileziğin sahibi olacak. Peki, Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu? Bugün çeyrek altını kim kazandı? Gelinim Mutfakta 11 Eylül 2024 puan durumu (toplam)
#Gelinim Mutfakta Günün BirincisiMemleketin her bir köşesinde onlarca farklı tandır kebabı pişiriliyor. Hepsi birbirinden lezzetli… Keçi, kuzu hatta dana etinden yapılan da var. Pişirme tarzları bölgelere göre farklılık gösteriyor ama lezzet hep baki… Pide, domates, biber ve soğansa tandırın ayrılmaz arkadaşları…
#ASUMAN KERKEZTemmuzda tezgâhlara çıkar, eylülde bollaşır... Ekim sonuna kadar en yağlı ve en leziz olduğu zamanlardır. Gastronomik açıdan dünyaya tanıtılacak en değerli lokal lezzetlerimizden sardalyanın en sevdiğim hali, asma yaprağında yapılan ızgarasıdır. Sardalyanın pilakisini ekmeği bana bana yemek de müthiş oluyor.
#SardalyaKebap farklı ülkelerde ve Türkiye ülkesinde de sevilen milli yiyeceğimiz olarak bilinmektedir. Kebap doğrudan doğruya ateşin üzerine tutularak pişirilmektedir. Aslında bir kap içerisinde susuz olarak pişirilen et yemeği olarak da tanımlanmaktadır. Çevirmesi, kızartması ya da kavurması yapılmaktadır. Bu seçenekler kebabın pişirme teknikleridir. Kebap çeşitlerinin çoğu ızgarada pişirilmektedir. Fakat tas kebabı gibi seçenekler tencere yemeği olarak kabul edilmektedir. Görüldüğü gibi kebabın kültürel etkilerden etkilendiği ve buna göre de çeşitlere ayrıldığı aşikardır. Kebap çeşitleri ve isimleri nelerdir, en sevilen kebap çeşitleri ve tariflerini sizler için derledik.
Çizme’nin şimdiye kadar kendi halinde yaşayan bölgesi Puglia’nin vaatleri ortada: Makul fiyatlar, samimiyet, sade ve saf lezzetler, harika kumsallar ve deniz… Puglia kendini saklı tutmayı başarmış bir yıldız. Çok sevdiğim bu bölgeye bu kez dünyaca ünlü Altamura ekmeğinin peşinden gittim.
#SeyahatMerhaba Sevgili Hürriyet Lezizz Okurları... Bundan sonra bu köşede sık sık tariflerim ve mutfakla teknikleriyle ilgili öğretici içeriklerimle karşınızda olacağım. Bugün ilk olarak pastacılık ve ekmekçilik konusunda temel bilgilerle başlıyoruz. Dilerseniz hemen başlayalım...
#EkmekSon dönemde herkesin içinden bir fırıncı çıktı! Marketlerde maya bulmanın imkânı yok. Ramazanda pide tarifleri elden ele dolaşmaya başladı ama yapımı çok da kolay değil. Bu hafta işin ustasından bir pide tarifim, artanları boşa harcamamak için pratik önerilerim var.
#YazarBu yaz sık sık Bodrum’da olacağım. Önce tatile gidiyorum, ardından da Bodrum Festivali’ne... Festivalin açılış konserinde Fazıl Say’a Bilkent Senfoni Orkestrası eşlik edecek. Ben de ‘Saffet Emre Tonguç ile Bir Bodrum Hikâyesi’ etkinlikleri çerçevesinde 23-24 Ağustos saat 18:00’de, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Bodrum Mozole Anıt Müzesi’ni anlatacağım. Güzelliğini dünyanın keşfettiği Bodrum, yıllar içinde gelişti ve zenginleşti. Bugün Türkiye’nin St. Tropez’i olarak kabul ediliyor. Size bu yaza damgasını vuracak 24 mekânı yazmak istedim.
#Saffet Emre TonguçSeferihisar, Ege de lezzettin ilmek ilmek örüldüğü, Türkiye’nin sakin beldesi. Yamaçların ovalarla flört ettiği bereketli toprakların ve denizin birlikte var ettiği Seferihisar mutfağı bu şirin ‘Ege kasabasını’ ziyaret etmek için başlı başına bir neden. Hele bir de ‘ekmek dolması’ var ki eşi benzeri hiçbir yerde yok. Tek sorun ise “Keşke bu kadar yemeseydim” diyen cümlelerle başlayan kalori pişmanlığı.
#Ekmek DolmasıÖnce elektrikler kesildi, sonra adliye, ardından karakol baskını... Benim gibi duygusal bir insan için kaldırabileceğimden çok çok fazlası. Böyle durumlarda baharmış, diyet yapmakmış, insanın içinden hiçbir şey gelmiyor. Ben de ne zamandır yapmak istediğim ve beni çok rahatlatan ekmek yapma işine sarıldım.
#Evde Ekmek YapımıAhmet Maranki üniversitede okurken yaşadığı mide yanması şikayeti dışında hiçbir sağlık sorunu olmadığı söylüyor ve bunu da uyguladığı sağlıklı beslenme ve yaşam programına bağlıyor. Yemeği yemeyi de yapmayı sanat olarak gören Maranki’nin severek yaptığı 145 yemek tarifi var
Hangi kadın semt pazarlarını sevmez, hayatında bir kere bile pazara uğramayan kadın çok azdır. İTO’nun 2004’te İstanbul semt pazarlarında yaptığı ankete göre, pazara giden her 10 kişiden 8’i kadın. Çoğunluk ucuzluktan çok, taze ürün için pazarı tercih ediyor. Ne tesadüf ki yerel ürün satanların yüzde 80-85’i kadın. Hatta Anadolu’da çoğu pazar ismini buradan almış: Konya Kadınlar Pazarı, Bartın Garılar Pazarı, Bolu Kadınlar Pazarı, Tire Kadınlar Pazarı.