Güncelleme Tarihi:
Aslında ilk hareket 1996 yılında, Can Ortabaş’ın Kuşçular köyünde, sonraları arberotoryum haline gelecek Uzbaş Çiftliği’ni kurması ve vadiyi koruma altına almasıyla başladı.
Takip eden ilk yıl, kendini doğaya ve üretime adamış bir çiftin girişimi ‘Urliçe Bağları’ geldi.
Ardından, binlerce yıldır zeytin ve yüzlerce yıldır bağlarıyla tüm Anadolu ve Akdeniz’e nam salmış Urla’nın bağlarını yeniden canlandırmaya geldi sıra.
‘Urla Şarapçılık’ açıldı, ‘MMG Şarapçılık’ açıldı, USCA, Urla Bağ Evi, Limantepe Bağları Urla’nın gastronomi yolculuğunda yeniden yerini aldı.
Peşi sıra gelen, bağların içindeki irili ufaklı şef restoranı, hayatını büyük şehirlerin cenderesinde tüketmeyi reddeden genç şeflerin işletmeleri geldi.
Yanıbaşları enginar tarlası, bahçelerinde karabaş otu...
Narlar, narenciyeler, kınalı bamya, hormonsuz kabak...
Bundan iyisi nasıl olabilir?
Artık Urla’da cordon bleu’lu pastacılar butik pastaneler açıyor, festivaller yapılıyor, katmer–balık–enginar üçgenine, mübadele mutfağından yaratıcı tarifler ekleniyor, İtalyan bir çift kalkıp pizzacı açıyor.
Od Urla’ya, Vino Locale’ye, Teruar’a dünyanın her yerinden gastronomi meraklısı ziyaretçiler akıyor.
Kısacası; bu sonbaharda, bağları, daracık sokakları, cumbalı evleri, şahane lokantaları ve kızıla bürünen renkleri ile Urla sizi bekliyor.
Üstelik, her biri denenmiş bir rota da aşağıda...
GÖRÜN
Urla Bağ Yolu: Urla’nın berrak, masmavi sularını, çam ormanlarını, birbirinden güzel ve renkli bitkilerle bezenmiş kırlarını, zeytinliklerini, bağlarla setlenmiş vadilerini, bakir plajlarını, bisiklet ve yürüyüş rotalarını keşfettikçe yöreye aşık olmamak elde değil. Urla Bağ Yolu, şarap üreticilerinin Ege Denizi’nin tam ortasına uzanan bu yarımadada en az 6 bin yıldır şarap yapmasından yola çıkarak geliştirdiği, İzmir Kalkınma Ajansı ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği bir bağ yolu projesi. İnternet üzerinden www.urlabagyolu.net adresinde bulacağınız harita ile Urla Şarapçılık, Mozaik, Usça, Urlice, Urla Bağevi, Limantepe, MMG’nin bağlarını ziyaret edebilir, bölge üzümleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Od Urla: İzmirli şef Osman Sezener’in ünü sınırları aşan, zeytin ağaçları içinde, açık mutfaklı ve hemen tüm lezzetlerin odun ateşinde pişip servis edildiği şık restoranı. Birkaç hafta önceden rezervasyon yapmanızda fayda var. www.odurla.com
Lokanta Levan: Bağların arasında, yeşillikler içindeki yeni yerinde. Şefi Onur Akbulut’un odun fırınından çıkan lezzetler, sıcak-soğuk mevsim otlarından salatalar, pizzalar ve anne babası tarafından yaratılan ünlü Urla güveci favorilerimiz.
KALIN
Urla Liman Evi: Yelkenci ve Urla aşığı bir çiftin beş yılda restore ettiği, Urla Limanı’nın bir arka sokağında tarihi taş ev. Dört bembeyaz odası ve onlarca gerçek denizcilik objesiyle hem ruha hem göze hitap ediyor. www.urlalimaneviotel.com
Pinture Urla: Urla merkezde, alt katı sanat galerisi, üst katı rafine bir zevkle döşenmiş otel. www.pinturaurla.com
Mitera 1905: 200 yıllık bir Rum konağının olağanüstü restorasyonu ile büyülü bir dünya yaratılmış. Sahibesi Mehtap Hanım özenle koruduğu ve dekore ettiği üç odası ve bahçesi ile naif bir misafirperverlik sunuyor. Pandemi nedeniyle bu yıl sadece referansla misafir kabul edebiliyorlar. Birkaç gün önceden haber verilirse gruplara özel mübadele yemeklerinden oluşan nefis sofralar kuruyorlar. www.mitera1905.com
Art Design Otel: Sanat Sokağı’nın yukarısında, geri dönüşüm esasıyla restore edilmiş, çok zevkli bir Urla evi. www.artdesignotel.com
Narı Mor: Urla Camiatik Mahallesi’nde yine çok incelikli bir Urla evi. Kış bahçesi, rengarenk çiçekleri, çıtır çıtır yanan döküm sobaları ve mutfağıyla konaklaması çok keyifli. www.narimorotel.com
Beliz’i Boutique Otel: Yemyeşil kocaman bahçesi ile Urla Liman’a 3-4 dakika mesafede, evcil hayvan dostu, çocukların sevgilisi butik otel. Odaları geniş ve kocaman bir de havuzları var. www.belizi.com.tr
Manej Urla: Kuşçular’da bir at çiftliğinden dönüştürülen otel, sıradışı bir mimari ve konaklama deneyimi sunuyor. Mutfağı, odun fırını lezzetleri, ekmek atölyesi ve otelin ortasında yer alan manejde at binme keyfi sizi bekliyor. www.manejurla.com
YAPMADAN DÖNMEYİN
* Pasta şefliği okumuş iki genç kadın girişimcinin açtığı, tertemiz içerikli butik pastalar yapan Lief Patisserie’yi görmeden...
* Malgaca Pazarı ve Sanat Sokağı’nı gezmeden...
* Harika bonfile ve Alman usulü dana sosis pişiren, geniş bir bahçesi ve şarap kavı olan Wine House Urla’da bir akşam yemeği yemeden...
* Ödemiş ve Birgi dokumaları ile harika elbise tasarımları yapan Atölye Pür’ü görmeden...
* Belediyenin yanındaki Nazar İş Merkezi’nin zemin katına İtalyan bir çift tarafından açılan Pizzeria Luna Romano’nun enfes pizzalarından tatmadan...
* Fransa Cordon Blue diplomalı Esra Özkutlu’nun İrmik Hanım Pastanesi’nin nefis dondurma ve acıbadem kurabiyesini denemeden...
* Urla İskele’deki Yengeç Restoran ve Özbe’teki Akın’ın Yeri’nde deniz ürünlü mezelere doymadan...
* Malgaca Pazarı’ndaki Lale Katmer’de katmer, Beğendik Abi’de Urla yemekleri yemeden, Dostlar Fırını’ndan taş fırın ekmeği alıp ucunu koparmadan...
* Dünyanın ilk zeytinyağı işliği Klozemani’yi ve Köstem Zeytinyağı Müzesi’ni ziyaret etmeden...
* Rafine mimarisi ile bağlar içinde yer alan Teruar Urla’da akşam yemeği yemeden veya konaklamadan...
* Anneleri pastacı ve Fransız olan dört kız kardeşin kurduğu Leone Patisserie’nin çıtır kruvasanlarını yemeden Urla’dan dönmeyin.