HER gün aynı yemeği/yemekleri yemekten bıkmasaydık, belki de yemek kitaplarını okuma gereği duymazdık.
O kitapları okumamızın başka bir gerekçesi de vardır, yaptığımız yemeğin en iyisini pişirmek, onu ustasından öğrenmek.
Değişik ülkelerin değişik mutfakları var, ağız tatları farklı. Ben küreselleşme çağında lezzetlerin de sınır tanımadığına inanıyorum. Geziler arttıkça, insanlar dünyayı dolaştıkça, başka mutfakların tatlarını da evlerinde denemeye çalışıyorlar.
Acaba bu giriş, dünya mutfağının da artık bizim mutfağımıza dahil olduğunu yeterince açıklıyor mu?
Boyut Yayın Grubu ile Murdoch Books’un birlikte yayımladığı 10 ciltlik dünya mutfağı, eski ağıza yeni taam dediğimizi gerçekleştirecek.
10 cildin adlarını yazalım önce:
Ev yemekleri (Yaratıcılığa açık lezzetler),
Parti yemekleri (Dostlarınızla paylaşacağınız bir lokmalık tatlar),
Trendy tarifler (Özel günler için lezzetli öneriler),
Vejetaryen mutfağı (Sağlıklı ve lezzetli sebze tarifleri),
Mangal barbekü (Mutfaktan çıkın ve ateşi yakın),
Tatlılar (Dünya mutfaklarından tatlı tarifleri),
Hızlı tarifler (Çabuk ve kolay yemek reçeteleri),
Balık tarifleri (En lezzetli deniz ürünleri),
Sıcak tabaklar (İçinizi ısıtacak baharatlı tatlar),
Pratik yemekler (Dünya mutfaklarından yeni ve kolay tarifler).
Kitapların baş editörü; Cordon Bleu Aşçılık Okulu mezunu Ceren Büke Gülan.
Her ciltte ortalama 190 - 200 yemek tarifi var. On ciltte iki bine yakın tarifi mutfağınızda bulunduruyorsunuz demektir.
Yemek tariflerini, ayrı başlıklar altında sunmanın pratikte yararı vardır.
Bazı günler, konuklarınızı ağırlamak için, uzun saatleri mutfakta geçirebilirsiniz. Yemeğin sosunu hazırlamak bile saatlerinizi alabilir.
Aniden çat kapı bir dostunuz geldiğinde ne yapacaksınız, işte o zaman kısa zamanda hazırlanan ama lezzetten de uzaklaşmayan yemekleri kotaracaksınız.
İmdadınıza salata ve makarna yetişecektir.
İki kelimeden ibaret mönünün bu kitaplardaki çeşitlemelerini uygulamaya başlayacaksınız. Salata deyip geçmeyin, artık birçok kişi için bir öğle yemeği anlamına geliyor.
Makarnaya gelince, artık onun sosunu da iyiyapıyoruz, benim dostlarımın çoğu, bu konuda ustalara taş çıkartıyor. Hele parmesan peyniri de bulunduktan sonra, hem çabuk hem lezzetli bir sofra hazırlanabilir.
Vejetaryen mutfağı, yalnız et yemezler için değil, etsiz lezzetleri tercih edenler için de çok lezzetli tariflerin olduğu bir cilt.
Değişik ve özgün yemeklere meyilli iseniz, Trendy tarifler, sizin mutfağınızı farklı kılacak.
Karidesli rezene salatası, portakal ve keçi peyniri ile fındık salatası kolayca yapılabilir.
Yemek kitaplarının dili çok sade, ölçüler de her mutfakta bulunacak cinsten. Bazı kitaplarda özel aletlerden söz edilir, çok garibime gider bu, sanki bir mutfağın laboratuvara dönüşmesi gerekir.
Ayrıca bütün yemeklerin de çok güzel fotoğrafları var. Onlar da sanırım, okuyanların yeterince iştahını açacak.
Yemek deyince bir sıralamayı unutmamak gerekiyor.
Başlangıçlar, salatalar, ana yemek, tatlılar. On cilttte zevkinize göre bu sıralamayı yapacak çeşit fazlalığı bulunuyor.
Parti yemekleri, yaz mevsimi için yardımcı bir kitap.
Özellikle Tadımlıklar bölümü, parti verirken başvuracağınız sayfalardan oluşuyor.
Hızlı tarifler, kısazamanda büyük lezzetler sağlamanız için yazılmış. Tava yemeklerinin lezzetinden kendinizi kurtaramıyorsanız, bu bölümü okuyun. Sağlığınıza düşkünseniz, o zaman ızgara ve fırın sizi bekliyor. Izgara yapacaksanız, Babaganuş ile sumak kaplı kuzu filetoyu tavsiye edeceğim, denedin mi diye sorarsanız, hayır ama adı çok hoşuma gitti.
Baharat seviyorsanız, o zaman Sıcak tabaklar cildinde çorbaları yapıp tadacaksınız, deniz ürünleri yahnisini de ihmal etmeyeceksiniz.
Balık tarifleri, ayrı bir bilim dalı. Çünkü erbabı bunu öylesine ballandıra ballandıra anlatırlar ki, onlar olmasa balığın lezzeti yok dersiniz.
Balık tarifleri’nin bugünlerde en çokokunması gerekenbölümü, Yaz tarifleri. Mevsime göre mutfak düzenlemelerini doğrusu benimserim.
Hem kütüphanenizi hem mutfağınızı zenginleştirecek kitaplar.
On cilt, şık iki kutu içinde sunuluyor.
DOĞAN HIZLAN’IN SEÇTİKLERİ
Günlükler (Zaman Zaman İçinde)Andrei Tarkovsky+1 Kitap
Bir Delinin GüncesiAslı ErdoğanEverest
Bütün Öyküleri 1Sadık YalsızuçanlarKapı
Satırlar Arasında AylaklıkOğuz DemiralpYapı Kredi Yayınları
İnsan - Çoğul ve TekbaşınaFriedrich NietzscheKırmızı
KİTAPLARDAN TARİFLER
4 Salamura zeytin(Parti yemekleri)
150 gr kalamata zeytin, 150 gr. yeşil zeytin, 3/4 ölçü (185 gr) sızma zeytinyağı, 2 taze biberiye, 1/2 çorba kaşığı taze kekik yaprağı, 2 adet küçük çekirdeği alınmış biberiye, şerit halinde bir sürü limon kabuğu, 2 diş ezilmiş sarmısak, 1/2 tatlı kaşığı rezene tohumu, 2 taze kekik ekstra.
Geniş bir tencereye zeytinleri, yağı, biberiye, kekik, kırmızı biber, limon kabuğu, sarmısak ve rezeneyi koyun ve düşük ateşte ısıtın. Bir kaseye boşaltın ve bir gece oda sıcaklığında salamuraya bırakın. Kevgirle zeytinleri ayırın ve yağı tutup kalan baharatları atın. Servis yapmadan önce ekstra kekiği ekleyin. Yağı ekmekle birlikte servis edin.
Tadımlıklar
Baharatlı tavuk(Parti yemekleri)
3 adet fileto tavuk göğsü, un (bulamak için), yağ (kızartmak için), 1/2 tatlı kaşığı çekilmiş zerdeçal, 1/2 tatlı kaşığı çekilmiş kişniş, 1/2 tatlı kaşığı çekilmiş kimyon, 1/2 tatlı kaşığı toz acı biber. Tavuk göğüslerini ince şeritler halinde kesin ve una bulayın. Derin bir tencerenin üçte birini yağla doldurun ve 180 derecede veya bir parça ekmeği içine attığınızda 15 saniyede kahverengileşene kadar yağı kızdırın. Tavuk filetoları 3 dakika kadar ya da altın renk olana kadar yağda gruplar halinde kızartın. Kağıt havlunun üzerine yağını süzün. Zerdecal, kişniş, kimyon, acıbiber ve 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Etleri baharat karışımına bulayın ve fazlasını silkeleyerek atın.
Salatalar
Caprese salatası (Vejetaryen mutfağı)
3 adet büyük salkım domates, 250 gr. mozarella peyniri, 120 taze fesleğen yaprağı, 60 ml (1/4 bardak) sızma zeytinyağı, ekstra 4 fesleğen, yaprakları koparılmış. Domatesleri birer santim kalınlığında dilimleyin. Mozarellaları domateslerin kalınlığında dilim olarak kesin. Domatesleri servis tabağına dizin, her iki domates diliminin arasına birer mozarella dilimi yerleştirin. Sızma zeytinyağını tabağın üzerine gezdirip, fesleğen yaprakları, taze çekilmiş karabiber ve tuzu serpiştirin. 4 kişiliktir.
Soğuklar
Karidesli sushi(Parti yemekleri)
1.5 ölçü (330 gr) sushi pirinci veya taneli pirinç, 2 çorba kaşığı pirinç sirkesi, 1 avokado, 1 küçük salatalık, 8 tabaka çaprazlamasına ikiye bölünmüş nori, 1 tatlı kaşığı wasabi, 80 gr zencefil turşusu, 16 adet pişmiş kabuksuz orta boy karides, soya sosu (servis için).
Pirinci bir süzgece koyun ve soğuk suyla çalkalayın. Bir kenarda 1 saat kadar süzülmesi için bekletin. Süzülmüş pirinci geniş bir tencereye koyun ve 1.5 ölçü (375ml) su ekleyin. Kapağı örtün ve kaynatın. Sonra ateşi iyice kısın ve kapağı kapalı bir şekilde 15 dakika pişirin. Ateşten alın ve on dk. kapağı açık bir şekilde bekletin. Pirinci derin olmayan bir kaseye aktarın ve üstüne sirke serpiştirin. Sirkeyi büyük metal bir kaşık veya spatula yardımıyla pirince yedirin. Bu işlemi karıştırarak yapmayın. Aksi halde pirinç pelte gibi olacaktır. Avokadoyu soyun ve dörde bölün. Salatalığın uçlarını kesin ve uzunlamasına dörde bölün. Nori tabakalarından birini parlak tarafı alta gelecek şekilde elinizde tutun. 2 çorba kaşığı pirinci sol elinize alın ve nori tabakasının yarısına yayın. Üstüne biraz wasabi sürün ve üstüne de zencefil salamurası koyun. Pirincin üstüne avokado ve salatalık şeritlerinden birer parça ve en üste bir adet karides koyun. Noriyi külah olacak şekilde yuvarlayın. Aynı işlemi diğer noriler için de tekrarlayın. Soya sosuyla servis edin.
sushi: Japon mutfağında yosuna sarılmış balık
Wasabi: Japon mutfağından yabanturp kökleriyle yapılan acı sos. Büyük marketlerde bulabilirsiniz.
Limonlu hollandez sosu, 175 gr tereyağı, 4 yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı limon suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 4 adet derisi çıkarılmamış somon balığı.
Tereyağını bir tencerede orta ateşte eritin. Üzerinden köpüğünü alın ve soğumaya bırakın. Yumurtanın sarısı ve 2 çorba kaşığı suyu ayrı bir tavaya koyun ve 30 sn kadar karıştırın. Tavayı kısık ateşe koyarak 2-3 dk kadar pişirin. Çok fazla pişirmemeye dikkat edin ve ateşten alın. Yağı yavaş yavaş ve her seferinde iyi karıştırarak yumurtaya ekleyin. Tavanın dibinde sütümsü bir kıvama gelmesine izin verin. Limon suyu, tuz ve karabiberle tatlandırın. Teflon tavaya çok az miktarda yağ koyun ve somon balıklarının derisi tavana gelecek şekilde 2 dk. pişirin. Çevirdikten sonra 2 dk. daha pişirin. Önceden hazırladığınız sos ve dilediğiniz yeşilliklerle birlikte servis edin. 4 kişilik.