Eski çağ tarihi alanında çalışan Mete Öztürk, 2021 yılında definecilerin tarihi eserleri paylaştığı gizli Facebook grupları olduğunu keşfederek onlara üye oldu. Grupta paylaşılan fotoğraf ve bilgileri arşivleyen Öztürk, definecilerin eline geçen eserlerin koruma altına alınması için çaba harcıyor.
#Mimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiCumhurbaşkanı Erdoğan, başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği hakkında CHP lideri Kılıçdaroğlu'na "Sıkıysa önümüzdeki seçimde başörtülü adayları koy" dedi. Erdoğan, başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliğinin de bugün tamamlanacak görüşmelerin ardından nihai hali verilip Meclis'e sunulacağını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun uyuşturucu iddialarına da sert tepki gösteren Erdoğan, "Bu iftiranın hesabını elbette hukuk önünde de soracağız" iddialarını kullandı. Konuşmasında "Tarım sektörümüzü daha da rahatlatacak bazı müjdelerimizi bugün sizlerle paylaşmak istiyorum" diyen Erdoğan, "Çiftçilerimize mazot ve gübre desteği ödemelerimizi öne çekiyoruz" şeklinde konuştu. Erdoğan'ın açıklamalarından en dikkat çekenlerinden biri de tahıl krizinin aşıldığı yönündeki sözleriydi. Dün Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşen Erdoğan, "Şimdi yeni bir müjde de şu; Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Milli Savunma Bakanımız Akar'ı arayarak bugün 12:00'den itibaren tahıl sevkiyatının eskiden olduğu gibi devam edeceğini belirtti" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısından sonra gazetecilerin tahıl krizinin nasıl aşıldığıyla ilgili sorusuna "Onu bana bırakın, önce Biden'a sonra size anlatacağım" yanıtını verdi.
#AnkaraOryantalizm, Doğu kültürünü inceleyen bir uzmanlık dalı ve araştırma metodudur. ''Doğu Bilimi'' ve ''Şarkiyatçılık'' adıyla da bilinir. Anlam ve içerik bakımından Oksidentalizm'in (Garbiyatçılık) karşıtıdır. Oryantalizmin temel özellikleri nedir, temsilcileri kimdir? Sizin için derledik.
#Oryantalizm Nedir?Meşher’de açılan ‘Alexis Gritchenko - İstanbul Yılları’ adlı sergi, Ukraynalı sanatçının 1919-1921 arasında yaşadığı İstanbul’u konu alan 150’den fazla eserini ilk kez bir araya getiriyor. İzleyiciyi 100 yıl öncenin işgal altındaki İstanbul’unda keşfe çıkaran sergi kapsamında Gritchenko’nun Atatürk’ün kitaplığında da bulunan ‘İstanbul’da İki Yıl’ adlı kitabı da Yapı Kredi tarafından Türkçeye kazandırıldı.
#Alexis GritchenkoEğitimle özdeşleşen küçük Danimarka sahil şehirlerinden Aarhus’da yaşayan her yedi kişiden biri üniversite öğrencisi. Şehir kültür kurumları açısından pek çok metropolü kıskandıracak kadar zengin. Anıtsal mimari örnekleri, yeniden işlevlendirilen yapılarıyla 2017’nin Avrupa Kültür Başkenti unvanını taşımayı hak ediyor. Limanda sürdürülen restorasyon tasarımcılara, barlara, restoranlara yeni alanlar açılmasını sağladı. Yürüyerek gezilebilecek canlı kent merkezi çatılardaki sanat işlerinden arka sokaklarına keşfetmeye değecek pek çok detayla dolu. Üstelik Kopenhag’dan trenle ulaşmak üç saat bile sürmüyor.
#AarushLeonardo da Vinci’nin çağdaşı, Almanların gururu Albrecht Dürer, Nürnberg’de yaşamıştı. Sarayın giriş kapısındaki üç katlı evinde bugün ziyaretçileri eşi Agnes’i canlandıran bir rehber karşılıyor, bilgi veriyor. İki hafta önce, İstanbul’un sıcaktan kavrulduğu bir pazar günü, Nürnberg’in serin sokaklarında Dürer’in ayak izinden yürüdüm. Ulusal Müze’de son 40 yılın en büyük Dürer sergisini gezdim. Luitpoldhain Parkı’nda piknik yapan 60 bin kişiyle Nürnberg Senfoni’yi dinledim. Şehrin en turistik köprüsü Fleish’te tablo gibi manav tezgahı kuran Tuncelili gurbetçiyle sohbet ettim.
Hollanda’nın kuzeydoğusundaki Alkmaar, 90 bin nüfuslu bir şehir. Peyniri ve cuma günleri kurulan tarihi peynir pazarıyla ünlü. Bu sayede damak tadına düşkün turistlerin uğrak yerine dönüşmüş. Okurumuz Yasemin Karaçöl, Bergama’nın kardeş şehrine haziran başında gitti, izlenimlerini yazdı.
MUĞLA’da polisin düzenlediği operasyonda, ceylan derisine Süryanice yazılmış bin 500 yıllık olduğu belirtilen incil ele geçirildi. Tarihi incilin piyasa değerinin yaklaşık 1 milyon dolar olduğu belirtildi. Olayla ilgili bir müteahhit, bir tekstilci ve iki inşaat malzemesi satıcısı gözaltına alındı.
Her gezmenin ardında bir bahane vardır. Kimi yemeğin, kimi manzaranın, kimi geçmişin, kimi denizin peşine düşüp, uzak yakın coğrafyalara doğru yelken açar. Bu hafta ramazanı bahane edip, insanı şaşırtan mimarileriyle bulundukları kentleri süsleyen camilerin izinde bir tura çıkabilirsiniz.
İster teknoseksüel, isterse amatör bir kullanıcı olsun, vazgeçemediğimiz teknolojik dostlarımızın üretimi için nasıl bir işlev gerektiğini, ne kadar emek harcandığını çoğumuz düşünmeyiz bile. Nikon’un Tayland’daki teknoloji mabedini ziyaret ettikten sonra değil düşünmek, bu yaratıcılığa ve emeğe neredeyse tapmaya başladım.
Minarelerle taçlandırılmış üç eski başkent, Osmanlı’nın görkeminin yüzlerce yıllık tanıkları. Bursa kuruluşa şahitlik etmiş, Edirne yükseliş döneminde ön plana çıkmış, zirve ve çöküş ise İstanbul’a kalmış. Osmanlı’nın yaklaşık 700 yılında payitaht, yani başkent olan bu üç şehir muhteşem eserlerle süslü. Yeniden keşfetmeye ne dersiniz?