Bazı besinler var ki, güçlü içeriği sayesinde mucize sayılabilecek faydalarıyla sağlık için en önemli kaynağa dönüşüyor. Bunların başında gelen süper besin tarçın, her ne kadar tatlıları süsleyen bir baharat olarak düşünülse de çok daha fazlasıdır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, tarçının bilinmeyen faydalarını anlatıyor.
#Tarçın Nasıl TüketilirHem tatlı hem de tuzlu gıdalarda sıkça kullanılan Uzak Doğu kökenli bir baharat olan tarçının faydaları adeta saymakla bitmiyor. Lezzeti kadar sağlığa faydaları da tarçına mutfaklarımızda yer vermek için geçerli bir sebeptir. Peki tarçının faydaları neler? Tarçın hangi hastalıklara iyi geliyor?
#TarçınUzun yıllardır sofralardan eksilmeyen komposto yalnızca Türk mutfağında değil, yabancı ülkelerde de beğenilerek içilir. Yurt dışında bazı ufak değişikliklerle tüketiyor olsalar da esasında aynı şekilde yapılır. Kompostonun tüm inceliklerini Rüzgar Sünbül ve Lezizz rehberimizden tüm merak ettiklerinizi öğrenip, kayısı, erik, elma, vişne, armut kompostosu tariflerini denemeye başlayabilirsiniz.
#Kompostoİf diyeti, sıklıkla araştırılan diyetlerden biridir. Özellikle kullanım anlamı açısından da önem taşıyan diyetler arasındadır. bu bakımdan İf diyetinin ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl yapıldığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. İf Diyeti nedir? Nasıl yapılır? Ne kadar süre yapılmalıdır? İf diyeti listesi hakkında tüm detayları derledik.
#İf DiyetiDeğerli bir arı ürünü olan kestane balı faydaları ile tüm zamanların favori besin kaynakları arasında yer alıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen kestane balı kullanımı da bir o kadar dikkat gerektiriyor. Fazla ve yanlış tüketiminin vücuda zararları bulunabileceği kestane balı doğru kullanıldığı takdirde pek çok hastalığa fayda sağlayabilir. Peki, kestane balı nasıl olur, neye iyi gelir? İşte kestane balı faydaları ve kullanımı...
#Kestane BalıBesinlerin insan sağlığına birbirinden çok faydası bulunmaktadır. Bunun için sebze ve meyvelerden yapılan kürler doğru bir şekilde uygulandığı takdirde çeşitli sağlık sorunlarının da önüne geçilir. O nedenle kürler doğru bir şekilde uygulanmalıdır Zerdeçal kürü nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Nar çiçeği, C vitamini açısından zengin bir bitki. Meyvesi gibi oldukça faydalı olan bu bitki, halk arasında hibiskus çayı olarak da biliniyor. Hatta ekşi tadından dolayı ekşi çay olarak da anılıyor. Peki nar çiçeğinin faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? İşte nar çiçeği çayının yararları
#Nar Çiçeğinin Faydaları NelerdirGeleneksel Hint tıbbında yüzyıllardır kullanılan ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olan udi hindi, vücuttan mikropların atılmasını sağlayan özelliğiyle de dikkat çeken bitkilerden biridir. İçeriğinde udi hindi tozu, saf zeytinyağı, bal, zencefil, tarçın ve limon kullanılarak hazırlanan udi hindi yağı ise vücut direncinin artırılmasında oldukça etkilidir.
#Udi HindiDünya Emzirme Haftası, anne sütünün ve emzirmenin önemini ve bu konudaki farkındalığı artırmak için her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanır. Annelerin bebekleriyle özel bir iletişim kurduğu emzirme dönemi her kadın için özeldir. İlk defa çocuk sahibi olan ebeveynlerin emzirme ile ilgili akıllarına pek çok soru gelebilir. İşte bu merak edilenleri ve emzirme ile ilgili bilinmesi gerekenleri uzmanlardan öğrendik.
#Emzirme Dönemi“İlk 6 ay bebeğinize sadece anne sütü vermeniz yeterlidir. 6. aydan sonra ufak ufak ek gıdaya başlanmalı ve 2 yaşa kadar ek gıdanın yanında bebek mutlaka anne sütü almalıdır” diyen Diyetisyen Başak İnsel, anne sütünü artıran besinler ve içecekler konusunda bilgi verdi.
#Süt Artıran TatlılarGünümüze kadar ulaşan boza, bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Günümüzde eski Osmanlı coğrafyası ile Orta Asya coğrafyasının bazı kısımlarında yapılıp tüketilir. Kış günlerinin vazgeçilmezi olan boza genellikle sarı leblebiyle sunuluyor. Peki, boza nasıl yapılır?
#Boza NedirSon zamanların trend konusu olan ‘sağlıklı’ beslenmekte en çok konuşulan konulardan bir tanesi ‘kahvaltıda ne yemeliyiz’. Kahvaltıda doğru besinler tercih edildiğinde günün geri kalanında daha zinde olma ihtimaliniz artar. Dahası algılarınız açık olur bu sayede insanlarla iletişiminiz de kolaylaşır. Çoğu insan yoğun bir iş hayatına sahip olduğu için tüketimi daha hızlı olan besinleri tercih ediyor, bunun nedeni ise kimsenin saatlerce yemek hazırlamak istememesi. Eğer sabah kahvaltı hazırlamak için yeterli vaktiniz yoksa, granola sizin için ideal bir seçenek olabilir.
#DiyetÜlkemizde de son yıllarda kullanımı yaygınlaşan yulaf ezmesi, dünyadaki en sağlıklı tahıllar arasındadır. Hem tatlı hem de tuzlu tariflerin içerisinde kullanabileceğiniz yulaf ezmesi, önemli bir vitamin, mineral, lif ve antioksidan kaynağıdır. Peki yulaf ezmesi nasıl yenir? İşte ilk defa kullanacaklar için basit yulaf ezmesi tarifleri!
#Yulaf Ezmesiİdrar yolu enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili olduğu bilinen turna yemişi, vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Anavatanı ABD olan bu şifalı bitki hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, söz konusu bitkiyi internette araştırıyor. Yenebilen bir meyve, jöle ve meyve suyu kaynağı olan turna yemişi aynı zamanda çok şifalı bir bitki olarak adlandırılıyor. Peki turna yemişi nedir? Turna yemişinin faydaları neler?
#Turna YemişiBedenimizi birikmiş kirlerden, zehirlerden arındırmak yani detoks yapmak günümüzde bir tür sağlık kontrolü-vücut bakımı haline geldi. İyi de nasıl yapılacak bu detoks? Nerede yapılacak? Kim yapmalı, kim yapmamalı? Hangi uzman(lar)ın kontrolünde olmalı? Yoksa bu kadar ince ayara gerek yok mu?..
Türkiye’nin 5 yıldızlı 11 oteli, ilk kez, yan yana jüri karşısına çıkacak ve kıran kırana mücadele edecek. Bu 5 yıldızlı düellonun konusu, Osmanlı saray mutfağı. 15’inci yüzyıl Osmanlı saray yemeklerini yeniden canlandırmak amacıyla, 15-17 Ağustos’ta "Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması" düzenleniyor. Yarışmaya katılanlar arasında, otellerin tanınmış şefleri de bulunuyor.
Bu hafta Ankara Hürriyet okuyucularına, baharatları, pişirme tekniği ve arkasında barındırdığı zengin kültürüyle Hint mutfağı ile bu mutfağın başkentteki yansımalarını tanıtıyoruz. Hindu ve Müslüman kültürlerden etkilenen, çok çeşitli sebzeler, değişik tat ve aromada rengarenk baharatlarla pişirilen Hint yemekleri, Avrupa ve ABD’de oldukça popüler olmasına rağmen Türkiye’de yeterince tanınmıyor. Baharatları ve malzemeleri bulmak zor olmasa da Ankara’da şimdilik sadece bir tane Hint restoranı bulunuyor, o da "Spice Boys"un (Baharat Oğlanlar) işlettiği Spice Restoran.