Paylaş
Komposto Nedir?
Çok fazla içecek alternatifi olsa da masalarda hala kendisine yer bulabilen komposto Fransızca’da karışım anlamında kullanılır. Sıklıkla hoşaf ile karıştırılır. Fakat aralarında çok temel ve büyük bir fark vardır. Hoşaf kuru meyvelerin karışımı ile yapılırken, kompostoda mutlaka taze mevsim meyveleri kullanılır. Komposto, genellikle akşam yemekleriyle birlikte veya akşam yemeklerinden sonra tüketilen tatlı niyetine bir içecektir.
Komposto Nasıl Yapılır?
Hoşafla karıştırılmaya müsait olan komposto tarifi gereği hoşaftan daha basit usül ile hazırlanır. Kullanılacak meyveler küçük küçük doğranır, şeker ve su ile karıştırılıp kaynatılır. Genellikle de soğuk bir şekilde servis edilir. Kompostoların birçoğu bu şekilde hazırlanarak servise hazır hale gelir.
Kompostoda kullanılacak meyvelerin birçoğu kendinden çok şekerli olur. Bu gibi durumlarda komposto tarifindeki şeker oranı tadına bakarak denetlenebilir.
Kompostoların kararmaması için püf nokta ise limon tuzu kullanımıdır. Limon tuzu hem kompostonuzu karartmaz hem de daha açık renkli bir içecek elde etmenizi sağlar.
VİŞNE KOMPOSTOSU TARİFİ
Vişne kompostosu sıcak mı sıcak yaz günlerinin kurtarıcılarından birisidir. Türk kültüründe özellikle Ramazan aylarında iftardan sonra tüketilir. Ağzı kamaştıran bir tadı olsa da çok bir içecektir. Vişne kompostosu hazırlanırken karışımın içerisinde kalan vişneler daha sonra da afiyetle tüketilebilir.
Malzemeler
800 gram vişne
6 su bardağı su
2 su bardağı şeker (daha az veya fazla olabilir)
2 adet çubuk tarçın
2 adet karanfil
Yapılışı
Vişnelerin sapları ayıklanır ve bol su ile yıkanır. Tencerede su ve toz şeker kaynatılmaya başlanır. Şekerin erimesi için karıştırılır. Ardından çubuk tarçın ve karanfil eklenerek kısık ateşte pişirilir. Hazırlanan şerbet kaynamaya başladığında içerisine ayıklanan vişneler atılır.
Tüm karışım 10-15 dakika kadar kaynatılır. Kaynadıktan sonra karışımın içerisinde çubuk tarçın ve karanfil çıkarılır. Komposto sürahi ve şişe içerisine doldurulup, buzdolabına alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra servis edilir.
KAYISI KOMPOSTOSU TARİFİ
Mayıs-Temmuz ayları arasında en olgun ve taze döneminde olan kayısı yaz aylarında yapımı komposto tariflerindendir. Kendi içeriğinde bulunan şeker ile kompostoların en tatlılarından biridir. İşte tarifi:
Malzemeler
1 kg olgun ve taze kayısı
6 su bardağı su (daha sulu olmasını isterseniz su miktarını artırabilirsiniz)
1 su bardağı toz şeker (daha az veya fazla olabilir)
1 çay kaşığı karanfil
3 adet çubuk tarçın
Yapılışı
Kayısılar iyice yıkanır ve temizlenir. Gerekirse suda bekletilebilir.Tencerede su ve toz şeker kaynatılmaya başlanır.Şerbet kaynadıktan sonra kayısılar ilave edilir.Kayısı, şeker ve su karışımı 5 dakika kaynatılır. Kayısıların hala pişmeye ihtiyacı varsa pişene kadar kaynatılır.
Kayısılar piştikten sonra karışımın içerisine çubuk tarçın ve karanfil ilave edilir.Tüm karışım buzdolabında soğumaya bırakılır.Servis edilirken çubuk tarçın ve karanfil çıkarılır.
ERİK KOMPOSTOSU TARİFİ
Erik kompostosunda hem kırmızı hem yeşil erik kullanılabilir. İkisinin tadı birbirinden tamamen farklıdır. Bildiğiniz gibi yeşil erik daha ekşidir. İki alternatiften hangisini seçeceğinize kendiniz karar verebilmeniz için her ikisinin de tarifi .
Malzemeler
1 kg yeşil erik
1 su bardağı toz şeker (daha az veya fazla olabilir)
1 litre su
Nohut büyüklüğünde limon tuzu
Yapılışı
Erikler yıkanır ve tencereye alınır.Üzerine su ilave edilerek orta ateşte yaklaşık 15 dakika kaynatılır.Kaynadıktan sonra 15 dakika geçer ve ardından şeker ilave edilir.
Şekerin ilave edilmesinin ardından tekrar 15 dakika kaynatılır ve bu süre sonunda limon tuzu da ilave edilir.Erikler süzülüp, komposto başka bir kaba alınır.
Soğuk servis edilir.
KIRMIZI ERİK KOMPOSTOSU TARİFİ
Malzemeler
1 kg kırmızı erik
1,5 litre su
8 yemek kaşığı şeker (daha az veya fazla olabilir)
4 adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
Yapılışı
Erikler yıkanıp, ortadan ikiye ayrılarak derin bir tencereye alınır. Üzerine su eklenir ve pişirmeye başlanır.Kaynadıktan sonra erikler yumuşamaya başlayınca şeker ilave edilir.
Bir süre daha kaynatılır ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.Ilık hale geldikten sonra içerisine karanfil ve çubuk tarçın eklenir.Tüm karışım buzdolabına alınıp soğutulur.
ELMA KOMPOSTOSU TARİFİ
Yaz aylarında şekerli tatlılar tüketmek, aynı zamanda yanında soğuk bir içecek aramak yerine hem şekerli hem de soğuk bir içecek için komposto tüketmeye ne dersiniz? Elma komposto ile tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. İşte tarifi:
Malzemeler
5 adet elma
6,5 su bardağı su
2 yemek kaşığı limon tuzu
1 su bardağı şeker (daha az veya fazla olabilir)
Yapılışı
Elmalar yıkanıp, kabukları soyulur.Dört eş parçaya bölünüp çekirdekleri çıkarılır.Küp küp doğranarak derin bir tencereye alınır.Su ve şeker de ilave edilip tencerenin kapağı kapatılır ve kaynamaya bırakılır.Elmaların hafif pişince ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.Soğuduktan sonra dilerseniz hemen, dilerseniz dolapta beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
ARMUT KOMPOSTOSU TARİFİ
Armut komposto tarifi bol şekerli bir tariftir, çünkü armut çok şekerli bir meyve değildir. Tarife başlamadan önce aldığınız veya topladığınız armutların tatlarını deneyerek şeker miktarlarını ölçüp ona göre şekerinizi atabilirsiniz. İşte armut kompostosunun tarifi:
Malzemeler
1 kg armut
6 su bardağı su
2,5 su bardağı şeker (daha az veya fazla olabilir)
2 adet karanfil
Yapılışı
Armutlar yıkanıp, kabukları soyulur.Dört eş parçaya bölünüp çekirdekleri çıkarılır.İnce dilimler halinde doğranır ve tencereye alınır.Üzerine şeker, su ve karanfil ilave edilir.Armutlar yumuşayana kadar kaynatılır ve soğutularak servis edilir.Dilerseniz buzdolabında da soğutabilirsiniz.
KIŞLIK KAYISI KOMPOSTOSU TARİFİ
Kışlık kayısı kompostosu konserve şeklinde hazırlanır ve saklanır. Bunun için dikkat etmeniz ve uygulamanız gereken bazı adımlar vardır. Konserve olarak hazırlandığından bozulma süresi uzun bir zamana yayılır, fakat konserve kompostonuzda kararma olmaması için ışık almayan bir yerde saklamanız gerekir. Bunun için buzdolabında ya da ışık almayan bir dolapta saklamak uygundur.
Malzemeler (3 kavanoz için)
3 kg kayısı
1 kase toz şeker
5 litre kadar su
1 litrelik cam kavanoz ve yeni kapaklar
Yapılışı
Kayısılar yıkanır ve istenen boyutta doğranır.Doğranan kayısılar cam kavanozlara sık olacak şekilde doldurulur.Kavanozların içerisine 3 yemek kaşığı toz şeker ve kayısıların üzerine geçecek kadar su ilave edilir.Kavanozların kapakları sıkıcı kapatılır.
Kavanozlar derin bir tencereye veya düdüklüye alınır ve üzerlerini geçecek kadar su ilave edilir.Tencere ocağa alınıp kaynamaya bırakılır.Su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar daha kaynatmaya devam edilir.Kayısıların yumuşamasına izin verilmeden ocak kapatılır.Konserve kompostonun vakumlanması için tencereden alındıktan hemen sonra kavanozlar ters çevrilir.Konserve tamamen soğuyana kadar kavanozlar ters çevrili halde bırakılır.Vakumlama işleminin başarılı olduğu kapakların içeriye çökmesinden anlaşılabilir. Kapak içeriye çökmemişse konserve tekrar yapılmalıdır.
Paylaş