Güncelleme Tarihi:
İf diyeti, intermittent fasting olarak da bilinen aralıklı oruç diyetidir. İf diyeti günümüzde birçok kişi tarafından tercih edilen diyet çeşitlerinden biridir.
İf Diyeti Nedir?
İf diyeti günümüzde popüler hale gelmiş bir diyettir. Açılımı intermittent fasting olan ve dilimizde de aralıklı oruç olarak bilinen bir diyettir. İf diyeti ile asıl amaç diğer diyetlerden farklı olarak alınan kaloriyi kontrol etmek değil yiyeceklerin tüketildiği zaman aralığını kontrol altına almaktır. Klasik diyetlerden farklı olması ile dikkat çeken if diyeti son dönemin en popüler diyetlerinden biridir.
Yalnızca zaman uymak kilo kontrolü için yeterli olmadığı için zamana uymak ve bu sırada da yenenlere dikkat etmek gerekir. Vücuttaki yağların if diyeti ile daha hızlı eritilmesi ve kilo verme işlemi oldukça kolaydır. İf diyetinde en önemli kural 8 saat kuralıdır. Sekiz saat aç kalma kuralı herkese uymayacağı için mutlaka sağlık problemlerine dikkat etmek ve öncesinde bir uzmana danışmak gerekir. Sağlık koşullarının elverişli olması halinde if diyetinin yapılmasında herhangi bir sorun bulunmaz.
Nasıl Yapılır?
Aralıklı oruç olarak da bilinen if diyetinde en önemli şeylerden biri karbonhidrat tüketimi azaltmaktır. Mümkün olduğunca az ekmek, makarna, hamur işi tüketmek ve bu sayede proteinlere daha fazla yer vermek gerekir. Diyette aç kalınan süre oruç dönemi olarak kabul edilir. Oruç dönemi olarak bilinen aç kalınan sürede su, çay, kahve ya da yeşil çay içmek serbesttir. Tüm gün boyunca bolca su içmek ve mümkün olduğunca yüksek kalorili besinlerden uzak durmak gerekir.
Kahvaltıda yulaf ya da normal haşlanmış yumurta ile kahvaltı yapmak gerekir. İçecek alımlarında şekerden uzak durmak ve sütlü içecekler de tüketmemekte fayda vardır. Öğün aralarında muz, elma ya da kuruyemiş gibi ara öğünlerin tüketilmesi mümkündür. Akşam yemeğinde et ya da sebze tüketmek ve akşam hafif yiyecekler yemek gerekir. Akşam yemeğinden sonra hiçbir şey yememek gerekir. Aç kalma süresine bağlı kalmak ve bu sayede kilo vermek gerekmektedir.
Ne Kadar Süre Yapılmalıdır?
İf diyetinin haftada en fazla 5 gün yapılması gerekir. Diğer günlerde de porsiyon kontrolü ile diyete sadık kalmak ve kalori alımına dikkat etmek gerekir. Bu iki günün arka arkaya değil aralıklarla seçilmesi vücudun şaşırması için oldukça önemlidir. Kadınlarda if diyetinin açlık süresi 12 saat ile 14 saat arası olurken erkeklerde 14 ile 16 saat arasında olması mümkündür.
İf Diyeti Listesi
1.Gün: Saat 11:00'de kahvaltı yapılır. Kahvaltıda badem, avokado, iki adet yumurta ve bir dilim ekmek tüketilir. Ara öğünde badem ve yeşil çay içilir. Akşam yemeğinde (19:00) iki dilim ekmek eşliğinde sebze yemeği ile ayran ya da yoğurt tüketilir.
2.Gün: Kahvaltıda reçel, süt, müsli ve tarçın tüketilir. Ara öğünde bir dilim ekmek ve yeşil çay içilir. Akşam yemeğinde ise sebze yemeği ile bir kase çorba içilir.
3.Gün: Kahvaltıda dört yemek kaşığı müsli, 5-6 adet zeytin ve iki yumurta yenir. Ara öğünde filtre kahve içilir. Akşam salata, iki dilim ekmek ve ayran ya da yoğurt tüketilir.
4.Gün: Kahvaltıda süt, reçel, meyve ve dört yemek kaşığı müsli tüketilir. Ara öğünde bir avuç fındık ile yeşil çay, akşam yemeğinde ise dört adet köfte, sebze yemeği ve yoğurt tüketilir.