Meze sofrası farklı lezzetleri bir sofrada buluşturmanın, herkese hitap etmenin en pratik yöntemidir. Kimse dışlanmış hissetmez. Veganların da arkadaş gruplarıyla dışarıda yemek yenileceğinde ilk tercihlerinden biri meze sofrası çünkü hayvansal ürünlerden uzak durmak isteyenler için de çok geniş bir seçki sunar.
#MezeBitki bazlı beslenme artık çoğumuzun aşina olduğu bir trend. Sebze ve meyvelerin yanı sıra ürün çeşitliliği de giderek artıyor. Bu alanda reçeteler geliştiren şef Beril Oymak’tan bitkisel ürünleri sofralarımıza nasıl dahil edebileceğimizi dinledik ve Metro Chef’in bitki bazlı mezeleriyle hazırladığı enginar ve kuru domatesli hafif wrap’in tarifini aldık.
#GastronomiTürkiye’nin ve dünyanın en ünlü şefleriyle siz okurlarımızı bir araya getireceğimiz Chef’s Table yemeğimiz 22 Mayıs Çarşamba akşamı Raffles İstanbul’da gerçekleşecek. Urla’nın 1 Michelin yıldızlı restoranı Teruar Urla, Hürriyet Lezzetli Hayat Chef’s Table için ilk kez İstanbul’da yemek pişirecek.
#Gastronomi Kazanında KaynayanlarAslında yaz aylarının ürünü olan kabak tarator, ferah bir meze olması nedeniyle , Ramazan ayında sıklıkla tercih ediliyor. Et yemeklerinin yanına çok yakışan kabak tarator cevizli, havuçlu ve farklı şekillerde hazırlanabiliyor. Peki, evde kolay ve pratik kabak tarator nasıl yapılır, malzmeleri neler? İşte kabak tarator tarifi
#Kabak TaratorYeniköy Balıkçısı’nın şefi öğrenmeye ve kendini geliştirmeye açık. Düzgün malzeme bulmak için çabalıyor. Nicelikten çok niteliğe önem verdiği belli. Tarator yapmayı nasıl öğrendiğini soruyorum. Rum bir komşusundan öğrendiğini söylüyor ve hikâyesini anlatıyor. Ne güzel. Eskinin mezeleri unutuldu, artık birçok balıkçı toptan alıyor.
#Vedat MilorEvliliği dolayısıyla Hollanda’ya yerleşen Çetin Deliktaş İzmir mutfağını özledi. Bu özlemini dindiremeyince İzmir lezzetlerini kendisi hazırlamaya başladı. Lezzet peşinde koşarken bir yandan da kültürümüzü dünyaya tanıtmak istedi ve konuyu ticari boyuta taşıdı. Önce midye satmaya başladı. Daha sonra eskiden Pasaport’ta hizmet veren tekne restoranlardan esinlenerek teknede İzmir lezzetlerini misafirlerine sunmaya başladı. Midye, boyoz, İzmir Köfte, sarma, kokoreç, mezeler artık Avrupalıların damaklarını şenlendiriyor...
#1Reşitpaşa’da 6 ay önce açılan Âdâb Eski Usul Meyhane, sakin ve samimi bir atmosferde vakit geçirmek isteyenlerin seveceği bir restoran. Menüsünde klasik mezelerin yanı sıra güveçte istiridye mantarlı kokoreç ve Girit ezme dolgulu hamsikuşu gibi özel lezzetler de var.
#GİZEM DİNÇBAŞYılbaşı mezeleri özenle hazırlanan aile yemeklerinin vazgeçilmezidir. Sizlere yılbaşı sofranızı süsleyecek birbirinden LEZİZZ yılbaşı meze çeşitleri hazırladık. 13 farklı 2024 yılbaşı mezesi tarifleri haberimizde...
#Yılbaşı Meze ÇeşitleriGüzel Kuruçeşme, farklı damaklara hitap edebilecek bir menüye sahip. İçi badem uykuluklu atom kokoreç, tereyağında pişmiş ahtapot ve buzlu vişne soslu bostan salata tadabilecekleriniz arasında. Güzel havaların son demleri için ferah bir bahçeleri de var.
#GİZEM DİNÇBAŞKabak, hem sağlıklı hem de hafif olmasıyla yaz aylarının en sevilen sebzelerinden. Kabak yemeği, kızartması, dolmasının aynı sıra tarator gibi tariflere de çok yakışıyor. Bu güzel sebzeyi kurutup daha sonra leziz tarifler hazırlamak mümkün. Peki kabak nasıl kurutulur? Evde yemeklik, dolmalık ve kızartmalık kabak kurutmanın yolları
#Kabak Nasıl KurutulurÇanağında havuçlu, bezelyeli ve patatesli bir enginar görmeye tahammülüm yok. Bol soğan, taze soğan, arpacıksoğanı, limon suyu ve limon kabuğuyla pişiriyorum enginarları... Sonra zeytinyağı ekleyip ılımaya bırakıyorum. Bizim evde zeytinyağlı büyüklerden öğrenildiği gibi pişirilir. Bazılarının soğanı önceden zeytinyağında kavrulur, bazılarıysa tüm malzemeler üst üste tencereye konduktan sonra zeytinyağı eklenerek yapılır. Bazı zeytinyağlılar dolapta 1 gün dinlenirse daha lezzetli olur ve zeytinyağlı oda sıcaklığında yenir. Mesela barbunya, taze fasulye, domates soslu karışık kızartma ve imambayıldı...
#EgeHavuç tarator, az malzeme ile bol lezzet sunan nefis bir meze. Sadece birkaç malzeme ile basitçe hazırlanıyor. Üzerine de eklenen cevizle de tadına doyum olmuyor. Sofranızda yer vermek isterseniz, havuç tarator tarifi ve malzemeleri hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Havuç TaratorProtein değeri yüksek, hafızaya iyi geliyor, kalbimizi koruyor, kemik gelişimini destekliyor. Her mevsim soframızın en kıymetli malzemelerinden biri olan balık, yaz aylarında da vazgeçilmezimiz... Yanına fava, havuç tarator gibi mezeleri, patates ve roka salatalarını çok yakıştıran yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlıklı pişirme yöntemlerini anlatıyor, tarifler veriyor.
#Sponsorlu İçerikKöfn Maximum Uniq Açıkhava’da, Kalben Dorock XL Kadıköy’de, Teoman Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava’da. Sahneler enerjiyle dolarken sergiler, DJ performansları da son hız devam ediyor. Ayrıca haftaya Manowar ve Parov Stelar İstanbul’da olacak. Yaz konserleri başlıyor, biletler tükenmeden alın.
#AjandaZiyaret etmeyi çok sevdiğim ve özlediğim salaş bir lokanta… Yıllardır kalitesini hiç bozmadan, nohut mayalı ekmekle o lezzetli kumruyu yapan bir başka dükkân… Çibörek, mantı ve pişi işinde usta bir aile işletmesi… Çeşit çeşit sakatatı başarıyla sunan bir diğeri… Son zamanlarda İzmir’de tattığım ve damağımda iz bırakan lezzetlere bakalım…
#İzmirÇorbadan mezeye, ana yemekten tatlıya bugünlerde mutfaklarda tatlı bir iftar hazırlığı telaşı var. Neler yapacağınız konusunda kararsızsanız veya daha önce denemediğiniz tatlar peşindeyseniz Gaziantepli tanınmış şef Doğa Çitçi’nin önerilerine göz atın. Doğa Şef, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgeye özgü, leziz mi leziz tarifler veriyor.
#Kilis MutfağıBalkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıBir şef olarak 2023’ten dileğim yeni tat ve kokular keşfedip bol bol tarif üretmek. Yılbaşı sofram içinse davetlerde sıklıkla tercih ettiğim ve en sevdiğim lezzetleri hazırlayacağım. Mantar wellington’dan nar ekşili ve cevizli zeytin piyazına, avokadolu humustan fındık sütlü irmik pastasına hepsi birbirinden nefis...
#Yeni YılÇıktığım her yolculuğun, tanıdığım her insanın bana kattıklarıyla kendimi yeniliyorum. Bir senenin sonunda geçmiş yılın bakiyesini alırken tüm olumsuzluklara rağmen yeni yıl beni hâlâ heyecanlandırıyor. Fazla uzaklara gitmeden birkaç yakın rota önerisinde bulunayım. Belki şimdi veya sonra, yılın ilk tatili için size ilham olurum.
#SeyahatMasterChef'in dün yayınlanan bölümde izleyiciler heyecanlı dakikalara tanıklık etti. MasterChef'te kaptan kim oldu? sorusu dün geceki mücadele sonrası belli oldu. Şampiyonluk yarışının arttığı MasterChef Türkiye'nin 19 Aralık akşamı ekranlara gelen 161'inci bölümünde, kırmızı ve mavi takım yarışmacıları, son defa kaptanlık oyununda karşı karşıya geldi. Ömür Akkor Şef'in lüferli pilav ve uskumru tarator yemeklerini rakiplerinden daha başarılı yapan isimler Metin ve Kıvanç olurken; gecenin sonunda düellonun birincisi MasterChef'te mavi takım kaptanı olarak kırmızı takımın da kaptanını seçme hakkı kazandı. Öte yandan Somer Şef bu hafta kaptanlığın son kez oynandığını söyleyerek oyunların da düelloya döneceğini belirtti. İşte, MasterChef yeni takımlar ve son bölümün özeti...
#MasterchefBu eğitim yılının ilk molası başladı. Hafta sonlarıyla beraber 9 gün sürecek ara tatili güzelleştirecek aktivitelere birbirinden lezzetli yemekler de dahil elbette. Yazarlarımız Didem Şenol Tiryakioğlu, Somer Sivrioğlu ve Gülay B. Altan çocuklarıyla birlikte gitmekten keyif aldıkları adresleri paylaşıyor.
#Didem Şenol Tiryakioğlu