Gebelik dönemi, bebeğin gelişimi için neredeyse tüm organların seferber olduğu bir dönem. Bebek gelişimini tamamlarken bir yandan da riskleri anlamak ve önlem almak son derece önemli. Gebelik sürecinde bebeğin kromozomal olarak sorunlu olup olmadığının tespit edilmesi oldukça önemli. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, belirli dönemlerde uygulanan tarama testleri hakkında kritik açıklamalarda bulundu.
#Gebelikte Tarama TestiTopuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisinde hayati önem taşıyor. Her yıl binlerce bebeğin hayatı bu tarama testleri sayesinde kurtuluyor. Ancak özellikle pandemiden sonra aşı karşıtlığı gibi yenidoğandan bebeğinden topuk kanı aldırmaya itiraz eden aileler oldu. Peki topuk kanı neden tüm hastanelerde rutin olarak uygulanıyor? Yaptırılmamasının sakıncaları neler? Diğer ülkelerde durum ne? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baran Cengiz Arcagök ile konuştuk. İşte 8 Soruda Topuk kanı hakkında merak edilenler...
#Topuk KanıKORNEA göz küremizin ön kısmında bulunan ince, saydam ve hassas bir dokudur. Bu dokuyu adeta bir saatin camı gibi düşünebiliriz: dış ortamdaki ışığı iletmek için saydam ve eğiminin düzgün olması gerekir. Gerek saydamlık kaybı, gerekse şekil bozukluğu (gözün diğer kısımları sağlam olsa bile) görme kaybına yol açar.
#1ABD, Washington’da yaşayan 31 yaşındaki bir kadın, korktuğu için üç yıl boyunca semptomları görmezden geldi. Üç senenin sonunda son evre kolon kanseri konan kadın, “Üç yıldır kan kusuyorum. Kolonoskopi yaptırmaktan çok korktum ve şimdi son evre kolon kanseriyim. Önümüzdeki yıl içinde öleceğim. Bu benim suçum” dedi.
#Kolon KanseriTam üç sene boyunca çok ciddi belirtiler yaşayan ve hatta kan kusan genç kadın, kolonoskopi yaptırmaktan çok korktuğu için hastaneye gitmedi. Üç senenin sonunda doktora giden kadına son evre kolonoskop teşhisi kondu. Şimdi tedavi için çok geç kalan 31 yaşındaki kadın, “Önümüzdeki yıl içinde öleceğim” diyerek yaşadıklarını anlattı
#Kolon KanseriKANSER hastalıkları için ‘beslenmenin’ koruyucu faktör olduğu, bugün tüm uzmanların üzerinde hemfikir olduğu bir konu başlığı haline geldi. Kansere neden olan tüm risk faktörleri arasında, doğal ve sağlıklı beslenme kurallarından uzak bir yaşam tercihinin belirleyici olduğu biliniyor. Kolon kanseri ve kolonoskopiyi Uzman Dr. Göktuğ Faik Önder anlattı.
#1Siğiller en sık görülen cilt hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her yaşta ortaya çıkabilmekle birlikte siğiller daha çok çocuklar ve gençlerde görülüyor. En önemlisi de bazı siğiller başka hastalıkların da habercisi olabiliyor. Peki siğiller neden oluşuyor? Nasıl bulaşıyor? Hangi sorunları beraberinde getiriyor? Halk arasında yaygın olan inanışların doğruluk payı ne kadar? Uzmanlarımızın desteğiyle mercek altına aldık...
#SağlıkSekiz dili ana dili gibi, 16 tanesini de neredeyse kusursuz denebilecek kadar iyi konuşuyor. Bildiği dillerin toplam sayısı 45'i buluyor. Peki bu akıl almaz özelliğini neye borçlu? Bugüne kadar hangi ilginç deneyimleri yaşadı? İnanılmaz bir insan hikayesine hazır olun...
#Vaughn SmithPCR testi, koronavirüs enfeksiyonunu tespit etmek için altın standart olarak kabul ediliyor. Omicron'un çoğu ülkede baskın varyant olmasıyla birlikte hızlı antijen testlerinin de yaygın kullanımı başladı. İşte evlerde de kullanılan söz konusu testlerle ilgili tüm detaylar...
#KoronavirüsÖzel okul seçiminde ücret, veliler için çok önemli ama bu seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken başka önemli kriterler de var. TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk ve Eğitim Uzmanı Cihan Yeşilyurt, velilere özel okul seçiminde dikkat etmeleri gereken önemli noktaları anlattı.
#Özel OkulCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özel okul zam oranını açıklamasının ardından okullar da ücretlerini ve giriş sınavlarının tarihlerini duyurmaya başladı. Okul ücreti veliler için çok önemli bir kriter ama özel okul seçerken dikkat edilmesi gereken başka noktalar da var. Peki çocuklarını özel okula göndermeyi düşünen veliler eğitim kurumunu seçerken ücret dışında hangi kriterlere dikkat etmeli.
#Zafer ÖztürkKoronavirüs salgınıyla mücadelede aşılama çalışmaları tüm hızıyla sürerken, tıp dünyasının elini güçlendirecek tedavi edici ilaçlar için de güzel gelişmeler yaşanıyor. Merck firmasının hap şeklindeki ilacından sonra şimdi de AstraZeneca ‘AZD7442’ adlı 'antikor kokteyli'ni geliştirdi. Kokteyl ölüm ve hastalığa yakalanma riskini yüzde 50 oranında azaltıyor. Peki antikor kokteyli nasıl oluşuyor? Salgının seyrini değiştirebilir mi?
#KoronavirüsSalgınla ilgili rakamların tamamı ürkütücü ama isterseniz gelin biz rakamlardan önce, yazımıza durumu özetleyen çok daha net, çok daha açık, çok daha acı ve çok daha ürkütücü bir cümleyle başlayalım: TÜRKİYE -maalesef- SALGININ EN AĞIR DÖNEMLERİNDEN BİRİNİ YAŞIYOR.
#PandemiSağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün akşam mutasyonlu koronavirüsün Türkiye'de 15 kişide görüldüğünü açıklamıştı. Bakan Koca'nın açıklamasının ardından mutasyonlu virüsün Türkiye'de hangi şehirlerde görüldüğü merak ediliyor. Türkiye'deki mutasyonlu koronavirüs hastası 15 kişiden birinin Balıkesir’in Edremit ilçesinde karantina altına alındığı öğrenildi. Öte yandan mutasyona uğramış virüsün İngiltere'den ilk olarak İstanbul'a gelen, daha sonra Gaziantep’e giden 2 kişide görüldüğü açıklandı.
#Mutasyonlu VirüsAres Tersanesi ve Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli silahlı insansız deniz aracının prototipi üretildi. Ares Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç "(SİDA) Ege'deki karasuları problemlerinde, çok sıklıkla yaşanan kayalık krizlerinde, bu alanlarda çok daha rahatlıkla görev yapabilecek ve radar imzası denilen düşman kuvvetleri tarafından görülmesi çok düşük olasılıklı olan bir bot. Adaların arkasını adeta bizim için ayrı bir göz olarak gözetleyebilecek, istihbarat toplayabilecek hem de güdümlü mermi angajmanı yapabilecek bir bot" dedi.
#SİDAPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverKayseri'de koronavirüs denetimine katılan Vali Şehmus Günaydın, "Bir takım ortamlarda kalabalıkların oluşması nedeniyle risk durumumuz yukarı çıktı. Şu an ilimiz için risk devam ediyor. Vatandaşlarımıza da çağrıda bulunmak istiyorum; Lütfen gerekmedikçe dışarı çıkmayalım" dedi.
#KayseriMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme Kanseri“Kronik böbrek hastalarının, hayati riskleri; sağlıklı bireylerden 10 ila 30 kat daha yüksektir. Dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10'nda böbrek hastalığı bulunmaktadır. Bu durumun yol açtığı kötü yaşam kalitesi, hastaların aile ve sosyal yaşantılarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Maalesef ülkemizde durum daha da kötüdür. Bu bağlamda, kronik böbrek hastalığı; önemli bir toplum sağlığı sorunudur” diyen Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürsel Yıldız, kronik böbrek hastalığıyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#SağlıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki günkü, “Türkiye’de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara. İstanbul’u iki kat oranında geçmiş durumda” sözlerinin ardından gözler Ankara’ya çevrildi. Uzmanlar da vatandaşlar da, salgının önüne geçilmesi için alınabilecek önlemlerin neler olabileceğini tartışmaya başladı. Hürriyet Ankara, ‘bu olumsuz tablodan kurtuluşun yolu’nu uzmanlara sordu.
#Sedat CENİKLİ