1839 yılının 3 Kasım’ında okunan fermandan bu yana 185 yıl geçti. Tanzimat Dönemi’nin asıl önemli gelişmesi merkezi devlet teşkilatında yenilenme, taşralarda mahalli halkın kısmen idareye iştirak edilmeye başlaması gibi bir sürecin devam ettirilmesidir. Mühendislik ve tıp eğitimi başlamıştı, bu bir yeniliktir ama asıl önemlisi Türkiye idaresi eğitim alanında büyük bir teşkilatlanma ve ilerlemeye şahit oldu.
#Tanzimat DönemiBirleşik Krallık’ın İstanbul Başkonsolosluğu son üç yıldır ‘bizden biri’ne emanet… Ailesi 1950’li yıllarda Kıbrıs’tan İngiltere’ye göç eden bir ailenin mensubu olarak çocukluğu Zeki Müren, Orhan Gencebay dinleyip Yeşilçam filmleri izlemekle geçen Başkonsolos Kenan Poleo ile buluştuk. Söyleşi sırasında bol bol anneannesinden öğrendiği Türkçe’yi kullanan Poleo’nun en sevdiği kelimeler; estağfurullah, inşallah, maşallah ve ‘şöyle böyle’ymiş…
#Birleşik KrallıkYapı Kredi Galeri’de açılan ‘Bugünü Resmetmek’ sergisi ziyaretçileri resmin gizemli kapısından içeri davet ediyor. Günümüzün toplumsal atmosferini yansıtan eserler arasında Taner Ceylan’ın 20’nci yüzyılın başlarında, İstanbul’da bir gece kulübündeki ‘can alıcı bir anı’ resmettiği ‘Kulüp’ adlı eseri de var.
#Bugünü ResmetmekYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarMalzemeden çalan, kalitesiz malzeme ya da deniz kumu kullanmaktan çekinmeyerek on binlerce insanın ‘katil’i olan müteahhitleri şüphesiz her büyük depremin ardından konuşuyoruz. O müteahhitlerin en bilineni, 1999 Gölcük Depremi’nde yaptığı evler 200 kişiye mezar olan Veli Göçer’di. 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına rağmen sadece 7.5 yıl hapiste kaldı. Bunları araştırırken tarihçi Murat Bardakçı’nın 1999’da kaleme aldığı bir yazıya denk geldim. Diyor ki: “Hırsızlığın bu çeşidi asırlardır hep var. Öyle ki padişahlar malzemeden çalınmaması için ferman üzerine ferman vermiş.” Anlayacağınız Osmanlı’dan bugüne Göçerler ile iç içeyiz ama onları denetliyor ya da yeteri kadar ceza veriyor muyuz? Var mı şöyle ‘okkalı’ bir ceza alan?
#1999 Gölcük DepremiSoyadı ‘Seferoğlu’ olan Rizeli annesinden maceraperestliği ve sanatçı yönünü, ‘Özgür’ soyadlı babasından hür ruhunu ve 20 yılını geçirdiği Japonya’dan bizim onu tanıdığımız ‘Kato’luğunu almış… Türkiye’de çağdaş geleneksel sanatın öncülerinden, ‘mavi saçlı sultan’ Günseli Kato ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel sanat eğilimlerini konuştuk…
#Günseli KatoSoyadı ‘Seferoğlu’ olan Rizeli annesinden maceraperestliği ve sanatçı yönünü, ‘Özgür’ soyadlı babasından hür ruhunu ve 20 yılını geçirdiği Japonya’dan bizim onu tanıdığımız ‘Kato’luğunu almış… Türkiye’de çağdaş geleneksel sanatın öncülerinden, ‘mavi saçlı sultan’ Günseli Kato ile buluştuk. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel sanat eğilimlerini konuştuk…
#Günseli KatoEdebiyatımızda yer alan birçok önemli eser bulunduğunu söylemek mümkündür. Edebiyatımızda yer alan Gizli Figanlar isimli eseri duyan kişiler ise yazarı ve eserin özellikleri hakkında bilgi edinmek istemektedir. Gizli Figanlar kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri nelerdir? Gizli Figanlar eseri ile ilgili tüm detayları derledik.
Geveze Berber kimin eseri olduğu merak edilerek araştırılan eserlerden biridir. Özellikle birçok kişi tarafından araştırılan eserler arasındadır. Bu bakımdan Geveze Berber kimin eseri öğrenebilir ve eser hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Geveze Berber kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.
Tanzimat dönemi ile birlikte birçok yabancı eser Türkçeye çevrilmişti. Bu eserlerin başında J. J. Rousseau ve Voltaire gibi Aydınlanma Çağının önde gelen düşünürlerin kitapları geliyor. Victor Hugo, Andre Gide ve Honore de Balzac gibi Fransız yazarların eserleri de bu dönemde tercüme edilmiştir. Çeviri eserlerden biri olan Atala, kim tarafından yazılmıştır? Kitabın türü, içeriği ve özellikleri hakkında tüm detayları derledik.
Kıta, beyit ya da bend ile yazılan manzum eserlere şiir denir. Şiirler, sadece nazım birimleriyle değil, konuları ve nazım şekilleriyle de birçok türe ayrılır. Özellikle Tanzimat dönemi ile birlikte Divan şiiri eski gücünü yitirmiş, gazel ve kaside türündeki şiirlerin yerine farklı türde şiirler yazılmaya başlanmıştır. Bu şiirlerden biri olan Havaya Çizilen Dünya şiiri kim tarafından yazılmıştır? Şiirin konusu ve biçimsel özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
II. Abdülhamid Anadolu’da ve İslam dünyasında sevilirdi. Başarılı bir diplomattı; tarafları birbirine oynardı. Döneminde bütün vilayetlerin idadi ve hatta sultani derecesine çıkarmış liseleri vardı. Eğitim reformunun yanında sansür onun en büyük hatası oldu. Sağlık ve belediye konusunda önemli başlangıç yaptı. Savaşı gereksiz görürdü ve devam eden sulhu iyi kullandı. Kısacası II. Abdülhamid Han dirayetli bir Türk hükümdarıydı.
#Sultan AbdülhamidII. Osman’ın, eski kurumların yerine alternatif yenilerini kurmadan işe girişmesi ve sesini yükseltmesi bir sabah isyan kalabalığının karşısına çıkmasına sebep oldu. Padişahı bin bir hakaret ve edepsizce taciz ile tahtından indirip Yedikule zindanlarına kapatıp katlettiler.
#II. OsmanManzum eserler hem dönemlerine hem de içeriklerine göre birçok türe ayrılır. Dönemine göre şiir türleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Klasik Şiir (Aşık - Tekke - Divan edebiyatı) 2- Tanzimat Dönemi 3- Milli Edebiyat Dönemi 4- Toplumsal Gerçekçi 5- Saf Şiir. Toplumcu gerçekçi şiirin özelliklerini ve akımın temsilcilerini detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimTürk Edebiyatında, 1860 - 1895 yılları Tanzimat Dönemi olarak adlandırılır. II. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle başlayan Milli Edebiyat Dönemi, 1923 yılına kadar sürmüş, daha sonra 1960 yılına kadar devam edecek olan Cumhuriyet Dönemi başlamıştır. 1960 sonra hikaye özelliklerini örneklerle birlikte detaylı bir şekilde derledik.
#EğitimDivan edebiyatımızın Leyla ile Mecnun, Yusuf ile Züheyla, Hüsrev ile Şirin gibi mesnevilerini; halk edebiyatımızın Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre, Arzu ile Kanber, gibi öyküleri; meddah öykülerini; Hayber Kalesi, ,Battal Gazi gibi tarihsel ve dinsel öyküleri bir kenara ayırırsak, Avrupa'daki anlamıyla roman ve ilk öykü türleri Türkiye'ye Tanzimat edebiyatı ile birlikte girmiştir. Tanzimat dönemi hikaye özellikleri nelerdir ve yazarları kimlerdir sizler için derledik.
#EğitimTürk dilinin sınırlar içerisinde gelişen ilk ürünleri 14. yüzyılın başlarına ait olmaktadır. Türk edebiyatında ilk hikaye denemesi de bu anlamda merak edilen konular arasında yer almaktadır. Peki Türk edebiyatında ilk hikaye denemesi kim tarafından ve ne zaman yapılmıştır? Sizlere ilk hikaye denemesinin ne zaman ve kimin tarafından yapıldığını detaylıca derledik.
#EğitimEdebiyat döneminde bilinen birçok farklı dönem bulunmaktadır. Tanzimat dönemi de edebiyatta bulunan en önemli dönemlerden birisi olarak bilinmektedir. Tanzimat dönemi yazarlarının kim olduğunu öğrenmek ve Tanzimat döneminin özellikleri hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Tanzimat dönemi yazarları kimlerdir ve özellikleri nelerdir? Tanzimat dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitim3 Kasım 1839 tarihinde ilan edilen Tanzimat Fermanı, Osmanlı Devletinin batılılaşma yolunda attığı ilk adımdır. Tanzimat Fermanı yalnızca devlet idaresini ve sosyal hayatı değil Osmanlı edebiyatını ve kültürünü de derinden etkilemiştir. Tanzimat dönemi şiir anlayışı özellikleri ve örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimGöstermeye bağlı metinler edebi eserler arasında yer almaktadır. Bu eserlerin hayata geçirilme alanı ise tiyatro olmaktadır. Göstermeye bağlı metinlerin başlangıcı ve özellikleri ile ilgili pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu bilgileri farklı kaynaklardan araştırarak konuya daha kolay anlamak mümkün olmaktadır. Tiyatronun insan yaşamını içine alan bir sanat olması ile birlikte göstermeye bağlı metinler ortaya çıkmış olur. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimBozlu Art Project’in kurucusu Dr. Şükrü Bozluolçay’ın yaklaşık 40 yılda oluşturduğu sanat koleksiyonundan bir seçkiyi Özlem İnay Erten küratörlüğünde bir araya getiren ‘Hayal Fanusu’ sergisi, izleyiciyi Türk resminin başlangıç noktasından alıp günümüze kadar heyecanlı bir yolculuğa çıkarıyor.
#Hayal FanusuEdebiyatta en önemli konulardan birisi de nazım biçimleri ve türleridir. Nazım türleri farklı başlıklar altında ele alınmaktadır. Bu anlamda araştırma yapan pek çok kişi nazım türlerini merak etmektedir. Peki, nazım türleri ve çeşitleri nelerdir? Nazım birimi nedir, nasıl belirlenir? Nazım biçimleri hakkında merak edilenleri detaylıca sizlere derledik.
Türkler sahne gereksinimlerini Tanzimat dönemine kadar geçen dönemde Karagöz, Meddah ve Orta Oyunu ile karşıladılar. Günümüzde ne taklide dayanan Meddah ne olayı kişiler aracılığıyla halk arasında temsil eden Orta Oyunu ne de şahısların perde üzerine yansıtarak hikayesi canlandırılan Karagöz bugün tiyatro için verdiğimiz seyirlik edebiyat türünün karşılığı değildir. Tanzimat dönemi tiyatro özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tanzimat Dönemi Tiyatro Özellikleri Nelerdir?