Güncelleme Tarihi:
''Havaya çizmek'' tabiri, hayal etmek ya da var saymak demektir. ''Havaya Çizilen Dünya'' ise gerçekte var olmayıp şair tarafından düşlenen ya da öyle olması istenen dünya anlamına gelir.
Havaya Çizilen Dünya Şiiri Kimin Eseri ve Kimin Tarafından Yazılmıştır?
Havaya Çizilen Dünya şiiri, Fazıl Hüsnü Dağlarca tarafından kaleme alınmıştır. Bu zamana kadar Nobel Edebiyat ödüllerine aday gösterilen tek şair olan Fazıl Hüsnü Dağlarca, 26 Ağustos 1914 tarihinde İstanbul'un Kadıköy ilçesinde doğdu. Başta Üç Şehitler ve Çanakkale Destanı olmak üzere birçok epik şiir yazan, Dağlarca, 1970'li yılların ortalarından itibaren dini ve tasavvufi konulara yöneldi. Bu dönem yazdığı şiirleri daha sonra Çocuk ve Allah adlı kitabında topladı.
Türk Dil Kurumunun bir üyesi olan şair, hayatı boyunca Türkçe'nin doğru kullanılması için uğraştı. Türkçeyi ses bayrağım olarak tanımlayan Fazıl Hüsnü Dağlarca, şiirlerinde aşk, özlem, ahiret, çocukluk, ihtiyarlık gibi temaları işledi. Bazı şiirlerinde ise sürrealist ögeler kullanan şair, yenilikçi şiir anlayışının en önemli temsilcileri arasında yer almaktadır.
Havaya Çizilen Dünya Şiirinin Türü Nedir?
Havaya Çizilen Dünya şiirinin türü liriktir. Gerçekle rüyanın, hakikatle kurmacanın iç içe geçtiği şiirde, şair düşünce ve gözlemlerinden çok hissettiklerini anlatmıştır.
Havaya Çizilen Dünya Şiirinin Konusu
Havaya Çizilen Dünya şiirinde konu bütünlüğü yoktur. Çağrışıma dayalı sembolik bir dilin hakim olduğu şiirin her beytinde farklı bir konudan bahsedilir. Örneğin şiirin ilk beytinde yalnızlıktan bahseden şair, bir sonraki beyitte hissettiği hüzün duygusunu okurlarla paylaşır.
Havaya Çizilen Dünya Şiiri İnceleme
Havaya Çizilen Dünya, her birini kendi içerisinde kafiyeli 14 beyitten oluşur. Beyitler arasında anlam birliği olmasa da, belli başlı imgeler, kendisinden önceki beyitte yer alan imgelerle bağlantılıdır.
Havaya Çizilen Dünyada, mecaz-ı mürsel ve teşbih sanatları kullanılmıştır. Şair, üçüncü beyitte uykuları suya, bedenini ise bir balığa benzetmiştir. Divan edebiyatında da önemli bir yer tutan ''sevgili'' imgesi bu şiirde de yer alır. Şair 11. beyitte, sadece bir kere görülmesine rağmen hiçbir zaman unutmayan ''hayali'' bir sevgiliyi anlatır.