Cümlelerde bir düşünceyi belgelere dayandırmak ve kanıtlamak için anlatımda sayısal verilerden yararlanmak gerekebilir. Özellikle de tartışmaya neden olmamak için sayısal verilerden yararlanmak çok önemlidir. Paragraflarda ve sosyal medyada çoğu zaman sayısal verilere yer veriliyor. Bu verilerle bir düşünce bilimsel olarak açıklanmaya çalışılıyor. Sayısal verilerden yararlanma nedir sizler için derledik.
#Sayısal Verilerden YararlanmaTürkçe'nin edebiyat dalında bazı anlatım şekilleri vardır. Yazarlar eserlerini üretirken bu anlatım şekillerinin bir ya da birkaçını kullanmaktadır. Hatta bizler de günlük konuşma dilinde bir olay bir olgu anlatırken anlatım şekillerden faydalanırız. Bu anlatım tarzları anlatmak istediğimiz konuyu daha etkili kılmaktadır. Kanıtlayıcı anlatım da anlatım tarzlarından sadece bir tanesidir. Edebiyatta da çeşitli örnekleri mevcuttur. Bu bakımdan yazıda sizlerin bilgi sahibi olması amacıyla kanıtlayıcı anlatım nedir, özellikleri nelerdir, kanıtlayıcı anlatım biçimine örnekler nelerdir detayları ile derledik.
Virgül, hem manzum hem de mensur eserlerde en çok kullanılan noktalama işaretlerinden biridir. Cümle içerisinde aynı görevde olan kelimeleri birbirinden ayırmak için virgül kullanılır. Örneğin: ''Kaside, gazel, terkibibent, terci-ibend, murabba, hiciv ve tahmis, divan edebiyatı nazım şekilleri arasında yer alır.'' Virgülün kullanıldığı yerler nerelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimBelli başlı konular hakkında insanlara bilgi vermek amacıyla kaleme alınmış yazılara metin denir. Metinler kendi içerisinde sanatsal (kurmaca) ve öğretici olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. Öğretici metinlerde örnekleme, tanık gösterme ve sayısal verilerden yararlanma gibi düşünceyi geliştirme yöntemleri kullanılır. Gazete çerçevesinde gelişen metinler ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimÖzellikle dil bilgisi açısından Türkçedeki en önemli konular içerisinde tanık gösterme geliyor. Hem günlük yaşamda kullanılır hem de öğrenciler için büyük öneme sahiptir. Peki, tanık gösterme nedir ve alıntı yapma ile farkı nasıldır? Tanık gösterme örnekleri ve cümleleri hakkında tüm detayları derledik.
#Tanık GöstermeDuyguları, izlenimleri ve fikirleri okurlara aktarmak için kaleme alınan eserlere edebi metin denir. Bir metinde anlatımı zenginleştirmek için başta tezat, aliterasyon, mecaz-ı mürsel ve istiare olmak üzere birçok söz sanatı kullanılır. Fıkra, makale ve deneme gibi yazılarda ise düşünceyi geliştirme yollarına yer verilir. Edebi metin nedir, özellikleri ve türleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Edebi Metin Nedir?Örneklendirme cümlelerine deneme, makale, fıkra ve söyleşi gibi düşünce yazılarında sıklıkla yer verilir. Verilen örnekler konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu cümlelerde ''örneğin'' - ''örnek vermek gerekirse'' - ''mesela'' kelimeleri kullanılır. 8. sınıfta okuyan öğrenciler için ''Örneklendirme Cümleleri'' konusunu detaylı bir şekilde anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Örneklendirme Cümleleri Konu AnlatımıTürkçede ''Ana Fikir'' ile ''Ana Duygu'' birbirine çok sık karıştırılan iki kavramdır. Ana fikir, genelde bir düşünce yazısının içerisinde yazarın öne sürdüğü görüş demektir. Öykü, roman ve fabl gibi olay yazılarının da bir ana fikri olabilir. 8. sınıfta okuyan öğrenciler için Ana Fikir ve Ana Duygu arasındaki farkları örnek metinlerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Ana Fikir Ana Duygu Konu AnlatımıMetnin okur tarafından daha kolay anlaşılmasını sağlayan düşünceyi geliştirmeye yolları 6 ana grupta toplanır. Bunlar sırasıyla örneklendirme, sayısal verilerden yararlanma, karşılaştırma, benzetme, tanık gösterme ve tanımlamadır. 8. sınıflar için Düşünceyi Geliştirme Yolları konusunu örnek metinlerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Düşünceyi Geliştirme Yolları Konu AnlatımıHer metinin bir ana konusu ve ana fikri vardır. Olay (roman, öykü, masal, destan) ve düşünce (deneme, fıkra, söyleşi) yazıları farklı konulardan oluşur. Olay yazılarında konu, karakterler üzerinden dolaylı bir şekilde anlatılır. Düşünce yazılarında ise konu ve ana fikir okura doğrudan aktarılır. 8. sınıflar için metnin konusunu örnek metinlerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Metnin Konusu Konu AnlatımıMetinler üç temel unsurdan oluşur. Bu unsurlar sırasıyla konu, ana fikir ve yardımcı fikirlerdir. Yardımcı fikirler, yazarın öne sürdüğü görüşü destekler. Bununla birlikte konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. 8. sınıflar için Yardımcı Fikirler konusunu örnek metinlerle anlattık.
#8. Sınıf Türkçe Yardımcı Fikirler Konu AnlatımıDüşünceyi geliştirme yolları 7. sınıf müfredatında parçada anlam konusunun içeriğidir. Paragraf okurken farklı düşünceyi geliştirme yollarıyla karşılaşırız. Tanımlama,karşılaştırma ve örneklendirme düşünceyi geliştirme yollarından en sık kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemler 7 sınıfta kazanım olarak sunulmaktadır.
#7. Sınıf Türkçe Düşünceyi Geliştirme Yolları Konu AnlatımıGünlük hayatımızda yapmış olduğumuz pek çok aktivite düşünce sonucu oluşmaktadır. Düşünceyi geliştirme yöntemleri de bu açıdan tüm hayatımızı etkileyen bir konudur. Özellikle eğitim hayatında düşünceyi geliştirme yolları daha önemli olup, sınavlarda da sıklıkla karşılaşılan konulardan birisidir. Düşünceyi geliştirme yollarının daha iyi anlaşılması açısından sizler için detayları hazırladık
#Düşünceyi Geliştirme YollarıTürkçede metnin bölümleri giriş, gelişme ve sonuç olarak üçe ayrılır. Bu bölümler metnin planlı bir şekilde yazılmasını sağlar. Hem öykülerde hem de deneme, makale gibi düşünce yazılarında bu bölümlere yer verilir. 7. sınıflar için metnin bölümleri konusunu anlattık.
#7. Sınıf Türkçe Metnin Bölümleri Konu AnlatımıAtatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Eğilmez, tarih boyunca seyyahların uğrak mekanı olan Erzurum'un soğuğunun kitaplara konu olduğunu söyledi. Konumu itibariyle stratejik bir noktada olan Erzurum'u çok sayıda seyyahın gezdiğini belirten Eğilmez, kentin 'Türkiye'nin Sibiryası' olarak gösterildiğini söyledi.
#ERZURUMMahkemelerde tarafların yapacağı yeminin şekli değiştiriliyor. Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısının yasalaşmasının ardından, “Allahım ve namusum üzerine yemin ediyorum” diye yapılan yemin, “Kutsal saydığım bütün inanç ve değerlerim üzerine yemin ediyorum” şeklinde yapılacak.
Ergenekon davasında usul tartışmaları yapılırken Kemal Kerinçsiz’in avukatı, avukatların baskı altında olduğunu, telefonlarının dinlediğini, e-postalarının izlendiğin belirterek, “Mahkeme avukatlarının görevini sağlayacak önlemleri almalı” talebinde bulundu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Şengün “Hâkimin dinlenmediğini kim iddia edebilir” yanıtını verdi. Şengün’ün bu yanıtı salonda büyük alkış kopmasına neden oldu.
Ergenekon davasında usul tartışmaları yapılırken Kemal Kerin?siz'in avukatı, avukatların baskı altında olduğunu, telefonlarının dinlediğini, e-postalarının izlendiğin belirterek, "Mahkeme avukatlarının görevini sağlayacak önlemleri almalı" talebinde bulundu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Şengün "H?kimin dinlenmediğini kim iddia edebilir" yanıtını verdi. Şengün'ün bu yanıtı salonda büyük alkış kopmasına neden oldu.
Şarkı sözü yazdığını biliyorduk ama raflarda ilk romanını görmek bizi şaşırttı. Demir Demirkan ‘Zamanda Saklı’ adlı romanıyla birlikte bilmediğimiz başka yönleriyle de tanıştırıyor bizi. Lise yıllarından beri transandantal meditasyon yaptığını öğreniyoruz örneğin...
#Demir DemirkanAnkara'nın Polatlı ilçesi yakınlarında 9 Ağustos 2024 sabahı köprü ayağına çarpan otobüsteki 11 kişinin ölmesi, 15 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazaya ilişkin bilirkişi raporunda, kazanın otobüs şoförü Çetin Karayel'in şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamasından kaynaklandığı belirtildi.
#AnkaraSon dakika haberine göre; Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianamede, tutuklu şüpheliler amca Salim, anne Yüksel ve ağabey Enes Güran ile itirafçı Nevzat Bahtiyar hakkında "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. İddianamede, Tavşantepe Mahallesi'nde kolluk görevlilerince yürütülen devriye faaliyetleri çerçevesinde aile üyelerinin sık sık toplantılar yaptığının belirlendiği belirtildi.
#Narin GüranNarin’in cesedini saklayan sıvacı Nevzat Bahtiyar, itiraflarda bulunmak istediğini söyleyince yeniden ifadesi alındı. Bahtiyar, yeni ifadesinde “Amcası Salim Güran, Narin’in annesi Yüksel Güran ile birlikte olmuş. Narin onları görünce boğarak öldürmüş. Salim her şeyi bana anlattı” dedi.
#Nevzat Bahtiyarİnsanoğlu dünyaya geldiği ilk andan itibaren çevresindeki uyaranların etkisiyle yaşamını devam ettirir. Süreç boyunca yaşa bağlı olarak belirli fiziksel, duygusal, nörolojik, psikomotor özelliklerle gelişimini sürdürür. İnsan yaşamı değişken ve dinamik yapısıyla karmaşık bir döngü halindedir. Bu süreçte yaşamını şekillendiren birçok unsurun etkisiyle kendini keşfeder, kendi kimliğini yaratır ve bu durum ‘öğrendiklerimiz’ ve ‘yeni öğreneceklerimiz’ şeklinde zihnimizde birtakım düşünceler oluşturur.
#Konuk Yazar