Sayısal Verilerden Yararlanma Nedir? Sayısal Verilerden Yararlanma Örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Sayısal Verilerden Yararlanma Nedir Sayısal Verilerden Yararlanma Örnekleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 17:44

Cümlelerde bir düşünceyi belgelere dayandırmak ve kanıtlamak için anlatımda sayısal verilerden yararlanmak gerekebilir. Özellikle de tartışmaya neden olmamak için sayısal verilerden yararlanmak çok önemlidir. Paragraflarda ve sosyal medyada çoğu zaman sayısal verilere yer veriliyor. Bu verilerle bir düşünce bilimsel olarak açıklanmaya çalışılıyor. Sayısal verilerden yararlanma nedir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Sayısal verilerden yararlanmak, istatistiğe göre ölçümlenebilir. Yazar, savunmasını sayısal verilere dayandırarak güçlendirmek isteyebilir.

Sayısal Verilerden Yararlanma Nedir?

Yazarların düşüncesini doğrulamak için istatistiki belgeler, sonuçlar, tarihi kanıtlar ve yazışmalar gibi bütün insanların kabul etmek zorunda kaldığı verilerin kullanılmasına ise, sayısal verilerden yararlanma adı verilir. Sayılar, her zaman anlatımı çok daha inandırıcı hale getirir. Bu nedenle de herhangi bir anlatımda sayısal verilerden de yararlanılır. Bu anlatımın diğer bir ismi ise, bilimsel verilerden yararlanmaktır.

İnandırıcılığı daha da arttırmak için kullanılan bu yöntem sayesinde anketlerden, istatistiki bilgilerden ve ölçeklerden yararlanılır. Rakamlar, tarihler, yüzdelik değerler bu anlatımın da en temel unsurlarını oluşturur. Özellikle de sayısal verilerden yararlanarak bütün paragraflarda nicelik ön planda çıkıyor.

Haberin Devamı

Sayısal Verilerden Yararlanma Örnekleri

Sayısal verilerden yararlanma işlemi yazarın, düşüncesini doğrulamak için bazı belgeler, tarihi bir kanıt, istatistiki sonuçlar ve yazışmalar gibi herkesin kabul etmek zorunda olduğu verilerin de kullanmasıdır. Bir düşünceyi tartışmaya yol açmayacak bir şekilde verilerin kullanması da buna örnektir. Sayılar, anlatımı daha da inandırıcı yaptığı için bu yola başvurur. Bu anlatımın diğer adı ise, bilimsel verilerden yararlanmaktır.

Sayısal verilerden yararlanma, aynı zamanda inandırıcılığı arttırmayı amaçladığı için istatistiki bilgilerden, araştırma sonuçlarından, ölçeklerden, anketlerden de yararlanılır. Rakamlar, yüzdelik değerler (%), tarihler bu anlatımın da ana unsurlarını oluşturur. Sayısal verilerden faydalanma yoluna gidilen paragraflarda ise her zaman nicelik ön plandadır.

Sayısal verilerden yararlanmak için de şu örnekleri verebiliriz:

Boy oranına bakıldığında kilonun en çok 60 olması gerekir.

Yıllık üretimi yaklaşık 200 bin ton civarındadır.

Yapılan satışlarda elma diğer ürünlere göre çok daha önemli bir yer tutmaktadır.

Ülkemizde sigara kullanımı ise, her geçen seneye göre %50’ye kadar düşmüştür.

Haberin Devamı

Tüm bu cümleler, kolaylıkla kanıtlanabilir verilerden meydana gelir. Bu nedenle de örnek verilen bu cümlelerin tümü sayısal verilerden yararlanma tekniğine birer örnek olarak gösterilebilir. Sayısal verilerden yararlanma ise, genellikle rakamlarla ifade edilse bile yazı ile de yazılabilir.

Düşünceyi geliştirebilmek için herkesin kabul edebileceği bazı sayısal verileri sunmaya sayısal verilerden faydalanma denir. Burada kullanılan veriler ise, genellikle bir araştırmanın sonucunda meydana gelir. Türkçede bir konuyu ele alırken çeşitli düşünceyi geliştirme yolları da kullanılır. Dilimizde birbirinden farklı düşünce geliştirme yöntemleri bulunur. Tanık gösterme, örneklendirme, karşılaştırma, sayısal verilerden yararlanma gibi teknikler de tüm bunların başında gelir.

Haberin Devamı

Sayısal verilerden yararlanılırken aslında sayılar bir kanıt olarak da kullanılır. Yani paragrafta ya da yazıda sayı olması gerekir. Ama her sayı doğrudan sayısal veri olarak kabul edilmez. Örneğin “ben 1990 senesinde doğdum” cümlesinde bir çeşit sayısal bir bilgi verilmiştir. Ama sayısal verilerden yararlanma bulunmaz. Yani tarih vermek her zaman sayısal verilerden yararlanmak değildir. Buna her zaman dikkat etmek gerekir.

Sayısal verilerden yararlanarak pek çok düşünce kolaylıkla kanıtlanabilir. Bu sayede söylediklerinizin de inandırıcılığı artar. Sayısal verilerden yararlanma yöntemi, düşüncesini kanıtlamak ve ispat yemeklerin sıkça başvurduğu yollar arasında yer alır. Bu nedenle pek çok makalede, paragrafta ve yazıda sayısal verilerden yararlanılır. Sayısal veriler, bir fikrin ispat edilmesinde en çok tercih edilen yöntemler arasında yer alır.

 

BAKMADAN GEÇME!