Piyanist Atilla Kaban ile gitarist Mustafa Sarışın, başkent Berlin’in ‘Küçük İstanbul’ olarak bilinen Kreuzberg kesimindeki atölyesinde yıllardır tarihi piyanolara ‘can’, daha doğrusu ses veren piyanocu, piyano ustalarının ustası Kadir Albay ile buluştu.
#AVRUPADAN HABERMasterchef tavuk kanadı lezzetleri arasında yer alan Kore mutfağının sevilen yemeği huraideu chicken tarifi izleyiciler tarafından merak ediliyor. Huraideu chicken aslında easabi ile hazırlanıor. Ancak ülkemizde wasabi çok tercih edilmediğinden, bizim damak zevkimize uyacak şekilde tarifi derledik. Peki, evde çıtır çıtır tavuk kanadı huraideu chicken nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte Masterchef huraideu chicken tarifi ve yapılışı...
#Tavuk KanadıA harfinden sonra gelen B, alfabenin 2. sırasında yer alır. B, periyodik cetvelde Bor elementinin simgesidir. Burak, Belkıs, Bahtiyar, Berna, Beyza, Banu, Birgül ve Birsen, B harfiyle başlayan isimler arasında yer alıyor. İçinde B olan ülke ve şehirler ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Brezilya 2- Bulgaristan 3- Habeşistan 4- Belgrad 5- Belçika 6- Bingöl 7- Bursa 8- Balıkesir. İçinde B geçen kelimeleri tüm detayları ile derledik.
#HarfDünyaca ünlü Amerikalı rock grubu Gun’s N Roses’ın gitaristi Slash, geçen pazartesi 11 yaşındaki gitarist Can Sayar’ın videosunu 4 milyon takipçisi ile paylaştı. Can’ın Lego’dan yapılan gitarıyla çaldığı, Tamburi Cemil Bey’e ait ‘Çeçen Kızı’nın melodisini bu sayede tüm dünya duydu. Hürriyet’e konuşan Can Sayar, “İlk başta inanamadık” dedi.
#LegoDiyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve MoscheeForum işbirliğinde ‘2022 Lale Festivali’nin devamı niteliğinde ‘MOSQ Festivali’ başladı. Köln Merkez Camii’nin 9 Haziran 2017 tarihinde ibadete açılışının üzerinden 6 yıl geçmesi vesilesiyle düzenlenen festival, renkli görüntülere sahne oldu.
#MOSQ Festivaliİncelikli sözleri ve asırlardan süzülmüş makamlarıyla dinleyene zevk veren klasik Türk sanat müziği (TSM), önemli sanatsal değerlerimizden biri. Konservatuvar eğitiminin yanı sıra ustalardan çıraklara aktarılan bu müziği pek çok yetenekli müzisyen genç, artık gazinolarda değil, sosyal medyada icra ediyor. Böylece hem onlar güncel mecralarda daha çok kişiye ulaşıyor hem de yeni jenerasyon bu müziği tanıyıp seviyor. Son dönemde YouTube’dan Instagram’a sosyal medyada karşımıza çıkan genç TSM’cilerin en popülerleriyle konuştuk.
#Türk Sanat Müziği (TSM)İngilizce sözlü parçalarla Los Angeles’ta kariyerine başlayan şarkıcı/besteci Yigzi, Yanımda Yoksun’la 11 Kasım’da köklerine dönerek dinleyicisiyle buluştu. Bu röportaj bir müzisyenin biraz meşakkatli yolculuğuna dair. Dinleyici bir platformu açıp bir şarkıyı albümü dinleyip geçiyor. Ama o çalışma oraya ulaşana kadar çok yol kat ediyor. İşte Yigzi ile Yanımda Yoksun şarkısı vesilesi ile hem şarkıyı hem de müzikle ilgili tutkusu sayesinde girdiği yolları konuştuk.
#YigziDedublüman Gamzedeyim Deva Bulmam yorumuyla uzun zamandır fırtınalar estiriyor. Bu etkileyici coverdan sonra da grup yeni çalışmalarıyla da başarısını devam ettiriyor. Dedublüman bu yıl yayınladığı Belki ile bütün listeleri yıktı geçti desem yeridir. Bu köşede grupla ikinci röportajım. Geçen sene Gamzedeyim Deva Bulmam’ı dinler dinlemez işte bu grup alır yürür demiştim. Yanılmamak ne güzel. İşte o günden bugüne neler yaptılar biraz onları konuştuk.
#DedublümanMüzisyen, hekim ve en son taktığı şapkası Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) Başkanı Ferhat Göçer ile beraberiz. Buluşma vesilemiz bu hafta yayınlanan yeni albümü ‘Anadolu Aryaları 2’… Ancak önce eski albümleri karıştırıyoruz! Onunki de bir Anadolu hikâyesi... Urfa’da doğuyor, çocukluğu İzmit’te, gençliği İstanbul’da bir yandan tıp fakültesinde bir yandan opera korosunda geçiyor. Göçer, “Hekimlikle müzisyenlik arasında seçim yapamadım. Sonunda ben de kendimi saldım ve ikisini bir arada yapmaya çalıştım!” diyor.
#Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek BirliğiTürk çağdaş bestecileri arasında ikinci kuşağın temsilcisi, yüzlerce öğrenci yetiştirmiş, pek çok ödül almış devlet sanatçısı bestecimiz Prof. İlhan Usmanbaş bu ay 101 yaşına basmaya hazırlanıyor! Buluşup kişisel albümlerini karıştırırken, müziğin geçen yüzyılına da göz attık. İlhan Hoca, “İnsan hayattan boş olarak, boşluk bırakarak gitmemeli… Bilmediği şey insanın boşluğudur. Yaşamın kısa ve gel-geç olduğunu akıldan çıkarmadan, merakınızı hemen gidermelisiniz” diyor.
#İlhan UsmanbaşDuygu, düşünce ve imgeleri çok sesli olarak anlatma sanatına müzik denmektedir. Müzik alanının içerisinde müzik icra etmeye yardımcı olan müzik aletleri vardır. Bu müzik aletleri telli çalgılar gibi çeşitli kategorilere ayrılır. Örneğin üflemeli çalgılar da bu kategoriye bir örnektir. Bu aletler sayesinde müzik meydana gelir. Aynı zamanda sesler biçim ve anlam kazanır. Çalgılar da müzikte uyumlu olan bu sesleri çıkarmaya yarayan aletlerin bütününe verilen isimdir. Örneğin keman bir çalgı aletidir. Yani müzik aracıdır. Telli çalgılar nelerdir, telli çalgıların isimleri, özellikleri ve tarihçeleri nasıldır detayları ile derledik.
Dünyanın en prestijli müzik festivallerinde yer alıyor. Hem evrensel hem yöresel müzik yapıyor… Aynı zamanda bir stil ikonu! Burhan Öçal ile buluştuk… Doğup büyüdüğü Trakya’yı ve Trakyalılığı, damarlarında dolaşan ‘aksak ritmi’, Batı rüzgarlarına kapılıp giden bir uçurtmanın ardından çıktığı maceraları ve hayatının yeni yıldızı Leyla’yı konuştuk…
#Burhan ÖçalCinuçen Tanrıkorur 20 Şubat 1938 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. İtalyan lisesi mezunudur. Uzun yıllar TRT'ye verilen müzik eserlerini inceleyen komisyonun başkanlığını yapmıştır. Müzik hayatı boyunca 505 beste yapmıştır. Şedd-i sabâ, Zâvil-aşiran ve Gülbûse makamlarını terkip etmesiyle birlikte bu makamlarda klasik fasılları da mevcuttur. 1986'da Fransız Devlet Radyosu’nca LP'si yapılan ilk Türk sanatçısı unvânına sahiptir. Münir Nurettin Selçuk'tan sonra Yahya Kemal’in şiirlerini en çok besteleyen ikinci kişidir. Feyzi Halıcı şiirlerinden çok fazla bestesi mevcuttur.
#Cinuçen