ünlü şair, filozof ve eleştirmen Samuel Taylor Coleridge’ın ‘Shakespeare Üzerine Konferanslar’ı (Artshop). 1811-19 arasında düzenlenmiş bu konferanslarda Coleridge ‘Şiirin Prensipleri’ üzerinde duruyor. Volkan Hacıoğlu bu kapsamlı yapıtı Türkçeleştirmekle kalmamış, William Shakespeare’i “İnsan’ı keşfeden şair” olarak uzunca bir önsözle de kuşatmış. Bazı çalışmaları, özellikle de çevirileri ‘pir aşkına’ çabalardan sayarım.
#Samuel Taylor ColeridgeTürkiye’nin parlak, yetenekli ve konuşulan oyuncularından. Küçük yaşta başladığı mesleğinde adını başroller arasına yazdırdı. Attığı her adım öyle merak edildi ki sosyal medyada 5 milyondan fazla takipçi edindi. Birçok yeni işle karşımıza çıkmaya hazırlanan Dilan Çiçek Deniz’le buluştuk. Hayatını, projelerini, Cannes günlerini konuştuk. Son öğrendiği Klingon dilini, ‘her an, adını kullanmadan’ çıkarabileceği deneme kitabını, Thor Saevarsson ile ilişkisini ve aldığı evlilik teklifinin detaylarını da anlattı.
#Dilan Çiçek Deniz1926 yılının aralık ayındaki 11 gün boyunca ortadan kaybolduğunda ‘suç kraliçesi’ne oldu? İngiliz yazar Andrew Wilson, Agatha Christie biyografi yazarlarının yaklaşık 100 yıldır ilgisini çeken bu olaya ‘suç kraliçesi’ne yakışır, gerilimi yüksek, gerçekle kurgunun iç içe geçtiği bir açıklama getiriyor.
#Agatha Christieİlk kitabıyla dışlanıp edebiyata küsmüş bir yazarın son 50 saatinde yaşadıklarını anlatan ‘Dünbatımı Defterleri’, İbrahim Yıldırım’ın ilk romanından bu yana sabırla kurduğu çok katmanlı, oyunlar ve aldatmacalarla okuru metne katan anlatı anlayışının en üst noktasını oluşturuyor. Oya gibi işlemiş, ilgiyi hep üst düzeyde tutan kurgusuyla usta işi bir roman.
#İbrahim Yıldırımİtaatsiz bir şairdir, İlyas Tunç. Yaptığı, yazdığı, yaşadığı her şey şiire sayılanlardan. ‘Çağdaş Güney Afrika Şiiri Antolojisi’nden ‘Çağdaş Nijerya Şiiri Antolojisi’ne Afrika’ya gönül vermesiyle şiire gönül vermesi aynı şey sayılır, itaatsizlik de öyle. Hem de öyle ki tutar ‘İtaatsiz Portreler’ yazar. ‘İktidarın keyfiyeti’ni aşan herkese önce şiirin vefa borcu vardır çünkü.
#İlyas TunçYarın Dünya Şiir Günü. Biz de bu vesileyle karakterlerini gerçek ya da kurgusal şairlerden seçen, dizelerin ardındaki ruh ve bedenlerde dolaşan, lirik, hüzünlü, trajik ve şairane öyküler barındıran filmleri derledik. İşte dizelerin izini süren ve zihinlerde yer etmiş yabancı ve yerli yapımlar...
#YazarLezzetin tarihi insanoğlunun en önemli özelliklerini yansıtır. Sevilen, seçilen, hazırlanan yemekler, sofra adabı üzerine yazıların yer aldığı ‘Yemek ve Kültür’ dergisi (Üç Aylık Dergi/ Sonbahar 2020, Sayı 61) içeriğiyle dünden bugüne devam eden ya da yok olan ağız tadı konusunda bilgilendiriyor bizi.
#YazarFeminist sanat tarihçisi Linda Nochlin ‘Kadınlar, Sanat ve İktidar’da, kadın sanatçıların yapıtlarının itibarını iade etmek veya kanona kadın sanatçılardan oluşan bir liste eklemekle değil, ideolojik bakımdan iktidarın nasıl işlediğini göstermekle ilgileniyor.
#Kadınlar Sanat Ve İktidarNilgün Marmara ölüm yıl dönümünde unutulmadı. Günlüğünde ‘hayatın neresinden dönülse kârdır’ ifadesine yer veren Nilgün Marmara, tıpkı çok etkilendiği ve şiirlerinde etkisi hissedilen Sylvia Plath gibi intihar ederek yaşamını sonlandırmıştı. Peki, Nilgün Marmara kimdir? İşte Nilgün Marmara’nın hayatı ve şiirleri…
#Nilgün Marmara KimdirTrajik yaşamı ve intiharıyla tanınan Sylvia Plath, aynı zamanda yarı otobiyografik bir roman olan ve depresyonu üzerine ayrıntılı bilgiler veren Sırça Fanus kitabının yazarı olarak bilinir. Anne Sexton ile birlikte, Sylvia Plath gizdökümcü şiirin önemli isimlerinden biridir. Sylvia Plath'in buhranlı yaşamı, intihar girişimleri ve trajik hayatını anlatan şiirleri ile geçmiştir. İşte, Sylvia Plath'in hayatına dair kısa bir özet...
#Slyvia PlattBugün, Türk edebiyatının melankolik prensesi Nilgün Marmara’nın doğum günü. Sylvia Plath'in ülkemizdeki bir yansıması olan Nilgün Marmara, 29 yaşında kendini beşinci kattaki evinin penceresinden aşağı bırakarak hayatını sonlandırmıştı. İşte, ‘iki adımlık yerküre senin bütün arka bahçelerini gördüm ben’ ve nice dizesiyle ismini duyurmaya devam eden Nilgün Marmara’nın şiirlerinden derlemeler.
#Nilgün MarmaraOyunculuk dünyasının yeni yıldızlarından biri o. Adını güzellik yarışmasıyla duyurdu, yeteneğini arka arkaya gelen dizilerde ispatladı. Dergi kapaklarının ve reklam kampanyalarının aranan yüzü oldu. Şimdilerde ‘Çukur’ dizisiyle ortalığı sallıyor. Dilan Çiçek Deniz’le buluştuk; şöhrete uzanan yaşam öyküsünü, ona şiirler yazdıran melankolik yanını, tuhaf takıntılarını ve oyuncu Furkan Andıç’la ilişkisini konuştuk.
#ÇukurAltı kadın sanatçının kolektif bir kimlikle düzenlediği ‘Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar - Kör Alan’ başlıklı sergi Gaia Gallery’de izleyiciyle buluştu. Sanatçı kadının günlük rutinlerini tartışmaya açan işler; korkuları, endişeleri, şartlanmışlıkları, pişmanlıklarıyla var olan bir ‘sanatçı kadın portresi’ yaratıyor. Altı kadın sanatçının kolektif bir beden ve kimlik üzerinden sergilediği eserlerini, kendilerinden dinledik...
#Kitapsanat“Yalnızlığını şiirle çoğaltıyordur ‘güzel ayaklı’ kadın. Gordon Bay kumsalında geçirdiği çocukluk günlerini çoğaltıyordur; sorunlarını, aşklarını, acılarını, arzularını çoğaltıyordur; ölümü çoğaltıyordur; en yakınlarının ölümünü, kendi ölümünü...”
#Esme Aras Röportaj SöyleşiDünya Kadınlar Günü’nde kadınların bu sıralar Türkiye’de en çok dinlediği şarkılardan, çalma listelerine, en çok dinlenen 5 kadın sanatçıdan, kadınların en sevdikleri müzik türüne kadar tüm“en”leri açıklayan Spotify, 50’lerden beri global olarak her 10 yıla damgasını vuran kadın şarkıcıları da listeledi. Spotify ayrıca kadınların dünya genelinde erkeklerden farklı olarak en çok hafta içi sabah saatlerinde müzik dinlediklerini de açıkladı. Mart ayında Spotify’ın yeni serisi “Women in Music & Culture” da Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle kullanıcılara sunuluyor.
#Spotify