Paylaş
Enis Batur, ‘Yemeğe dil değdirmek’ kavramı üzerine Batı’dan Doğu’ya bir geziye çıkarıyor.
Ünlülerin bazı sözleri ile yazısını beziyor.
“Açlıkla tanışmamış bir mide basit yemekleri küçümser.”
Erasmus’tan: “Karnın kulağı olmaz”.
Dil ekseninde bir deneme.
Murathan Mungan’ın ‘Mutfaktaki Tarih’ yazısında, Refik Halit Karay’ın ‘Mutfak Zevkinin Son Günleri’ kitabını değerlendiriyor.
“Okuru bu kitabı okumaya çağırırken, ayrıca şu konuda bir uyarıda bulunma gereği duyuyorum. Karay’ın edebi dili insanda iştah uyandıran bir dildir, bir okuma iştahı...”
Eski İstanbul’u anlatan yazarları mutlaka okumak gerekir. Sadece bu kültür başkentini öğrenmek için değil, bir uygarlığın, bir yaşama biçiminin ne olduğunu özümsemek için. Yazar iyi hazırlanmış sofrada sohbetlerin de tatlılığından söz ediyor.
Ben bu zevki tadan kuşaktanım.
‘Arşivden Lezzetler’ ana başlığında ‘Sur dışında bağ âlemleri’ni Gökhan Akçura’nın yazısından okuyacaksınız.
Eski Yedikule’yi bilirim, orada bağlar ve gül bahçeleri vardı. Ailece gül reçeli ve gül şurubu almak için giderdik. Yedikule’nin çıkışında müzikli Rum meyhaneleri vardı.
Sylvia Plath’dan Yusuf Erdem’in çevirdiği, Muharrem Şengöz’ün resimlediği ‘Ekim Gelincikleri’ şiiri de yer alıyor.
Birçok yazarın, şairin anılarında okuduğumuz Özen Pastanesi üzerine bir yazı.
‘Ankara tarihine damga vurmuş yeme–içme mekânları- 2: Özen Pastanesi’.
1955 yılında Ali Ekin’in yazısından bir bölüm:
“Bugün sizlere Ankaramızın tipik, orijinal köşelerinden birini tanıtacağım. Kendi başına özelliği, karakteri, mizacı vardır bu köşenin... Yarı kahvehane, yarı pastane durumundadır...”
Özen Pastanesi’ne devam edenlerin listesini okuduğumda çoğunu İstanbul’dan ve Ankara’daki Türk Dil Kurumu kurultaylarından tanıdım.
O dönemdeki pastaneden hangileri kaldı bilemiyorum.
Ama İstanbul’daki bütün pastanelere gittim, oturdum.
Le Bon’da Abdülhak Şinasi Hisar otururdu, Nisuaz ve Divan’da Attilâ İlhan okurlarını kabul ederdi, Park Pastanesi Onat Kutlar’ın mekanıydı. Gezi’de Hilmi Yavuz, Markiz’de Ragıp Sarıca, Savoy’da Haldun Taner, Baylan’da Maviciler otururdu.
Musa Dağdeviren’den ‘Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif’:
Kavutlu Çortan Çorbası
Çullamalı Köfte (Köttü)
Erik Aşı (Kara Erik Yemeği)
Sömürme Yoğurtlaması
Şemşomatik
Bulama
Acuk (Ekşi Elma) Suyu
YAZLIK EVLERİN ISINMASI
YAZLIK evler korumasızdır, kışlıkların konforu yoktur. Pandemiden sonra yazlıklarda yaşamak isteyenler, soba, kuzine alışverişine başlamışlar.
Eskiden sobalarda taşkömürü yakılırdı. Bir de ateşi görünen salamander sobaları gördüm.
Biz evde de çini sobasıyla ısınırdık. Akşamdan içine odun atılır, sabahleyin kor gibi çıkardı.
Makbul olan da Fransız çinisiydi.
Eski saraylarda, bizim saraylarımızda da bu sobalara rastlanır.
CANAN HASTÜRK’TEN TARİFLER
BİZLERE sağlıklı beslenmenin nasıl yapılacağını anlatıyor.
Editörden... başlıklı yazıda İclal Aydın, kitabın ana amacını özetliyor.
Bölüm başlıkları:
Yayımlanamamış Yeni Tarifler
Salata ve Mezeler
Zeytinyağlı Yemekler
Ana Yemekler
Çorbalar
Sağlıklı Yaşam Tarifleri
Şekersiz Reçeller
Eve kapandığımız bugünlerde kullanılacak bir tarifler toplamı.
Canan Hastürk, @fitmühendisce Tarifler, Artemis Yayınları
DENİZ MECMUASI’NDA KIBRIS
SON günlerde Kıbrıs gene gündemde. Kıbrıs’a çok gidip geldim. Ben de yıldönümlerinde Hürriyet’i temsil ederdim, törenlerde, ödüllerde.
Rauf Denktaş’ı yakından tanıdım. Kıbrıs’taki üniversitelerde konferanslar verdim, Karalama Defteri için çekimler yaptım.
Kıbrıs üzerine ilgi çekici bir yazı:
K. Ayhan Edin’in ‘Kıbrıs Barış Harekâtı Öncesinde Yapılan Hazırlıklar’.
“Kıbrıs Barış Harekâtı öncesi ve sonrasında alınan birçok ders vardır. Bu harekât, zamanın kısıtlı imkânlarına rağmen başarıyla tamamlanmıştır. Bu başarıda yapılan hazırlıklar kadar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kahraman ve özverili personelinin rolü çok büyüktür.”
Paylaş