Süt ishal yapar mı sorusu pek çok vatandaşın gündeminde yer alıyor. Kemiklerin güçlenmesinde, bağışıklık sisteminin sağlamlaşmasında hatta kalp sağlığının korunmasında çok önemli bir yere sahip olan süt, kalsiyum ve magnezyum kaynağı olarak biliniyor. Doğadaki pek çok canlının ilk besini olan sütü, insanların tüketirken dikkatli olması gerekiyor. Peki, süt ishal yapar mı? İşte, o detaylar
#SütABD'de hamburger yedikten sonra hastalanan kişi sayısında artış yaşandı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), hamburger kaynaklı koli basili vakalarının 104 kişiye ulaştığını açıkladı. CDC'ye göre salgına neden olan bakteri türü nedeniyle ABD'de her yıl yaklaşık 74 bin enfeksiyon görülürken, 2 binden fazla kişi hastaneye yatıyor, 61 kişi ise hayatını kaybediyor.
#ABDHava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi besin zehirlenmesi vakalarını da tetikledi. Bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik ve ishal ile kendini gösteren besin zehirlenmeleri, her ne kadar hafif seyreden bir hastalık olsa da bağışıklık sistemi zayıf olanlarda, çocuklarda ve yaşlılarda ölüme kadar götürebilecek tablolara neden olabiliyor.
#Buğra BuyrukcuKefir, sağlık trendlerinde yükselişte… Özellikle Avrupa’da perakende sektörü verilerine göre, kefir ilgisi giderek artıyor. Ünlü beslenme uzmanı Tim Spector da kahve ve süt yerine artık kefir gibi fermente süt ürünlerini tercih ettiğini açıkladı. Peki kefirin faydaları neler? Ne sıklıkla tüketmek gerekiyor? Pek çok içecek yerine sadece kefir tüketmek doğru mu?
#SağlıkTatilde çoğumuzun beslenme rutini ve alışkanlıkları değişir. İstisnalar olsa da ‘Nasıl olsa tatildeyiz eve dönünce düzene sokarız’ diye ipin ucunu kaçırıyor, normalde yemediğimiz şeyleri beslenmemize dahil ediyoruz. Tabii bu düzenin aniden değişmesi, vücudumuzun dengesini de bozuyor. Ayrıca hijyenik koşulların eksikliği, yetersiz su tüketimi, saklama koşulları gibi pek çok etken bağırsak floramızın dengesini bozabilir ve tatilimiz zehir olabilir.
#TatilYaz tatilinde otellerin vazgeçilmezi, açık büfe ve sınırsız yemek. Ancak, bu yiyecekler ölümcül et yiyen bakteriden tutun listeria bakterisine kadar birçok bakteriyi içerebilir ve ölüme kadar götürebilir. Uzmanlar özellikle de iyi pişmemiş etler, süt ürünleri ile çiğ kabuklu deniz ürünlerine dikkat çekiyor.
#Yaz TatiliTatil sezonundayız. Tatil deyince genelde diyetler bozuluyor, dışarıda yiyip içiliyor. Açık büfeler, çeşmeden doldurulan sınırsız içecekler, rengarenk dondurmalar bizi cezbediyor ama eğer dikkatli olmazsak tatilimiz yaşayacağımız mide-bağırsak hastalıkları yüzünden kâbusa dönebiliyor. Peki tatilde bağırsak sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Bunu önlemek ve hastalandığımızda semptomları hızla hafifletmenin yolları neler?
#Gıda GüvenliğiKavurucu sıcaklarla birlikte gündemimize giren sağlık sorunlarından biri de yaz ishalleri. Hijyenik olmayan havuz suyunun yutulması, sıcakta bekleyip bozulan gıdalar ve seyahatler sırasında bilmediğimiz yerlerde yediğimiz içtiğimiz besinler, yaz ishallerinin oluşmasına zemin hazırlıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati riski de beraberinde getiren yaz ishallerine karşı önlem almak şart.
#Buğra Buyrukçu3 milyonu aşkın adayın yarışacağı üniversite sınavı için geri sayım sürerken uzman diyetisyen Melis Bengisu Demirci, dikkat çeken beslenme uyarılarında bulundu. Sınav öncesi beslenmenin önemini vurgulayan Demirci, açıkta satılan gıdalardan, yağlı kızartmalardan uzak durulması gerektiğini kaydederek, “Kalabalık yerlerde yemek yemek ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmek gıda zehirlenmesi riskini artırdığı için bu tür yerlerden uzak durulmalı” dedi.
#Uzman Diyetisyen Melis Bengisu DemirciSalmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Salmonella, gıda zehirlenmesine yol açabilen bir bakteri türüdür. Bu bakteri, çiğ veya yeterince pişirilmemiş et, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, meyve ve sebzeler dahil olmak üzere çeşitli gıdalarda bulunabilir. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella öldürür mü? İşte, salmonella belirtileri ve tedavisi
#Salmonella NedirBilim insanları sebebinin ne olduğunu bilmiyor. Kalıcı bir tedavisi de bulunmuyor. Dünyanın dört bir yanında milyonlarca kişiye hayatı zehir eden huzursuz bağırsak sendromuyla ilgili son araştırma çok çarpıcı veriler içeriyor.
#Huzursuz Bağırsak SendromuSağlıksız beslenme, hareketsizlik, fazla kilo, sigara ve stres derken son yıllarda görülme sıklığı hızla artan kolon kanseri, dünyada kanserden ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Üstelik kolonoskopi sayesinde önlenmesi mümkün olan bu ölümcül kansere karşı toplumsal farkındalığın hala çok az olması, kolon kanserinin günümüzde en sık rastlanan üçüncü kanser olarak karşımıza çıkmasına neden oluyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişiye kolon kanseri tanısı konulduğunu belirterek, kolon kanserinden korunmak için 8 hayati öneri ve uyarılarda bulundu.
#Kolon KanseriBirleşik Krallık'taki Lancaster Üniversitesi'nde yaşlanma üzerine çalışan ve Biogerontologist Dr. Clancy, Business Insider’a yaptığı açıklamada uzun ve sağlıklı bir yaşam umuduyla aldığı takviyelerin bazılarını bilimsel araştırmalarda okuduğu faydaları nedeniyle, bazılarını ise yaptırdığı kan testlerinde bazı değerlerin eksik çıkması nedeniyle aldığını söyledi. Örneğin Dr. Clancy balık yemeyi sevmediği için balık yağı alıyor, D vitamini ve magnezyum takviyelerini onun yaşındakilerin alması gerektiği için kullanıyor.
#Gıda Takviyesi