Köpek almadan önce kendinize neden köpek istediğinizi sorun

Barınaklardaki sayıları giderek artan cins köpekler, bir zamanlar sıcak yuvalarında yaşarken birden kendisini sokakta bulan ev köpekleri her geçen gün daha çok göze çarpıyor.

Bir hevesle binlerce YTL harcanarak pet shoplardan alınan cins köpekler, bazen ayıracak zaman bulunamadığı için, bazen eğitimsizlikten yaşanan sorunlar yüzünden, bazen de ‘modası geçtiği’ için terk ediliyor. Bir köpek almadan önce durup, kendinize neden bir köpek istediğinizi sormanız gerekiyor.

KÖPEK ALMAK İÇİN SADECE SEVMEK YETMİYOR!

Köpekleri çok seviyor olmak, hayatınızı bir köpekle paylaşmak için yeterli değil. Tüm evciller gibi, köpeğin de hiç büyümeyen küçük bir çocuk olduğunu unutmamak gerek.

Köpeğinizle ömrü boyunca mutlu bir hayat sürmek istiyorsanız; zamanınıza, beklentilerinize, yaşam koşullarınıza ve karakterinize en uygun olan köpeği seçmeniz gerekiyor. Doğru köpek seçimi hem tüm hayatını sizin üzerinize kuracak olan canlı için, hem de sizin mutluluğunuz için çok önemli.

SÜS KÖPEĞİ SAKİN OLUR DİYENLER YANILIYOR

Onlarca ırk içinden size uygun olanı seçmek için ilk cevaplanması gereken soru, köpekten neler beklediğiniz. Küçük köpeklerden hoşlanan, köpekten kısa yürüyüşlerine eşlik etmesini bekleyenler, görüntüsünde sevimliliğe önem verenler için ‘Süs Grubu’na mensup ırklar ideal. İnsanlara arkadaş olması için yetiştirilen bu küçük köpeklerden bazıları Pekinese, Pug, Shih Tzu ve Yorkshire Terriere.

Süs köpekleri ile ilgili en sık yapılan hata, gürültüden hoşlanmayan ve apartmanda sorun olmasın diye köpeğinin fazla havlamasını istemeyenlerin bu köpekleri tercih etmesi. Süs köpekleri minik cüsselerinden beklenmeyecek kadar çok ses çıkartabilir ve büyük ırklara göre daha çok ve daha çabuk havlamaya başlarlar.

Süs köpekleriyle ilgili sık düşülen bir diğer yanılgı da, bunların kalabalık aileler için uygun olduğu konusu. Oysa bu küçük köpekler çocukların aşırı ilgisi ve gürültülerinden çoğunlukla rahatsız olur. Özellikle de küçük çocuklara karşı sabırsız ve saldırgan tavır takınabilirler.

Kalabalık aileler için en doğru ırklar Golden Retriever, Boxer, Cocker Spaniel, Collie, Dalmaçyalı, İngiliz Bulldog, Labrador Retriever ve Saint Bernard’dır.

BAHÇE ŞART DEĞİL AMA YÜRÜYÜŞ MECBURİ

Spor yapmaktan, uzun yürüyüşlerden, koşulardan hoşlanan ve düzenli antrenmanlar için yeterli vakti olanlara ‘Spor Grubu’ köpekleri öneriyoruz. Orta ve büyük boy ırkların oluşturduğu Spor Grubu cinslerden birini beslemek için ille de geniş bir bahçeye sahip olmanız şart değil.

Apartmanda yaşıyorsanız, dairenizin geniş olması ve köpeğin günlük yürüyüşlerini ihmal etmemeniz yeterli. Uzun tüylü sportif ırklarda dikkat edilmesi gereken, kışa daha dayanıklı olan bu cinslerin yaz sıcağında aynı performansı beklememek. Golden Retriever, Labrador Retriever, Cocker Spaniel, Dalmaçyalı, Siberian Husky bu gruba ait ırklar.

Apartman dairesinde yapılacak idmanlarla mutlu olabilecek ırkların başında Fransız ve İngiliz Bulldog, Shar Pei, Pekinese, Pug ve Yorkshire Terriere geliyor. Yeterli ilgi ve idmanla apartmanda yaşayabilecek ırklardan bazıları ise Boxer, Collie, Golden Retriever ve Labrador Retriever. Bu ırkların özenli yürüyüşlerden mahrum bırakıldıklarında dört duvar arasında mutsuz olacakları ve eşyaları kemirme, protesto çişleri gibi tepkilere başvuracakları unutulmamalı.

BİR ZAHMET TUVALET GEZİSİNİ UNUTMAYIN

Uzun yürüyüşlerden ve hareketli oyunlardan hoşlanmayanlar, ya da köpeğini düzenli olarak dışarıya çıkartacak kadar vakti olmayanlara önerilen köpek cinsleri, fazla idman ihtiyacı olmayan ve kısa yürüyüşlerle yetinen köpekler.

Köpeğinizi bu özelliğine göre seçseniz bile, onu en azından tuvalet ihtiyacı için kısa yürüyüşlere çıkarmanız gerektiğini unutmamalısınız. Shar Pei, Chowchow ve İngiliz Bulldog, Fransız Bulldog, Pekineese, Pug gibi ırklarla oldukça sakin bir hayat yaşayabilirsiniz.

BEKÇİ VE KORUMA KÖPEKLERİ ÖZEL İLGİ İSTER

Alırken iki kere düşünmeniz gereken ırklar bu gruba aittir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile artık Türkiye’de üretimi yasak olan Rottweiler, Alman Çoban Köpeği, Doberman gibi bekçilik ve koruyuculuk özelliği gelişmiş, iri ve güçlü yapılı köpekler bu grubu oluşturur. Alan korumasında Doberman ve Alman Çoban Köpeği, şahıs korumasında Rottweiler öne çıkar.

Köpeklerin bu özelliklerinden en iyi şekilde yararlanabilmek için, eğitim için harcayacağınız zaman ve parayı önceden düşünmelisiniz.

Dominant yapıları ile de bilinen bu ırkların eğitimine ve sosyalleştirilmesine büyük özen göstermek gerekir. Aksi takdirde köpeğiniz size faydadan çok zarar getirir. Koruyuculukla saldırganlığı birbirine karıştıranların uzak durması gereken bu ırklar, sadece bilinçsiz ve kötü niyetli sahipleri yüzünden tehlikeli olabilirler.

Bu ırklardan birini almadan önce, dürüst bir şekilde köpekten ne istediğinizi düşünmelisiniz. Etrafa gösteriş olsun ya da sadece güvenlik sağlansın diye köpek alırken, alınan şeyin bir ‘canlı’ olduğunu unutmayın!

TÜYE VE SALYAYA DAYANAMAYANLARA BİBLO

Evde köpek beslemek isteyen ama havada uçuşan tüylerden, terliklerdeki salyalardan rahatsız olanların seçimlerini iki kez düşünmeleri gerekiyor. Kısa tüylü birçok ırkın, hatta uzun tüylü köpeklerin tüy dökmelerini en aza indiren birçok kaliteli mama var. Buna rağmen tüyden rahatsız olanlar, İngiliz ve Fransız Bulldog, Shar Pei, Boxer gibi kısa tüylü köpekleri tercih edebilir.

Tüy, salya ve sevgi gösterilerindeki ıslaklığa hiç tahammül edemeyenler, köpeği biblo olarak masa üstünde tercih etmeli!

BİRDEN FAZLA HAYVAN BİR ARADA OLURSA

Evinde başka bir köpeği, hatta kedisi olan biri rahatlıkla köpek besleyebilir. Ancak başka bir petiniz varsa, dikkat edeceğiniz ilk şey, alacağınız köpeğin diğer hayvanlarla iletişimi. Bazı ırklar, tavşandan kediye kadar birçok hayvanla beraberliği tolere ederken, bazı ırkların aynı evde başka bir hayvana hiç tahammülü yok. En önemlisi ise, köpek hangi ırka sahip olursa olsun, onun evdeki canlılarla ilişkisinde sizin davranışlarınızın da etkili olacağı. Köpeğinizi diğer petlerle uyumlu olan ırklardan seçip, evdeki ilişkiye hiç karışmamak ve bu birbirine yabancı canlıları kaynaştırmaya çalışmamak işi şansa bırakmaktan başka bir şey olmaz. Mutlaka çaba göstermeniz gerek. Boxer, Collie, İngiliz Bulldog, Beagle, Golden Retriever ve Labrador diğer canlılarla sıcak ilişkiler kurabilen ırkların başında gelir.

Sırma GÜLBAHAR sgulbahar@hurriyet.com.tr

Kafes kuşlarının beslenmesi

Evde kuş besliyorsanız, onlar için tehlikeli ve öldürücü olan yiyecekleri tanımalısınız.

Tuz ve tuz içeren tüm yiyecekler sodyum zehirlenmesine yol açar. Kuşun aşırı miktarda su içmesine ve idrar yapmasına, depresyona, kalp ve böbrek tahribatına, sinirsel hiper aktiviteye, titreme nöbetlerine ve sonunda beyin kanaması ve ölüme sebep olabilir. Vücut ağırlığı 50 gram olan bir muhabbet kuşuna bir patates cipsinin çeyrek kadarını yedirmek, insanın bir oturuşta 350 tane yemesine eşittir.

Çikolata ve kakaolu yiyecekler içerdiği teobromin nedeniyle kuşlar ve tüm evcil hayvanlar için sadece zehirdir. Kahve ve kafein içeren besinleri de bu grupta görebilirsiniz.

Sarımsak ve soğan alyuvarların tahribatına ve sindirim sistemi sorunlarına yol açar.

Mayalı yiyecekler ve mantar çok ciddi sindirim sistemi sorunlarına sebep olur.

Şeker ve şekerli besinler, sindirim sistemleri tohum ve tane yemek için yapılanmış kuşlarda birçok sağlık sorununa ve fazla tüketildiğinde ölüme yol açar.

Avokado kuşlar için en tehlikeli yiyeceklerden birisi. Solunum durmasına, kalp etrafında sıvı toplanmasına ve ölüme sebep olur.

Süt ishal yapar. Kıvırcık salata ve lahana da.

Çok az miktarlarda bile olsa, alkol ve alkol içeren yiyecekler kuşlar için öldürücüdür.

Sodalı ve karbonatlı besinler sindirim sisteminde sorunlara yol açar.

Elma ve şeftali çekirdekleri zehirli olabilir.

gulbay@turkvet.com

Tıslayan iguana ne demek ister kuşunuz neden çıldırır?

Zoolistan dergisinin Ağustos sayısında Van Kedileri hakkında geniş bir dosya var. Ayrıca Anadolu’nun devi olarak tanınan Kangal ve dünyada yaklaşık bir milyon kişinin beslediği Dağ Gelinciği tanıtılıyor.

Bu ayki bakım bölümünde yavru kedi ve köpekler için süt ile ilgili merak ettiğiniz her şey, kedi kumunun sihirleri ve kara kaplumbağasının teraryumu ile ilgili bilgiler yer alıyor.

İpuçları bölümündeki ‘Kötü köpek yoktur, sadece işini iyi yapmamış sahip vardır’ konulu yazı, petinin davranışlarından şikayetçi olanların mutlaka okuması gereken bir yazı.

Evde serbest olarak dolaşan melek huylu kuşunuz birden psikopat olursa, başta neşeli gelen ama kuş sahiplerinin ciddiye alması gereken bir yazı. Sizi görünce tıslamaya başlayan ve kafasını aşağı yukarı sallayan bir iguana ise, sadece size olan sevgisini ve dostluğunu gösteriyor demek!

Hepsi Zoolistan Ağustos sayısında. Zoolistan tüm gazete ve dergi bayilerinde satılıyor.

PAKO PANO

Sahibi tarafından terk edilen 2 yaşındaki Terrier cinsi erkek köpeğe yuva arıyoruz.

(0532) 212 22 76.

6 haftalık kedi yavrusuna yuva aranıyor. (0533) 594 99 92.

1,5 yaşında çok iyi huylu, siyah renkli kedi sıcak bir ailenin özlemini çekiyor.

(0216) 567 44 25.

Bütün aşıları yapılmış, 4 aylık kedicikleri sahiplenmek ister misiniz?

(0546) 775 50 46.

9 aylık erkek Tekir’e yuva aranıyor. (0533) 727 50 97.

Fındık’ı sıcak bir İzmir öğleninde yol kenarında bulduk. 1 yaşındaki Terrier cinsi erkek köpeğe yuvanızı açar mısınız?

(0532) 256 31 41; earikan81@yahoo.com.

3 aylık erkek kediyim, insanları çok seviyorum ve bana kucak açacak bir aile arıyorum. (0532) 411 18 71.

3 aylık yavru kedilere iyi bakacak aileler arıyoruz.

(0216) 315 80 80; (0533) 270 42 75.
Yazarın Tüm Yazıları