Gebelikte kalsiyum ihtiyacını yoğurtla karşılayın!

Güncelleme Tarihi:

Gebelikte kalsiyum ihtiyacını yoğurtla karşılayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2016 11:00

1 avuç fındıkta 50 mg, 1 su bardağı yoğurtta 250 mg kalsiyum var.

Haberin Devamı


Kalsiyum eksikliği, bebeğin kemik ve diş gelişimini negatif etkiliyor. Bu nedenle hamilelikte günde en az 1000 mg kalsiyum alınması gerekiyor. Anne adaylarının kalsiyum eksikliğini gidermek için tek şansları kalsiyum ilacı almak değildir. Hamileler günde 3 kase yoğurt yiyerek kalsiyum ihtiyacını giderebilir. Çünkü yoğurt yiyerek kalsiyum ihtiyaçlarının dörtte üçünü karşılayabilirler. Ayrıca yoğurt hem gebenin bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olur hem de karın şişkinliğini engeller.

Gebelikte kalsiyum ihtiyacını yoğurtla karşılayın

Her gün yeterli miktarda kalsiyum almak, yalnızca gebelik döneminde değil, hayatın her döneminde oldukça önemli. Vücuttaki en etkin minerallerden biri olan kalsiyum; kemik ve kıkırdak gelişimi, sağlıklı diş oluşumu, kas-sinir sisteminin normal çalışması, kolesterol düzeyinin normal seviyede tutulması, kalp atışlarının normal ve ritminin düzenli olması, kan basıncının normal düzeyde seyretmesi, kanın pıhtılaşması, hücresel çalışmaların düzenli ve sürekli olması, sindirim ve metabolizmada görev alan enzimlerin etkin duruma geçebilmesi gibi sayısız önemli görevlerde bulunuyor.


DİŞLER VE KEMİKLER KIRILABİLİYOR

Gebelikte kalsiyum ihtiyacını yoğurtla karşılayın

Vücut ihtiyacı olan kalsiyumu besinler yoluyla alamadığı zaman kemikler, dişler ve yumuşak dokularda bulunan kalsiyumu kullanmaya başlar. Kalsiyum eksikliği sonucu dişler ve kemikler kolayca kırılabilir ve diş etleri de hasar görebilir. Kalsiyum eksikliği dilde, dudaklarda, parmaklarda duyu değişiklikleri, kaslarda kramp, çarpıntı, diş çürükleri ve diş eti sorunları, eklem ağrıları ve uyku bozuklukları şeklinde belirti verir. Kalp de bir kas olduğu için kalsiyum metabolizmasından çok etkilenir.


BEBEK SON 3 AYDA ANNEDEN YÜKSEK MİKTARDA KALSİYUM ALIYOR

Gebelikte kalsiyum ihtiyacını yoğurtla karşılayın

Gebelik döneminde yeterli miktarda alınan kalsiyum, annede kemik erimesinin engellenmesi, diş çürükleri ve diş kaybı olmaması, bebeklerde de sağlıklı kemik ve kıkırdak oluşumu için son derece önemlidir. Anne karnındaki bebek, büyümesinin hızlı döneme girdiği özellikle 28. haftadan sonra (gebeliğin son 3 ayında) anneden demir ve kalsiyumu yüksek oranda kullanır.


1 AVUÇ FINDIKTA 50, BEYAZ PEYNİRDE 100 MG KALSİYUM VAR

Gebelikte kalsiyum ihtiyacını yoğurtla karşılayın

Demir ihtiyacı hiçbir koşulda sadece diyet ile karşılanamazken kalsiyum için durum böyle değildir. Hamile bir kadının günlük ihtiyacı olan 1000 mg kalsiyum, yeterli ve dengeli bir beslenmeyle tamamen doğal yollardan karşılanabilir.

Sebze ve meyveler dışında;

  • 1 su bardağı inek sütünde 250 mg,
  • 1 su bardağı yoğurtta 250 mg,
  • 1 dilim (30 gr) beyaz peynirde ortalama 100 mg,
  • 1 avuç fındıkta veya bademde 50 mg,
  • 1 avuç kuru üzümde ise 30 mg kalsiyum bulunmaktadır.

350 GRAM KALSİYUM MEYVE VE SEBZEDEN GELİR

Küçük bir hesapla günde 3 kase yoğurt yiyebilen ya da 3 bardak süt içebilen anne adayı 1000 mg'lık ihtiyacın 750-800 mg'ını rahatça karşılar. Geriye kalan 350 mg kalsiyumu da, gün içerisinde yemiş olduğu sebzelerden, meyvelerden ve diğer besinlerden alacağı için, ek olarak kalsiyum ilaç takviyesi almasına gerek kalmaz.

Gebelikte kalsiyum ihtiyacını yoğurtla karşılayın


GÜNDE 1 BARDAKTAN FAZLA SÜT İSHAL YAPABİLİR

Gebelikte kalsiyum ihtiyacını yoğurtla karşılayın

Süt hazımsızlık, gaz ya da ishal yapabildiği için günde 1 bardak sütten fazlasını önerilmez. Fakat kalsiyum ihtiyacını karşılamasının yanı sıra bağırsak faaliyetlerini düzenlediği, karın şişkinliğini engellediği ve kabızlığa da çok iyi geldiği için günde 3 kase yoğurt tüketmeleri şiddetle tavsiye edilir.


FAZLA MİKTAR KALSİYUM ALIMINDA BÖBREK TAŞI RİSKİ

Gebelikte kalsiyum ihtiyacını yoğurtla karşılayın

1000 mg kalsiyum ihtiyacını, yiyecek ve içecekler ile tamamlayabilen hamilelerin, ayrıca kalsiyum ilaç takviyesi kullanmalarına gerek yoktur. Hatta fazla miktar kalsiyum, böbrek taşı ve böğür (yan) ağrısı gibi istenmeyen yan etkiler de doğurabilir. Fakat her şeye rağmen, gıdalar ile yeterli kalsiyum alamayan hamile adaylarına, ek kalsiyum ilacı takviyesi gerekir. Hamilelik dönemi boyunca kullanılan multi-vitamin hapları 125 mg civarında (az seviyede) kalsiyum içerdiklerinden bu ihtiyacı karşılamaya yetmez. Bu yüzden süt, yoğurt gibi kalsiyumdan zengin gıdalar alamayan anne adayları, multi-vitamin hapının yanı sıra kalsiyum hapları ile de hekim takibinde desteklenmelidir.

HAFTA HAFTA GEBELİK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!