Bursa'da metfun bulunan Osmanlı devletinin kurucusu Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi ile Murad Hüdavendigar (I. Murad), Yıldırım Bayezid, Sultan Çelebi Mehmed ve Sultan II. Murad'ın türbeleri, geçen yıl 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.
#PayitahtSultan 2. Murad, tarihe olan etkisi ile birçok kişinin merakla araştırdığı isimler arasında yer alıyor. Yaklaşık 30 yıl saltanatını sürdüren Sultan 2. Murad'ın çocukları arasında Fatih Sultan Mehmed başta olmak üzere beş oğlu ve dört de kızı yer almaktadır. Peki, Sultan Murad kimdir? İşte, Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin araştırılan ismi hakkında bazı bilgiler
#İkinci MuradOsmanlılar’ın ilk başkenti Bursa’da tarih, Büyükşehir ve merkez Osmangazi belediyelerinin çabalarıyla ikinci baharını yaşıyor. Yok olmaya yüz tutmuş, gecekondular arasında kaybolmuş tarihi eserler, etrafındaki çirkin yapıların yıkımıyla canlanıyor. Camiler, külliyeler, hanlar, tekkeler, rölöveleri çıkarıldıktan sonra restore ediliyor. Yıkım ve restorasyon tarihi kurtarmaya yetmiyor tabii. Bu eserleri yaşatmanın yolu, onları işlevsel kılmaktan geçiyor.
Tarihçi, rehber ve gezgin Samet Altıntaş’ın dokuzuncu kitabı ‘Evliyâ Çelebi’nin İlk Seyahati’ geçen günlerde çıktı. Altıntaş, Çelebi’nin ilk ayak bastığı şehri, onun izlerini takip edip gezerken tarihçi kimliğiyle önemli bilgileri de literatüre geçirdi: Karagöz gerçekten yaşadı; bir cami inşaatında değil, Pirinç Han’ın inşası sırasında öldü.
#Gülay Barbaros AltanYıldız Holding İslam Eserleri Koleksiyonu’nda yer alan nadide hüsn-i hat eserlerinin bir araya getirildiği “Tarihin Akışında Meşhur Hattatlar” sergisi, 29 Mayıs-14 Haziran tarihleri arasında Bursa Birlik Vakfı Akif Emre Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor.
#Tarihin Akışında Meşhur HattatlarOsmanlı’nın kültürel mirasını keşfetmek istiyorsanız göz kamaştıran mimarileriyle öne çıkan camilerden birinin kapısından adım atmakla başlayabilirsiniz. Mihrabından çinisine etkileyici detaylarla dolu bu yapılar Osmanlı’nın 600 yıllık tarihi boyunca buluşma noktası olmuş. Ramazanı fırsat bilip etkileyici camileri gezmek isteyenler için bir rehber...
#CamiOsman Hamdi Bey’in ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ eserinin ikincisi, Belma Simavi koleksiyonundan satın alınarak Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. İlkine çok benzeyen ikinci resimde altı kaplumbağa yer alırken, duvardaki farklı motifler dikkat çekiyor.
#Osman Hamdi Beyİstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarihçi Zafer Bilgi, Tarihi semtlerin isimlerinin hikayelerini anlattı. Osmanlı dönemi ulemasından Fındık Mustafa Efendi’nin boyunun kısa olması nedeniyle halk arasında 'Fındık' lakabıyla anıldığını, oğlu ünlü Hattat İbrahim Efendi'nin ise 'fındığın oğlu' anlamına gelen "Fındıkzade" lakabıyla tanındığını söyleyen Bilgi, böylece semtin tarihe "Fındıkzade" olarak geçtiğini söyledi. Şehremini semtinin ismini Fatih Sultan Mehmed tarafından atanan "şehrin emini" anlamına kadı Hızır Çelebi’den aldığını aktaran Tarihçi Bilgi, Haseki semtinin ise Hürrem Sultan’ın bölgeye, Mimar Sinan’a ilk kadın hastanesini inşa ettirmesiyle bu ismi aldığını vurguladı.
#İstanbulHüsrev-i Rum olarak bilinen Necati'nin asıl adı, kaynakların büyük kısmında Îsâ, Beyânî’de ise Nûh’tur. Edirne’de doğan Hüsrev-i Rum'un ailesi hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Yoksul bir aileye mensup olduğu yahut çocukken Edirneli yaşlı bir hanım tarafından köle olarak alınıp sonra evlat edinildiği, terbiye ve eğitimine Sâ'ilî adlı bir şairin de katkı sağladığı bilinmektedir.
#Hüsrevi Rumİstanbul'un fethi tarihimizde çok önemli bir yere sahip. Tarihin akışını değiştiren İstanbul'un fethi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Peki İstanbul ne zaman fethedildi? 2022 İstanbul'un fethinin kaçıncı yılı? İşte İstanbul'un fethi tarih bilgisi...
#İstanbul Ne Zaman FethedildiII. Osman’ın, eski kurumların yerine alternatif yenilerini kurmadan işe girişmesi ve sesini yükseltmesi bir sabah isyan kalabalığının karşısına çıkmasına sebep oldu. Padişahı bin bir hakaret ve edepsizce taciz ile tahtından indirip Yedikule zindanlarına kapatıp katlettiler.
#II. OsmanBarbaroslar Oruç Reis'in hayatı, dizinin son bölümü ile yeniden gündeme geldi. Ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan'ın hayat verdiği Oruç Reis'iin dizide tuzağa düşerek ağır yaralanması ekranlara damga vurdu. Tarihi bilgilere göre Akdeniz’de efsanevî bir şöhret kazanan Oruç Reis, Cezayir’de Türk hâkimiyetinin temellerini atmış, Kuzey Afrika’da Hristiyan istilâsına karşı koyarak İslâm’ın bölgede tutunmasını sağlamıştır. Peki, Barbaroslar Oruç Reis ne zaman öldü? Engin Altan Düzyatan Barbaroslar dizisinden ayrıldı mı? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#Oruç ReisOruç Reis’in ölümü ve hayatı ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı izleyicileri yeni bölüm fragmanının ardından araştırmalarını hızlandırdılar. Fragmanda Oruç Reis’in vurulduğu görülüyor. Peki, Oruç Reis kimdir, ne zaman ve nasıl öldü?
#Oruç ReisOruç Reis’in kolunu nasıl kaybettiği merak edilen konulardan biri oldu. Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı izleyicileri her hafta Perşembe akşamlarını sabırsızlıkla bekliyorlar. Engin Altan Düzyatan’ın hayat verdiği Oruç Reis’in hayatı ve ölümü araştırılmaya başlandı. Peki, Oruç Reis kolunu nasıl kaybetti, nasıl öldü?
#Oruç ReisAkademi’deki hocalık yıllarında Türk resmine damga vuran onlarca sanatçı yetiştiren İbrahim Çallı, bugüne kadarki en kapsamlı sergisiyle İzmir’deki Folkart Galeri’de. Hazırlığı beş yıl süren ‘Türk Resminin Bohem ve Asi Fırçası: İbrahim Çallı’, büyük ustanın öncü portre, nü, ölüdoğa ve manzaraları ile ‘Mevleviler’inden bir seçkiyi arşivsel bir yayın eşliğinde izleyiciyle sunuyor.
#İbrahim ÇallıGeçtğimiz hafta sonu Kütahya’ya gittim. Çinilerle süslü tarihi kentten ne kalmış, ne durumda görme fırsatım oldu. Tarihi evleri ve çarşısı, sıra sıra çini ve seramik dükkanları, Germiyan Beyliğinin Osmanlı’ya çeyiz olarak verdiği şehir olan Kütahya’ya bir cumartesi günü çarşı bölgesi açıkken gitmenizi öneriyorum.
#BursaMesnevilerin önemi divan edebiyatı için oldukça büyüktür. Çok büyük yazarlar, ozanlar ve dönemin önemli kişileri mesnevi yazmıştır. Bu mesneviler kısa ve öğüt verici hikayelerden oluşur. Genel olarak bu hikayeler iğneleyici bir şekilde oluşturulur. Ve dedikodu sıkça bu mesnevilerde yer alır. Mesnevilerin içinde sıkça hikaye, fıkra, hadis ve ayet görebilirsiniz. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Mesnevi Nedir?Ulu Cami, Yeşil Cami, Emir Sultan Türbesi ve Camisi gibi çok sayıda tarihi caminin, hanların ve sultan külliyelerinin bulunduğu “Osmanlı Payitahtı” Bursa, virüs salgını sürecindeki ikinci ramazan ayını da sessiz sakin geçiriyor.Birçok medeniyete ve farklı dinlere beşiklik etmiş illerin başında gelen Bursa’da İslam, Hıristiyanlık ve Musevilik dinlerine ait birçok eser bulunmaktadır. Osmanlı Devletine başkentlik yapmış olan Bursa günümüzde de “manevi başkent” olarak önemini korumaktadır.
#Uğur ÇelikkolBursa erken dönem Osmanlı mimari eserlerini barındıran, Sultan Orhan’dan başlayarak en güzel külliyelerin yapıldığı bir şehir. Öyle ki bu külliyeler bakıldığında her yerden görülebilsin, şehri süslesin, yaptıran Sultanın şehre mührü olsun diye tepelere yapılmış. Hatta o günlerde, şehrin kuzeyinde verimli ova güneyinde ise Uludağ olduğu bilinci ile Sultan Orhan ile birlikte surlar dışına taşınan yerleşimin, şehrin doğu – batı istikametinde gelişebilmesi yolunda adımlar atılmış ve en batıda 1. Murat Hüdavendigar kendi adına külliyesini, en doğuya da Yıldırım Bayezid Külliye’sini inşa ettirmiş.
#UĞUR ÇELİKKOLİstanbul’da bahar denince Boğaz’ı süsleyen erguvanlar hatırlanır ama benim aklıma Bebek gelir... İnşirah Sokak’ın başındaki beyaz köşkün bahçesinde pembe manolyanın çiçekleri bugünlerde görünür oldu bile. Bu muhteşem manzarayı görmek için yolunuzu Bebek’e düşürün. Gitmişken parkı, camisi, badem ezmesi, kafeleri ve bir saray yavrusu görünümündeki Mısır Konsolosluğu’yla meşhur semti bir daha keşfedin.
#SeyahatMustafa Çiftci’nin kaleminden süzülen “Gönül Dağı”, seyredenlerin ittifak edeceği hususla, nostaljik kareler manzumesi aslında. Yazarın, memleketi Yozgat’ı (her daim seve seve, her zaman döne döne,) anlattığı dizinin sahnelendiği yer, 'Bozkırda Altmışaltı' değil, Eskişehir’in eskimeyen yüzü Sivrihisar. Hadi biz de sararmış zamanların arasından bozkırın renkli dünyasına bakalım...
#SivrihisarI. Mehmed, Osmanlı Devletinin beşinci padişahıdır. Adı, birçok kaynakta Mehmet Çelebi olarak da geçer. Çelebi, o dönemin en eğitimli kişilerine verilen bir unvandır. Eğitiminde dönemin en önemli müderrislerinden biri olan Amasyalı Sofi önemli rol oynamıştır. I. Mehmed kimdir, padişah olduğu dönemde hangi olaylar yaşandı? Sizin için araştırdık.
#I. Mehmed Kimdir?Tam 500 sene evvel, 20 Eylül gününde cihan tarihinin ve ateşli silahlar devrinin en önemli mareşallerinden biri Yavuz Sultan Selim Han vefat etti. Babasının öldüğü noktada ölmüştü. Rumeli seferi yolunda... Dünya tarihinde ateşli silahlar döneminin başlangıcında “Yıldırım Seferi” yapan ilk mareşal olduğunu belirtmek abartma sayılmamalıdır.
#YAZARÜlkemizde birçok tarihi cami vardır. Bu camilerden en güzelleri arasında da Emir Sultan Camii bulunmaktadır. Emir Sultan Camii ülkemizde en sık ziyaret edilen ve sürekli olarak turist çeken camiler arasında yer almaktadır. Gerek mimari yapısı gerekse de tarihi ile her zaman cezbedici camiler arasında olan Emir Sultan Camii görülesi yerler arasındadır. Emir Sultan Camii'ne gelmeyi planlayanlar seyahatlerinden önce cami hakkında bilgi edinmektedirler. Peki, Emir Sultan Camii nerede ve kim yaptırmıştır? Emir Sultan Camii'nin tarihi hakkında bilgi nedir? Emir Sultan Camii özellikleri ve hikayesi nedir? Emir Sultan Camii ile ilgili bütün detayları derledik.
#SeyahatKuruluş Osman dizisiyle Osmanlı Beyliğinin kurucusu Osman Gazi'nin hayatı yeniden gündeme geldi. Dizide özellikle Osman Gazi'nin ölümle burun buruna geldiği anlar dikkat çekiyor. Dedesi Süleyman Şah, büyükannesi Hayme Hatun, babası Ertuğrul Gazi ve annesi Halime Hanım'dır. Yaşamının erken dönemleri hakkında güvenilir kayıtlar yoktur. Osman Bey'in soyuna ve boyuna ait bilgiler gelenekseldir ve en eskisi ölümünden 100 yıl sonra yazılmıştır. Tarihte Osman Bey ne zaman öldü? Osman Gazi’nin ölümüyle ilgili bilgiler...
#Osman Bey Ne Zaman Öldü