Almanya’da ırkçı cinayetler hep görmezden gelindi. Katledilen Türklerin arkasından hep aynı palavralar atıldı: “Döner cinayetleri”, “Mafya hesaplaşması”, “Uyuşturucu ticareti”, “Aile içi kavga”... Bu ifadeleri hep kelli felli siyasetçiler kullandı. Alman medyası da bu şekilde yazdı. Ta ki terör örgütü NSU ortaya çıkana kadar.
#ALMANYAAlmanya’da, 2030’a kadar kurulması planlanan ‘NSU Dokümantasyon Merkezi’nde aşırı sağ terörünün tarihini içeren bir arşiv, kütüphane ve anma mekânı olacak. NSU kurbanlarının unutulmaması, anıtlar dikilmesi ve ‘anma mekânı’ oluşturulması tüm demokrasi sevdalılarının arzusudur. Ancak hukuk devletinden en büyük beklenti, bu cinayetlerin tüm boyutlarıyla aydınlatılmasıdır. Politik sorumlular tarafından verilen sözlerin bir an önce tutulmasıdır. Barış içinde birlikte yaşam ve devlete güven için bu daha önemlidir.
#AVRUPADAN HABERHamburg Belediye Sarayı’nda açılan ‘1945’ten günümüze Hamburg’da sağcı şiddet’ sergisine, Ramazan Avcı İnisiyatifi’nden destek geldi. İnisiyatif, ücretsiz girilen sergiye, 10 Şubat ve 13 Şubat’ta Türkçe konuşan rehber eşliğinde gezi düzenliyor.
#HAMBURGEvet... Bundan tam 30 yıl önceydi. 29 Mayıs 1993’te Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV-NRW) eyaletinin başkenti Düsseldorf yakınlarındaki Solingen kentinde aşırı sağcı Alman Neonaziler, Türklerin oturduğu bir binayı kundakladılar. 4 yaşındaki Saime Genç, 9 yaşındaki Hülya Genç, 12 yaşındaki Gülüstan Öztürk çocukluklarını, 18 yaşındaki Hatice Genç de gençliğini yaşayamadan cayır cayır yanarak can verdiler.
#SolingenHamburg’da 37 yıl önce ırkçı dazlaklar tarafından katledilen Ispartalı Ramazan Avcı, isminin verildiği meydanda düzenlenen törenle anıldı. Törende konuşan avukat Ünal Zeran, Almanya’da ırkçı tehdidin görmezden gelindiğini söyledi. Zeran, “Irkçı cinayetlerdeki politik sebepleri görmezden gelenler ve ırkçılık kurbanlarının sayısını mümkün olduğunca az göstermeye çalışanlar bu cinayetleri aydınlatamaz” dedi.
#AlmanyaAlmanya’nın Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde, 19 Şubat 2020 tarihinde aşırı sağcı bir Alman, 4’ü Türkiye kökenli 9 göçmeni kurşunlayarak öldürdü. Hiçbir şey olmamış gibi otomobiline binip evine gitti ve annesini de öldürdükten sonra intihar etti. Bu katliamın birinci yılında o zaman Başbakan olan Angela Merkel, “Hanau saldırısı, bizim toplumumuzdaki barış içinde birlikte yaşam ve Almanya’daki insanların birlikteliği için bir dönüm noktasıydı. Irkçılık bir zehirdir. Nefret ve kin bir zehirdir” açıklamasında bulundu.
#Rostock-LichtenhagenIrkçı terör örgütü NSU tarafından vahşice katledilen 8’i Türk, 10 kişinin unutulmaması için Nürnberg Rote Galeria’da bir resim sergisi açıldı. Kölnlü sanatçı Veronike Dimke’nin kurban portrelerinden oluşan sergisi, 5 Haziran 2022 tarihine kadar Rote Galeria’da görülebilecek. Sanatçı sergi sonunda resimleri kurbanların yakınlarına verecek.
#Almanya11 Mart 2004 tarihinde El-Kaide teröristlerinin İspanya’nın başkenti Madrid’de 4 ayrı trene yerleştirdikleri bombaların patlamasıyla 191 kişi yaşamını yitirip 2 bine yakın kişi yaralanınca, birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesi 2005 yılında ‘11 Mart’ı ‘Avrupa Terör Kurbanlarını Anma Günü’ ilan etti. Almanya şimdiye kadar o ülkelerin içinde yer almıyordu.
#Avrupa Terör Kurbanlarını Anma GünüAlmanya’da bundan 10 yıl önce iki üyesinin bir banka soygununun ardından intihar etmesiyle ortaya çıktı aşırı sağcı NSU adlı terör örgütü... 8’i Türkiye kökenli 10 insanı katleten bu örgüt demokrasiye ağır bir darbe vururken Başbakan Angela Merkel’in “Alman hukuk devletinin bu cinayetleri tüm yönüyle aydınlatacağı” yönünde verdiği sözler de lafta kaldı... Gerçekler hâlâ bir türlü ortaya çıkmadı, çıkarılamadı...
#Uwe MundlosAlmanya’da 8’i Türk 10 kişiyi öldüren neo-Nazi NSU terör örgütünün ortaya çıkmasının bugün 10’uncu yılı. NSU davasında sadece ‘Nazi gelini’ lakaplı Beate Zschaepe ceza aldı. Almanya Başbakanı Merkel’in ‘aydınlatma’ sözüne rağmen cinayetlerin arkasında kimlerin olduğu hâlâ ortaya çıkmadı.
#MerkelAlmanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, demokrasi sevdalısı bir devlet adamıdır. Yerli-yabancı ayırımı yapmadan, ülkede yaşayan herkese ırkçılığa, yabancı, Yahudi ve İslam düşmanlığına, ayrımcılığa karşı kararlı bir biçimde karşı çıkarak demokrasiye sahip çıkmaları çağrısında bulunmaktadır.
#AlmanyaBundan tam bir yıl önceydi. Tobias R. isimli aşırı sağcı bir ırkçı, 19 Şubat 2020 akşamı Hessen eyaletine bağlı Hanau kentinde 4’ü Türkiye kökenli 9 göçmeni katletti. Ferhat Ünvar (22), Sedat Gürbüz (30), Fatih Saraçoğlu (34), Gökhan Gültekin (37), Mercedes Kierpacz (35), Hamza Kurtoviç (21) Said Nesar El Hashemi (21), Vili Viorel Pun (23), Kaloyan Velkov (32) son yıllarda artan ırkçılığın kurbanı oldu. Hessen eyalet hükümeti ile Hanau Belediyesi dün (cuma) akşam kent merkezinde ortaklaşa bir anma töreni düzenledi.
#Avrupadan HaberlerEnver Şimşek 9 Eylül 2000’de Nürnberg’de öldürüldü. Abdurrahim Özüdoğru da 13 Haziran 2001’de Nürnberg’de. Süleyman Taşköprü 27 Haziran 2001’de Hamburg’da. Habil Kılıç 29 Ağustos 2001’de Münih’te. Mehmet Turgut 25 Şubat 2004’de Rostock’da. İsmail Yaşar 9 Haziran 2005’te Nürnberg’de. Theodor Boulgarides (Yunan kökenli) 15 Haziran 2005’te Münih’te. Mehmet Kubaşık 4 Nisan 2006’da Dortmund’da. Halit Yozgat 6 Nisan 2006’da Kassel’de. Michele Kiesewetter (Alman polis memuru) 25 Nisan 2007’de Heilbronn’da.
#Avrupadan HaberlerNSU terör çetesinin ilk kurbanı Enver Şimşek, 5 Eylül 2000’de çiçek satarken vurulduğu yerde anıldı. Anmaya Enver Şimşek’in oğlu ile birlikte yaklaşık 300 ırkçı karşıtı katıldı. Babası öldüğünde 13 yaşında olan Abdulkerim Şimşek anmada yaptığı konuşmada “11 yıl boyuncu biz şüpheli olarak görüldük, takip edildik, dinlendik ve sorgulandık. Hani tamamen olay aydınlatılacaktı. Bu devlete güvenimiz kalmadı” dedi.
#Abdulkerim ŞimşekAlmanya’ya gelen sığınmacı sayısı 1980’li yılların sonlarına doğru büyük ölçüde artınca, ülkede ‘İltica Yasası’nda değişiklik tartışmaları yoğunlaştı. Alman Anayasası’nın ‘politik takibata uğrayanlar iltica hakkına sahiptir’ ilkesini içeren 16’ncı maddesinin değiştirilmesi uzun süre tartışıldı. İlk kez 1991 yılında Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının 200 bini aşması üzerine yasa değişikliği tartışmaları daha da arttı. Yabancılara ve sığınmacılara dönük saldırılar da.
#AlmanyaHem devlet hem de istihbarat birimleri tarafından görmezden gelinen, failleri aramak yerine ‘döner cinayetleri’, ‘mafya hesaplası’ olarak nitelendirilip ‘Almanya’nın sağ gözü kör’ dedirten, davası bile yıllarca süren Nasyonel Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü.
#Avrupadan HaberlerFederal Meclis’in perşembe günü gündemi, aşırı sağcı terör saldırılarıydı. Hanau’da 4’ü Türkiye kökenli olmak üzere göçmen kökenli 9 kişinin öldürüldüğü ırkçı saldırı ‘Aşırı sağ terörizmi ve nefret’ başlığı altında gündeme getirildi. Alman Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in ‘konuklar tribününden’ izlediği oturumda kürsüye çıkan CDU/CSU, SPD, Yeşiller, Sol Parti ve FDP’li politikacılar, aşırı sağcı ırkçı saldırıları şiddetle kınarken, daha fazla zaman kaybetmeden gereken her türlü önlemlerin alınmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladılar.
#AlmanyaAlmanya’da Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Mehmet Kubaşık, Halil Yozgat isimli Türk vatandaşları ile Yunan kökenli Theodoros Boulgarides ve Alman kadın polis Michele Kiesewetter 2000-2007 yılları arasında öldürüldüler.
#Almanya