İklim değişikliğinin etkilerinden endişe duyan sigortacılar, önlem için ciddi bütçeler ayırarak, araştırma-geliştirmeye yatırım yapmaya başladı. Beklentiler ise korkutucu. Afetlerin frekansı bugün için 5 misli artarken, 2050’ye kadar dünya üzerinde 200 milyon insan göç etmek zorunda kalacak. Türkiye ise su fakiri olma tehlikesi ile karşı karşıya.
#GazetehaberleriİTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu başkanlığındaki bir ekip, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Tarım ve Çevre Komisyonu adına ‘Türkiye’de İklim Değişikliği ve Tarımda Sürdürülebilirlik’ raporu hazırladı.
#Türkiye TahminiWWF Türkiye, "Conta Hareketi" adını verdiği kampanya ile şebekelerden dolayı oluşan su kayıplarına dikkat çekiyor. Çünkü kentlerde şebeke suyundan dolayı oluşan kayıpların oranı yüzde 50 ve bu çok önemli bir rakam...Türkiye'de suyun yüzde 72'si tarımda, yüzde 18'i kentlerde ve yüzde 10'u ise sanayi de kulanılıyor...
Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın "Türkiye’de su kayıpları" konulu çalışmasına göre, birçok şehirde şebekede dolaşan suyun önemli kısmı toprağa karışıyor. Vakıf, yeterli altyapı yatırımlarının yapılmadığı öne sürülen Ankara’daki şebeke kaybını, yüzde 22 olarak açıkladı.
Geçen hafta sonu başkent Berlin’de ‘Açık Kapı Günü’ etkinlikleri vardı. Başbakanlık ve bakanlıkların kapıları halka açıldı. Almanya’nın çeşitli kesimlerden gelen insanlar, Başbakan Olaf Scholz ve bakanlarla bir araya gelme, soru sorma, beraber fotoğraf çektirme olanağı buldular.
#AlmanyaBaş ağrısı bugünlerin en önemli sağlık problemlerinden biri. İlk 3’e rahatlıkla girebileceğini bile söyleyebilirim. Aslında bu sadece benim düşüncem de değil. Bilimsel araştırmalar da bu bilgiyi doğruluyor. 2022’de yapılan ve The Journal of Headache and Pain’de yayımlanan önemli bir araştırmaya bakılırsa, 2021’de dünya nüfusunun yüzde 52’sinin, yani gezegenimizdeki her iki kişiden birinin başı şu veya bu nedenle ağrımış. Peki, neden? Baş ağrısı niçin bu kadar öncelikli sağlık probleminden biri haline geldi? Hazırsanız buyurun...
#Baş AğrısıCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu memlekette fakirliği bitirecem. Hiçbir anne, benim mutfağımda, tencere kaynamıyor demeyecek. O tencere kaynayacak. O tencere kaynamıyorsa o anne diyecek ki Kemal Kılıçdaroğlu'nun evindeki tencere de kaynamıyor” dedi.
#KonyaEt ve Süt Kurumu’nun et fiyatlarına yüzde 48 zam yapmasına şüphesiz en ilginç yorum Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) Başkanı, sanatçı Ömür Gedik’ten geldi: ‘Kırmızı et daha da pahalansın, hayvanlar kurtulsun, insanlar daha sağlıklı olsun...’ Bu yorum sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Hakarete varan paylaşımları bir yana bırakırsak bu çıkış aslında önemli bir tartışmanın da fitilini ateşledi. Doğayı korumanın yolu etin pahalanmasında mı? Etsiz yaşam mümkün mü? Kimdir bu vejetaryen ile veganlar? Peki ya etçiler bu çıkışa ne diyor? Sordum.
#EtAfrika’dayız diye, Cumhurbaşkanı’nı takip ediyoruz diye, Türkiye’deki siyasi gelişmeleri takip etmiyorum zannetmeyin. Kılıçdaroğlu’nun ‘5 lider ortak aday gösterirse adayım’ şeklindeki açıklamasından haberim oldu. Hem de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde. Hatta Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın bir dönem daha belediye başkanlığına devam edecekleri açıklamasını da öğrenmiş bulunuyorum. Gerçi İmamoğlu ve Yavaş’ın ikinci dönem devam edip etmeyeceğine Kılıçdaroğlu değil, millet karar verecek. Ama olsun. Kılıçdaroğlu bu hamlesiyle iki önemli rakibini denklem dışına itmeyi amaçlıyor. Bir ölçüde de başarılı oldu.
#AfrikaO ABD'nin ve hatta dünyanın en zengin insanlarından biri. 2021 yılında her dakika 4788 dolar, her gün 1,9 milyon dolar kazandı ve kazanmaya da devam ediyor. Kazandığının yüzde 90'ını hayır kuruluşlarına bağışlıyor ama parası her an biraz daha çoğalıyor. Oldukça mütevazı bir hayat yaşıyor ama halkın gözündeki "açgözlü zenginler" imajı onu da etkiliyor. Ve tüm bu çelişkilerin ortasında soruyor: Ben tam olarak neyi yanlış yaptım?
#Leon Cooperman