Ortaklar arasında şimdi de ‘çocuk parası’ çıkmazı

Güncelleme Tarihi:

Ortaklar arasında şimdi de ‘çocuk parası’ çıkmazı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2023 10:09

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde şimdi de yoksul ailelere çocukları için daha fazla maddi destek verilmesi kavgası başladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde farklı alanlarda yaşanan görüş ayrılıklarına bir yenisi daha eklendi. Koalisyon Sözleşmesi’nde yer alan ‘Çocukların Temel Güvenliği’ maddesinin hayata geçirilmesini isteyen ve fakirlik sınırında yaşayan ailelerin çocuklarına ‘Çocuk Parası’nın yanı sıra ek ödemeler yapılmasını isteyen hükümet ortağı Yeşiller ile buna sıcak bakmayan FDP arasında ciddi sancılar yaşanmaya başladı. FDP Genel Başkanı ve Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, taze borç alınmadan dengeli bütçede ısrar ederken, Yeşiller’in, çocukların ‘insan gibi yaşayabilmeleri’ için fakir ve dar gelirli gelirli ailelere ek yardımda bulunulması önerisine karşı çıktı. Lindner, 1996 yılından beri ilk kez ‘Çocuk Parası’nda bu denli yüksek artış yapılarak ödemelerin çocuk başına 250 Euro’ya yükseltildiğine dikkati çekerek, “‘Çocukların Temel Güvenliği’ için mali olarak gereken yapıldı. Aileler ve çocuklar için 7 milyar Euro ayrıldı. 2024 yılı bütçesinde altyapının yenilenmesine, ulaşımın modernleştirilmesine, devletin dijitalleşmesine, Alman Ordusu’nun donanımına, bilim ve araştırmaya, sanayinin, küçük ve orta ölçekli işletmelerin modernleştirilmesine ağırlık vereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Ortaklar arasında şimdi de ‘çocuk parası’ çıkmazı
‘ZAMAN KAYBETMEDEN HAREKETE GEÇİLMELİ’
Federal Aile Bakanı Lisa Paus (Yeşiller) ise Almanya gibi gelişmiş bir sanayi ülkesinde her 5 çocuktan birinin fakirlik sınırında yaşadığını hatırlatırken, ‘Çocukların Temel Güvenliği’ çerçevesinde yapılacak ödemelerin 12 milyar Euro’ya yükseltilmesini istedi. Yeşiller Federal Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Maria Klein-Schmeink da, ‘çocuk fakirliği’ ile mücadelenin tüm partilerin görevi olması gerektiğini vurgularken, “Bakan Lindner kendisinin de sorumlu olduğunu hissetmelidir” dedi. Klein-Schmeink, zaman kaybetmeden bu konuda harekete geçilmesini talep etti. “‘Çocukların Temel Güvenliği’ hükümetin ortak bir projesidir” diyen Başbakan Olaf Scholz (SPD) ise şu ana kadar ortakların tutumuyla ilgili somut bir yaklaşım sergilemedi. Scholz, “Bizim hayata geçireceğimiz çok reform var. Ama Almanya’da bir reform tıkanıklığı da var. Biraz sabır” diyerek çıkış yolu aradıklarının sinyalini verdi.
Ortaklar arasında şimdi de ‘çocuk parası’ çıkmazı
SANCILI ALANLAR
Hükümet ortakları FDP ile Yeşiller arasında nükleer santralların kapatılması, 2035’ten itibaren mazotlu ve benzinli yeni araçların trafiğe çıkmasına izin verilmemesi, eski konutlarda ısıtım sisteminin yenilenmesi gibi konularda ciddi görüş ayrılıkları yaşandı. Yeşiller, Almanya’da faaliyetteki son 3 nükleer santralın, yaşanan enerji krizine rağmen, Merkel döneminde kararlaştırılan şekilde 31 Aralık 2022’de kapatılmasında ısrar etti. FDP ise nükleer santrallarda üretime en az 2024 yılına kadar üretime devam edilmesini istedi. Ancak iki küçük ortak uzlaşamayınca SPD’li Başbakan Olaf Scholz, ağırlığını koyarak nükleer santralların 15 Nisan 2023 tarihinde kapatılmasına karar verdi. Avrupa Birliği’nin (AB) 2035 yılı itibariyle mazotlu ve benzinli yeni araçların trafiğe çıkmasına izin verilmemesi kararına Almanya’da hükümet ortağı Yeşiller tam destek verdi. FDP ise buna karşı çıktı. Halkın da tepki göstermesi üzerine 2035 yılından sonra da Almanya’da mazot ve benzinli yeni araçların da trafiğe çıkmalarına izin verilmesinin yolu açıldı. Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), 2024 yılı itibariyle yeni konutlara yüzde 65’i yenilenebilir enerji tüketimli ısıtıcı sistemi monte edilmesinin yanı sıra eski konutlarda da gaz ve petrol tüketimli ısıtma sistemine son verilmesini gündeme getirdi. Eski konularda da bunun zorunlu hale getirilmesinde de ısrar etmesine FDP karşı çıktı. Halktan da tepkiler yükselince Yeşiller, eski konutlarda eski sisteme devam edilmesine “Evet” demek zorunda kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!