soya fasulyesi haberleri sayfasında soya fasulyesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1075 soya fasulyesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Son yıllarda Akdeniz Mutfağını, Uzak Doğu'nun uzun ve sağlıklı yaşam sırlarını, muhtelif tohumların, otların, ağaçların, baharatların yararlarını yeniden keşfetmeye başladık. Keşfettiğimiz en değerli ürünlerden biri de soya fasulyesi oldu. Asya ülkelerinde pirinç kadar değerli olan soya, 5000 yıl kadar önce Doğu Asya ovalarında fark edilmiş. Ondan sonra da neredeyse kutsal bir tohum haline gelmiş. Bu ülkelerde yaşlılık hastalıklarına ve kansere daha az rastlandığı bir gerçek. Bunun nedenlerinden birinin, soya tüketimi olduğu düşünülüyor. Bu durum ortaya çıktığından beri, batıda soya ürünleri dikkatle inceleniyor, antiaging kapsamında değerlendiriliyor, standartları belirleniyor. Bu amaçla kurulmuş, ASA (American Soy Association) ve daha birçok araştırma merkezleri var.
#SoyaTürkiye'de menopoza girme yaşının ortalama 47-49 civarında olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Pulatoğlu, “Menopozda temel sorun östrojenin azalmasıdır. Bu nedenle soya fasulyesi, nohut, mercimek, keten tohumu gibi gıdalar menopoz şikâyetlerinin azalmasında faydalı olabilir” dedi.
#MenopozGeçen haftaki yazıyı okuyanlar hatırlayacaktır, et yemeyen insanların sık sık cevap vermek zorunda kaldıkları soruları ve bunlara verilebilecek olası yanıtları anlatmıştım. Bu yanıtların bir kısmı, et endüstrisinin dünyadaki kaynakları nasıl tükettiği üzerineydi.
#Et TüketimiUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının ilk yarısında limanlarda elleçlenen yük miktarının 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 3,2 artarak 269 milyon 182 bin 694 tona çıktığını belirterek "Yılın ilk yarısında limanlardan elleçlenen konteyner miktarı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,2 artışla 6 milyon 781 bin 483 TEU'ya çıktı." ifadesini kullandı.
#Abdulkadir UraloğluSüpergıdalara meraklı olanlar natto'nun adını mutlaka duymuştur. Öte yandan geçtiğimiz yıl İsveç'in Malmö şehrinde açılan İğrenç Yiyecekler Müzesi'ni ziyaret eden ya da en azından medyada haberlerini görenler de natto'yu duymuştur. Peki nedir bu "iğrenç" süpergıda?
#NattoVejetaryen ya da vegan beslenmeye ilgi duyan, bu işe yeni başlayanlar için buzdolabı ve kilerin dönüşümü, sık kullanılan malzemelerin değişimi zorlu bir süreç. Ben de alışveriş listenize ilham vermesi için kendi vazgeçilmezlerimi kategorilere ayırdım ve iki besleyici tarifimi ekledim.
#BitkiKendinizi biraz gergin, biraz stresli, biraz mutsuz, hissettiğinizde eliniz sebepsizce çikolataya mı gidiyor? Peki yedikten sonra duygu durumunuzu hiç gözlemlediniz mi? Mutlu mu oluyorsunuz yoksa ölçüyü kaçırdığınızı hissedip ‘kilo alacağım’ diyerek suçluluk duygusuna kapılıp mutsuz mu? Acaba çikolata yerine sizi mutlu edebilecek besinler neler? Hangi çikolata diğerlerine göre daha masum? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#ÇikolataDünyada esen Kore rüzgârına kapılıp Jeju Adası ve Seul’de hızlı bir tur yaptık. Dünyanın dikkatini ‘kimçi diplomasisi’ ile çekip dev bir dalga yaratan ülkenin yeme-içme meraklılarına sunduğu zenginlik birkaç güne sığmaz. Çayları, sosları, yosun ve taze deniz ürünleriyle damakları büyüleyen ülkenin sokakları, konserleri ve müzeleri de gerçekten çok etkileyici.
#Ebru ErkeBitkisel bazlı beslenmenin çok ötesinde, kısaca hayvanların yaşam döngüsüne zarar veren hiçbir ürünü kullanmamak olarak tanımlanabilecek vegan yaşam artık çok daha mümkün. Özellikle bitkisel gıdalara olan ilginin hızla artması nedeniyle çeşitlenen ürün yelpazesi, bu yaşam tercihini Türkiye’de de kolayca sürdürülebilir hale getiriyor. İşte vegan besinlerin zengin dünyası ile tanışmanızı sağlayacak mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikPİRİNÇ üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Çin, şiddetli yağmur ve sellerle mücadele ediyor. Küresel anlamda pirinç fiyatlarının da bu durumdan etkilenebileceğine dikkat çeken Fitch Ratings’e göre, hasarın boyutu tam anlamıyla belli olmasa da verimin azalması bekleniyor.
#Pirinç FiyatlarıRusya’nın kararının ardından Tahıl Koridoru’ndaki yeni süreci değerlendiren analistler, önümüzdeki aylarda hasat döneminin bitmesiyle fiyat artışlarında hızlanmanın kaçınılmaz olduğunu ve mevcut durumdan tüm ülkelerin olumsuz etkileneceğini belirtiyor.
#RusyaBasınçlı pişirme veya günümüzdeki adıyla düdüklü tencere... Zamandan kazandırıyor, enerjiyi verimli kullanıyor, yemekleri gayet iyi pişiriyor, üstelik bunu yaparken besin değerlerini de koruyor. Aslında biz düdüklüyü yeterince iyi kullanamıyoruz. Kabuğu çok çıtır olmasa da ekmek pişirmek, soğan karamelize etmek, hatta ısıya dayanıklı cam kaplarda krem brüle yapmak bile mümkün.
#Düdüklü TencereUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle yaşanan ‘gıda krizi’ riskinin ortadan kaldırılması amacıyla oluşturulan tahıl koridoru üzerinden 1 Ağustos 2022- 20 Haziran 2023 tarihleri arasında taşınan tahıl miktarının 32 milyon 58 bin 685 ton olduğunu açıkladı.
#Abdulkadir UraloğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan "gıda krizi" riskinin ortadan kaldırılması amacıyla oluşturulan "tahıl koridoru" üzerinden 1 Ağustos 2022 - 20 Haziran 2023 tarihleri arasında taşınan tahıl miktarının 32 milyon 58 bin 685 ton olduğunu açıkladı.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanıDÜNYANIN en zengin mutfaklarından Çin mutfağı yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Çinliler yaşam felsefelerini yemeklerine de yansıtmışlar. Öyle ki, “Yemeklerle beslenmek ilaçlarla beslenmekten iyidir” diye bir atasözleri bile var. Bu yüzden de yemeklerinde 5 temel tadı ‘Yin’ ve ‘Yang’ ile tanımlamışlar.
#1Bir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiBir doktor ve gıda bilimci olan William Li, 20 yıl boyunca beslenme şeklinin hastalıkları yenmeye ve daha uzun bir ömre nasıl yarayacağını araştırdı ve sonunda aradığı cevabı buldu. Akdeniz ve Asya mutfağını harmanladığı beslenme tarzına ‘MediterAsian’ adını veren Li’nin altı kategoriye ayırdığı diyetini Prof. Dr. Alev Keser ile inceledik
#Akdeniz DiyetiABD’de yapılan yeni bir araştırmada bazı meyve ve sebzelerdeki ‘flavonoidlerin’ beyindeki hafıza fonksiyonlarını iyileştirdiği ve yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi azalttığı saptandı. Peki hangi sebze ve meyveler hafızaya iyi geliyor? Ne kadar sıklıkla tüketmek gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkARİSTO’dan başlayarak bilim insanları ve düşünürler, yüzyıllar boyunca bu bilmeceyi çözmeye çabaladı.Yaşlanma ya da bazen söylendiği şekliyle ihtiyarlık, ilerleyen yaşla beraber fizyolojik işlevin kaçınılmaz olarak bozulmasıdır. Fitoterapist ve homeopat Doktor Serdar Özgüç, “yaşlanmayı yavaşlatma”yı anlattı.
#1Canlı müzik geceleriyle de bilinen Suadiye’deki Folks Kitchen&Cocktail ‘Cadde içindeki bir bahçe’ havasıyla özellikle gençler arasında yemek buluşmaları için de popüler. Uzakdoğu lezzetleri açısından zengin menüsünde, başlangıçlarındaki edamame çeşitleri pek beğeniliyor... Pizza, makarna ve salata seçenekleri de sunan mekânın özellikle kokteylleri öne çıkıyor.
#SuadiyeTARIM ve gıda sektöründe AR-GE ve inovasyon (yenilikçilik) kavramları iyice ön plana çıkmaya başladı. Çünkü şu gerçeği çok iyi biliyoruz: Tarım ve gıdada “ihracatçı” olmaya mecburuz! Başka seçenek yok... İşte ancak söz konusu kavram ve uygulamalar sayesinde bunu başaracağız. “İhracat Odaklı Tarım ve Gıda Stratejileri” çerçevesinde yoluna hızla devam eden firmalarımızın sayısı da giderek artıyor. K.F.C. Gıda da bu alanda güzel bir örnek. Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, firmanın küresel vizyonunu şöyle anlatıyor:
#1Et fiyatlarındaki artış lahmacunun fiyatını da etkiledi. İlçeden ilçeye değişen fiyatlar tartışma konusu oldu. İstanbul Başakşehir’de 85 liraya satılan lahmacunu Esenyurt’ta 20 liraya yemek mümkün. Sektör temsilcileri 40 liranın altında satılan lahmacunun hileli olduğunu ileri sürerken, fiyat farkının ise kalite ve restoranın lokasyonundan kaynaklandığını belirtti.
#Lahmacun