Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan Eğitim YA DA Eğitim Dergisi'nin 10’uncu sayısı yayımlandı. Dergi, yeni sayısında ‘Sosyal ve Duygusal Beceriler’ başlığını ele alıyor. Derginin içeriğinde duygularımızı, davranışlarımızı ve sosyal iletişimimizi yönetme becerilerimize dikkat çekiliyor.
#MEBBulundukları ülkeler sayesinde global bir çalışma ortamı sunabildiklerini belirten Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Tuba Köseoğlu Okçu, “Uluslararası gelişim ve kariyer programlarımız bulunuyor. Örneğin; arkadaşlarımızın göreve başladıktan 2 sene sonra tüm kariyerlerini İspanya’da sürdürebilecekleri; deneyimli yöneticilerimizin 2 sene boyunca İspanya’daki bir projede liderlik yapacakları; şubede çalışan arkadaşlarımıza İspanya’daki şube yaşamını tanımak üzere tasarladığımız 2 haftalık programlarımız var. Ayrıca global eğitimler, global mentorluk programları da uyguluyoruz” dedi.
#Garanti BBVAAnadolu Efes'in yıldızları Shane Larkin, Darius Thompson, Vincent Poirier, Rodrigue Beaubois, Elijah Bryant, Daniel Oturu, Derek Willis, Stanley Johnson ve Justus Hollatz, Spor Arena’ya özel açıklamalarda bulundular.
#Anadolu Efes3 sene, 625 bölüm boyunca günlük bir dizide oynadı. Büyük bir hayran kitlesi edindi. Şimdilerde de sık sık sosyal medyanın gündemine oturuyor. Bu sezon onu hem beyazperde, hem tiyatro sahnesi hem de ekranda göreceğiz. Halil İbrahim Ceyhan’la sonbaharda vizyona girecek ‘Son Bilet’ filmi için buluştuk. Hayat hikâyesinden aşka bakışına onu yakından tanıdık: “Aşk, yanında kendin olabildiğin kişiyi bulmak demek.”
#İbrahim CeyhanDeğerli okurlar... Bu haftaki yazımda sizlere, son birkaç yılda gerek sosyal medya gerek diğer yayın araçlarında uzmanlar tarafından sıkça altı çizilen ve bu doğrultuda toplumsal hafızada da yer eden bir kişilik tipinin, ‘narsisizm’in özelliklerinden bahsederek bu konudaki farkındalığı daha da artırmayı hedefliyorum.
#Serenad AltanAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Çocukları BaskılamaAnne babalar bazen çocukları için doğru olduğuna inandıkları şeyi yaparken aslında onlara zarar verebiliyor, korumak isterken baskı altında hissetmelerine neden olabiliyor. Kaç yaşında olurlarsa olsunlar çocuklarının bir birey olduğunu kabul edemeyen, kendi sözlerinden çıkmasını istemeyen ebeveynlerle de sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Hatta bazen durum çocukların ailelerini mutlu etmek için yaşadıkları bir noktaya geliyor. Ama bazen de çocuklar büyüyünce, “Anneme babama kızıyordum ama haklılarmış” diyebiliyor. Peki çocuğu korumak ile baskılamak arasındaki sınır nerede çekilmeli? İşte toplumun farklı kesimlerinden çeşitli ‘yetiştirilme’ hikayeleri ve uzman yorumları…
#Bir Sorudan Fazlası28 Ekim Kanlı AY TUTULMASI için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Ay tutulması etkileri en çok burçlar üzerinde kendisini gösteriyor. Astroloji ile ilgilenen milyonlarca kişi kanlı Ay tutulmasının burçlara etkisi neler merak ediyor. Uzman Astrolog Aygül Aydın tek tek anlattı... İşte, Oğlak, Akrep, Kova, Balık ve diğer burçlar için Kanlı ay tutulmasının burçlara etkileri...
#Kanlı AY TUTULMASIDeğerli okurlar... Reiki Master’ı, Hologenetik konusunda verdiği çığır açan eğitimler ve yazdığı kitaplarla adından söz ettiren doktor, akademisyen ve yazar Billur Memmedli ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdim. Billur hocamızın söyleşimiz sırasında verdiği kadim ve çok değerli bilgileri hepinizin ilgi ve merakla okuyacağınıza inanıyorum...
#Serenad AltanGeçtiğimiz haftalarda sosyal medyada çocuğunu okula taksiyle tek başına gönderen bir annenin videosu gündem oldu. Henüz ilkokul çağına bile gelmemiş bir çocuğun tek başına taksiyle okula gönderilmesine çoğu insan tepki gösterirken, çocuklara sorumluluk vermenin doğru olduğunu savunanlar da oldu. Peki, sorumluluk sahibi ve öz güveni yüksek çocuklar yetiştirmek için aileler ne yapmalı? Çocuğun kaldıramayacağı sorumlulukların altına sokulması ona nasıl zarar verir? Hem ebeveynlerle hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#Çocuk YetiştirmeSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluTeknolojideki gelişmeler ve yenilikler, 21’inci yüzyılda iş dünyasını ve günlük yaşamın işleyişini geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi. İnsanların gündelik yaşamda ve iş dünyasındaki gereklilikleri karşılamak için çeşitli becerilere olan gereksinimleri giderek artıyor.
#Konuk YazarSizi işten çıkaramayan, ancak işinizi giderek daha tatsız hale getiren bir yönetici tarafından sessizce işten atıldığınızdan şüpheleniyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde işlediğimiz 'sessiz istifa' trendi oldukça ses getirdi. 'Sessiz işten çıkarma' da iş dünyasının en yeni kavramlarından biri. Peki yaşayanlar ve uzmanlar ne diyor?
#Sessiz KovulmaÇocuklarda ses kısıklığı; hastalık olarak algılanmadan önce bir durum belirtisi olarak düşünülmelidir. Ses kısıklığı, larenjit, alerji ve psikolojik nedenlerle gelişebilmektedir. Fakat çocuklarda ses kısıklığı akciğer hastalıkları, kimyasal gazlara maruz kalma ya da psikolojik nedenlerle meydana gelebilmektedir. Ayrıca kusma, sigaraya bağlı ses kısıklığı da meydana gelebilmektedir. Çocuklarda ses kısıklığı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda ses kısıklığına ne iyi gelir cevaplarını derledik.
#ÇocukÇocuklarda farklı sebeplerden dolayı oluşabilecek pek çok rahatsızlık bulunmaktadır. Bunlardan birisi de gelişim geriliğidir. Bazı çocuklarda gelişim geriliği görülebilmektedir. Bu nedenle anne ve babalar gelişim geriliği hakkında araştırmalar yapmaktadır. Peki, çocuklarda gelişim geriliği nedir, neden olur ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda gelişim bozuklukları belirtileri ve nedenleri ile ilgili bilgileri sizlere detaylıca derledik.
Sağlık otoriteleri, çocuk ve gençlerin sağlıklarını korumak için haftanın her günü en az 60 dakika fiziksel aktiviteye katılımını öneriyor. Bununla birlikte, bu düzeyde fiziksel aktiviteye katılan çocuk ve genç oranının yüzde 20’lerde kaldığı biliniyor. Okul çağı çocukların fiziksel aktiviteye katılımını olumsuz etkileyen bir çok neden vardır. Bu nedenler içinde en öne çıkansa fiziksel aktiviteye katılan çocukların yorularak akademik derslere yeterince odaklanamayacağı, okul ve ders başarılarının düşeceği algısıdır.
#Konuk YazarToplantılar, e-postalar, bildirimler, faturalar, trafikte geçen saatler, evin, ailenin sorumlulukları… Günümüz insanı için dinlenmek, eğlenmek dahi ‘yapılacaklar listesine’ yazılan, planlanan, takip edilen bir ‘iş’ haline dönüşüyor. Hayatın akışı hem bedenen hem de zihnen yorgun hissetmemize neden olurken dört gözle beklediğimiz tatiller bile bazen yeterince dinlenmemizi sağlamıyor. Son zamanlarda kafayı dinlemek isteyenlerse farklı bir yönteme başvuruyor: Her şeyden kopup inzivaya çekilmek! Sessizlik inzivası, dolunay inzivası, beslenme inzivası, Vipassana meditasyonu... Bu trendin izini sürdük, uzmanlarla konuştuk.
#Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Serhat TunçBilinmezlik herkes için ayrı bir anlam taşıyabilir. Genellikle başımıza geleceklerin en kötüsü olarak düşündüğümüz bu durum aslında daha iyi bir fırsatın habercisi olabilir mi? Jungian Dönüşüm Koçu Işıl Çetinkaya, toplum olarak bize öğretilen en son şeyin risk almak ve de belirsizliği kucaklamak olduğuna dikkat çekerken, bu durumla başa çıkamamanın insanları mutsuzluğa ve depresyona sürüklediğini belirtti. Pandemi ile birlikte hayattaki her şeyin planlanamayacağı yönünde ortak bir öğreti oluştuğunu da anlatarak, “Bilinmeyenden korkmak normaldir ancak bir planınızın olmaması daha korkunçtur. Sistem bize önemli bir ders verdi. Hem bireysel hem profesyonel iş yaşamımızda acil cevap aramamız gereken konu bilinmeyeni nasıl kucaklayacağımız sorusudur” dedi.
#Bursa“Penisteki incelik, kısalık ve eğrilik gibi şekil bozukluklarının tedavisi yalnızca estetik amaçlarla yapılıyor” düşüncesi oldukça yanlıştır. Birçok estetik operasyon özünde fonksiyonelliği de barındırır. Erkek cinsel organı ile ilgili herhangi bir sorunun mahrem kabul edilmesi ve tedavi seçeneklerinin değerlendirilmemesi ne yazık ki hem cinsel yaşamı hem de kişinin benlik algısını etkiler. Bu haftaki köşe yazımda “penis eğriliği nedir?” hakkında bilgi aktardıktan sonra kısaca tedavi seçeneklerine değineceğim. Faydalı olması dileğiyle…
#Penis EğriliğiErik Erikson, incelediğiniz ebeveynlik dergilerinde tekrar tekrar geçtiğini fark edebileceğiniz bir isimdir. Erikson, çocuk psikanalizinde uzmanlaşmış ve en çok psikososyal gelişim teorisi ile tanınan bir gelişim psikoloğuydu ve bir teorisi vardı. Erikson psikososyal gelişim kuramı nedir tüm detayları ile birlikte derledik.
#EğitimRehber öğretmenler, öğrencilerin yaşamını, kişiliğini, duygusal yapılarını ve eğitim sürecini destekleyen rehberlik hizmeti veren eğitimci kişilerdir. Rehber öğretmenler özellikle çocukların sağlıklı bir şekilde eğitim ve öğretim sürecinde yetişmesine katkı sağlamaktadır. Sizler için rehber öğretmenin görevleri, sorumlulukları ve yapması gerekenler hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
#Rehber Öğretmen