Güncelleme Tarihi:
Gelişim geriliği günümüzde çok sık görülen bir sağlık problemidir. Özellikle bu hastalık ebeveynleri şüpheye düşürmektedir. Bu nedenle nedenleri ve belirtilerinin neler olduğunu bilmek çocuklar için çok önemlidir.
Çocuklarda Gelişim Geriliği Nedir?
Günümüz zamanında anne ve babaları şüpheye düşüren durumlardan birisi de gelişim geriliğidir. Faklı sebepler ile ortaya çıkabilen gelişim geriliği biyolojik nedenlerin yanı sıra çevresel şartlarında yeterince sağlanamaması sebebiyle oluşabilmektedir. Gelişim geriliği çocuklarda görülebilen bir sağlık sorunu olmaktadır. Anne ve babaların gelişim geriliği hakkında bilgilere sahip olması çocuklarda erken teşhis için çok önemlidir.
Gelişim geriliği genellikle anne ve babası tarafından fazla ilgi görmeyen ve zaman geçiremeyen çocuklar ile beraber dışarıda arkadaşları ile beraber yeterince zaman geçiremeyen çocuklarda görülmektedir. Beyin fonksiyonları çocuklarda genellikle oyun oynayarak gelişmektedir. Bu gibi durumlardan maruz alan çocuklarda gelişim geriliği görülmektedir.
Çocuklarda Gelişim Geriliği Neden Olur?
Çocuklar gelişmeye gebelik sırasında başlamaktadır. Gebelik döneminde tütün ve alkol ürünlerinin kullanımı bebeklerin standart olarak gelişmesini engelleyebilmektedir. Ayrıca erken doğmuş bebelerde de gelişim geriliği görülmektedir. Gelişim geriliğinin en önemli nedeni büyüme hormonunun az veya hiçbir şekilde salgılanmaması olmaktadır.
Gün içerisinde sadece zamanını evde geçiren ve dışarı çıkma şansı olmayan çocuklar ile beraber ilgi görmeyen çocuklarda da gelişim geriliği görülebilmektedir. Bu sebeple belirtilerinin neler olduğu iyi bilmelidir. Bazı anne babalar gelişim geriliğinin kendi kendine geçeceğini düşünmektedir. Fakat bu hastalık dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle çocuk psikoloğundan yardım almak gerekir.
Çocuklarda Gelişim Geriliği Nasıl Anlaşılır?
Gelişim geriliği çocuklarda tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Gelişim geriliğinin en büyük belirtisi konuşmada gecikme olmaktadır. Çocuklar kendi yaşıtlarına göre daha az kelime kullanıyor veya sadece kendi anladığı dilden anlıyor ise bir doktora başvurmak da yarar vardır. Bunun yanı sıra konuşma geriliği sadece gelişim geriliğinin belirtisi olmamak ile birlikte bazı patolojik sıkıntılarının ortaya çıkmasına da neden olabilmektedir.
Gelişim geriliğinin diğer belirtileri ise yürüme, koşma, tutma gibi motor becerilerinin yapılamamasıdır. Bu durumdan şüphelenen anne ve babalara çocuğunun temel aktivitelerini nasıl yaptığını gözlemlemesi gerekir. Özellikle Lego yerleştirmede sorun yaşayan veya kendinden emin olamadan yürümeye çalışan çocuklarda gelişim belirtileri gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra arkadaş çevresinde kimse ile anlaşamadığı için huzursuzlanan ve çabuk sinirlenen çocuklarda da gelişim geriliği görülebilir.
Çocuklarda Gelişim Geriliği Belirtileri
Çocuklarda görülen bazı belirtiler gelişim geriliğinin varlığını gösterebilir. Anne ve babalar bu belirtiler hakkında gerekli bilgilere sahip olması gerekmektedir. Günümüzde ebeveynlerin en çok ihmal ettiği alanlar sosyal ve duygusal alanlardır. Bu durum çocuklarda gelişim geriliğine sebep olabilmektedir. Zihinsel olarak gerilik gözlemlendiğinde neden sonuç ilişkisinin anlatılması, problemlerin çözme becerilerinin kazandırılması ve somut soyut kavramların çocuğa öğretilmesi bireysel eğitim için şart olmaktadır. Çocuklarda gelişim geriliğinin görülmesinin belirtileri şunlardır:
- Çocukların boy ve kilosunun yaşıtlarından daha geride olması
- Çocuklarda konuşma gecikmesi yaşanması
- Yürüme ve koşma gibi becerilerde geç kalınması
- Sosyal becerilerde eksiklik
- Saldırganlaşma ve hırçınlık
Bu belirtiler gelişim geriliğinin belirtilerinden birisidir. Bu gibi belirtilerin görülmesi durumunda mutlaka çocuk psikiyatrist veya pedagog ile görüşülmesi gerekir.