Çocuklarda ses kısıklığı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda ses kısıklığına ne iyi gelir

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda ses kısıklığı neden olur ve nasıl geçer Çocuklarda ses kısıklığına ne iyi gelir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 20:36

Çocuklarda ses kısıklığı; hastalık olarak algılanmadan önce bir durum belirtisi olarak düşünülmelidir. Ses kısıklığı, larenjit, alerji ve psikolojik nedenlerle gelişebilmektedir. Fakat çocuklarda ses kısıklığı akciğer hastalıkları, kimyasal gazlara maruz kalma ya da psikolojik nedenlerle meydana gelebilmektedir. Ayrıca kusma, sigaraya bağlı ses kısıklığı da meydana gelebilmektedir. Çocuklarda ses kısıklığı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda ses kısıklığına ne iyi gelir cevaplarını derledik.

Haberin Devamı

Çocuklarda ses kısıklığı pek çok nedene bağlı olarak görülebilmektedir. Hafif ses kısıklığı durumlarında temiz hava aldırmak, ballı papatya çayı, boğaz pastilleriyle geçebilmektedir. Tuzlu su gargarası çok sıcak olmamak koşuluyla iyi gelmektedir.

Çocuklarda Ses Kısıklığı Neden Olur Ve Nasıl Geçer?

Çocuklarda ses kısıklığı genel olarak geç fark edilmektedir. Ses değişikliği çocuğun gelişim süreciyle ilişkilendirilerek sorun olabileceği düşünülmemektedir. Oysa çok önemli bir sorunun habercisi olabilecek ses kısıklığı çocuğun sosyal ve psikolojik dengesini bozabilmektedir. Çocuklarda ses kısıklığı, mukozanın kalınlaşması, ödem- konjesyon ya da ses teli nodülüne bağlı olabilmektedir. Erişkinlerde görülen ses kısıklığı çocuklarda görülenlerle farklılık gösterebilmektedir.

Haberin Devamı

Çocuklarda görülen ses kısıklığı sorunu, çoğunlukla yaşıtları veya diğer yetişkinler tarafından olumsuz algılanmaktadır. Bu da çocuğu duygusal olarak etkilemektedir. Çocuğun gelişimi dikkatle takip edilerek vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Çünkü çocuğun ses kısıklığı dış etkenlere bağlı olarak gelişebileceği gibi doğuştan ses teli sorunu da olabilmektedir. Bebeklerde doğum sırasında ses telleri yaklaşık olarak 2,5- 3,0 mm uzunluğundadır.

Bu oran yetişkin kadında 11,15 mm yetişkin erkekte 17,21 mm olarak değişmektedir. Çocuklarda ses kısıklığının doğru tespit edilebilmesi için yaşla beraber incelen ses tellerinin de takip edilmesi gerekmektedir. Çocukluk döneminde ses tellerinin düzenli olarak büyümediği tespit edilmiştir. Çocukta ses tellerine müdahale edilmeden önce çok iyi düşünülmelidir. Önemli gereksinim olmadan uygulama yapılmamalıdır.

Çocuklarda Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Çocuklarda ses kısıklığına iyi gelebilecek doğal seçenekler bulunmaktadır. Bunlar;

Ortamda bulunan kuru havanın nemlendirilmesi; kuru hava ses tellerini etkileyeceğinden ses kısıklığı meydana gelebilmektedir.

Ilık tuzlu su gargarası yaparak, hem dezenfekte sağlanıp hem de boğazın rahatlatılması,

Elma sirkesi; bir- iki çorba kaşığı kadar içerek enfeksiyonlara karşı direnç sağlanması,

Boğaz pastilleri kullanılması,

Haberin Devamı

Zencefil kökü ve ballı papatya çayı gibi doğal yöntemlerle hafif sorunlar kısa sürede geçebilmektedir. Uzun süren ses kısıklığı ihmal edilmeden doktora başvurulmalıdır.

Ses Nedir, Nasıl Üretilir?

Ses, bronşlardan gelen havanın ses telleri arasından geçerken emme basıncıyla alttan kapanır ve daha sonra açılması sırasında üretilmektedir. Bu sırada ses telinde incelip kalınlaşma durumundan dalgalanma meydana gelmektedir. Bu süreçte meydana gelebilecek olağan dışı oluşumlar ses kısılmasına neden olabilmektedir. Bu duruma ses kısılması (disfoniye) denmektedir. Ses telleri tarafından üretilen ses, frekansın üst tonlarını kapsamaktadır ve yankının eklenmesiyle de sesin rengi oluşmaktadır. Ses kısıklığı meydana gelen çocuk dikkatle takip edilerek geç kalmadan sorun tedavi edilmelidir. Ancak çok hassas organlar olan ses tellerine müdahale edebilecek uzman seçimine özen gösterilmelidir.

Haberin Devamı

Ses Kısıklığında Önemli Etkenler;

Sesin nerede ve ne şekilde kullanıldığı,

Hastanın yaşı,

Ortam enfeksiyonu,

Baş- boyun bölgeleri,

Fiziksek durum,

Alınan gıdalar, kabızlık, mide asidi gibi özel duruma bağlı tahrişler,

Geçirilen hastalıklar, ameliyatlar ve kanser belirtisi olarak ses kısıklığı görülebilmektedir. Ses kısıklığı çocuklarda da büyüklerde de ihmal edilmemesi gereken önemli bir belirtidir. Vakit kaybetmeden doktora danışarak erken tanı ve tedavi yöntemleri bulunmalıdır. Zorunlu olmadıkça cerrahi müdahale yapılmamalıdır. Gerekli olduğunda ise alanında uzmanlaşmış hekimlerden yardım alınmalıdır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!