Yıllar önce Türkiye güzeli olarak hayatımıza girdi Aydan Şener. Fiziği kadar kalbi de güzel, tam bir hayvansever. 2 köpeği, 20’ye yakın kedisi var. Oyuncu ama sosyal anksiyetesi olduğunu söylüyor, kalabalığı pek sevmiyor. Epeydir gözlerden uzaktı. Şimdilerde ‘Kadına Dair’ isimli kitabıyla karşımızda. Şener’le bir araya geldik kitabını, hayatı konuştuk.
#Aydan ŞenerYönetmen Emin Alper, Dostoyevski’nin ‘Öteki’ adlı eserini tiyatro sahnesine uyarladı ve yönetti. Başarılı yönetmenle bir araya geldik ve oyundan yola çıkarak hayatı konuştuk: “Oyunda anlatılan, küçük insan üzerinde mağduriyet yaratan bütün o kayırmacılık, liyakat eksikliği hayatımızın çok önemli bir gerçeği. Ama son zamanlarda beni en az onun kadar rahatsız eden bir şey var, o da kendimizi kurban ve mağdur gibi görmemiz.”
#Emin AlperBilim insanları, sosyal anksiyetenin kişinin bağırsaklarında yaşadığını keşfetti. Bu keşif, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen sosyal anksiyete için yeni tedavilere yol açabileceğini belirten uzmanlar konuyla ilgili ilginç detaylar verdi
#Sosyal AnksiyeteAşırı konuşan biri genelde girişken ya da öz güveni yüksek olarak nitelendirilir ancak uzmanlar bunun kaygı bozukluğu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, otizm gibi bazı zihinsel hastalıkların bir işareti olabileceğini söylüyor. Sohbet sırasında karşısındakine söz hakkı vermeyen ve aşırı konuştuklarının farkında bile olmayan bu insanların hangi nedenlerle bu davranışı sergilediklerini Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik ve Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli ile konuştuk.
#SağlıkSosyal anksiyete oldukça fazla karşılaşılmakta olan kavramlar arasında yer almaktadır. Özellikle kullanım alanı bakımından da önem taşıyan terimler arasında olduğunu söylemek mümkündür. Bu bakımdan sosyal anksiyete teriminin ne anlama geldiğini öğrenebilir ve belirtileri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Sosyal anksiyete nedir? Nasıl yenilir? Sosyal anksiyete bozukluğu belirtileri ve tedavisi nelerdir detayları ile derledik.
Sosyal fobi, diğer insanlarla etkileşimi içeren toplumsal durumlar sonucunda ortaya çıkan bir tür kaygı bozukluğudur. Bu rahatsızlık genellikle diğer insanlar tarafından küçük düşürülme ve olumsuz değerlendirilme korkusundan kaynaklanır. Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da bilinen bu bozukluk, toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Sosyal Fobi nedir, türleri nelerdir sizler için derledik.
#Sosyal FobiPandeminin insanların ruh sağlığı üzerindeki etkileri aylardır tartışılıyor... Salgının, kaygı ve stres bozuklukları, depresyon vakalarında ciddi bir artışa neden olduğu bilinirken yapılan son araştırmalar çok daha korkutucu bir tablo ortaya çıkardı. İngiltere'de yapılan araştırma psikoz vakalarında yüzde 75'lik bir artış olduğunu ortaya koydu.
#PsikozSosyal fobi, sosyal anksiyete ismi ile de bilinmektedir. Bu rahatsızlık kişilerin sosyal bir ortamda kendilerini utanç verici, gülünç ve tuhaf göründükleri ile ilgili kaygı duymaları nedeni ile meydana gelmektedir. Sosyal fobi nasıl yenilir, kendiliğinden geçer mi? Sosyal fobi olduğu nasıl anlaşılır? İşte, tüm detaylar.
#Sosyal FobiKaygı, bedenin stresli durumlarda verdiği normal fiziksel tepkidir. Ancak bazen şiddetli ve hayatı olumsuz etkileyecek şekilde ortaya çıkabiliyor. Evde ilaçsız anksiyete iyi gelen bazı yiyecek, bitkiler ve yöntemlerle başa çıkmak mümkün. Peki anksiyete nasıl geçer? Anksiyeteye ne iyi gelir? Anksiyete ile nasıl başa çıkılır? İşte anksiyete nedenleri ve başa çıkmanın yolları...
#Anksiyete Nasıl GeçerKaygı, bedenin stresli durumlarda verdiği normal fiziksel tepkidir. Ancak bazen şiddetli ve hayatı olumsuz etkileyecek şekilde ortaya çıkabiliyor. Peki kaygı hangi aşamada sorun haline geliyor? Bireyin yaşamını ciddi şekilde etkileyen anksiyete (kaygı) bozukluğu nedir, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Uzmanlar, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Anksiyete BozukluğuAnksiyete, strese karşı bizi koruyabilecek, normal hatta yardımcı bir tepkiyken ‘anksiyete bozukluğu’ aşırı derecede kaygı ve korkuya neden olur. Hepimizin anksiyetenin belirgin semptomlarını yaşadığı şu günlerde işaretleri bilmek, bununla başa çıkmak için yol gösterici olabilir.
#YazarAnksiyete (Kaygı) bozukluğu, bireyin yaşamını ciddi şekilde etkilemeye başladığında ortaya çıkar. Peki anksiyete bozukluğu nedir? Anksiyete bozukluğunun belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? Psikolog ve Aile Danışmanı Şeyma Uyar Çalmaz, konuyla ilgili merak edilenleri anlattı.
#Kaygı“Ya yanlış, eksik bir şey söylersem ve gene yüzüm kızarırsa” cümlesi kişinin eğitim, iş, sosyal, hayatında sıkıntılara neden olabilmekte ve bu kaygı kişinin var olan potansiyelini kullanamamasına sebep olabilmektedir. Yaşanan bu kaygının asıl oluşma sebebi, diğer insanların kişi hakkında ne düşündüğü değil, aslında kişinin kendi olumsuz duygu ve düşüncelerinin bütünüdür. Tehlike aslında uzaklarda değil, kişinin kendi içerisindeki duygudur. Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Yüz KızarmasıDünyanın en önemli entelektüelleri arasında gösterilen, ‘sanal gerçeklik’ kavramının yaratıcısı akademisyen-yazar Jaron Lanier manifesto niteliğindeki ‘Şu An Tüm Sosyal Medya Hesaplarını Silmeniz İçin 10 Argüman’ kitabını yazdı, alıntılandıkça daha fazla insanı sosyal medya uykusundan uyandırmaya başladı.
#Jaron LanierHerkesin kendini güvensiz hissettiği durumlar vardır. Ancak başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü konusunda gereğinden fazla kaygı yaşıyorsanız bu sosyal anksiyeteniz olduğu anlamına gelebilir. Psikolojik destek alarak ve ilaç tedavisiyle toplumdaki en yaygın problemlerden biri olan bu sorunun üstesinden gelmek mümkündür. Ancak bunun sizde var olduğunu fakat henüz eve kapatmadığını fark ediyorsanız sorunun üstüne gitmek için aşağıdaki yolları deneyebilirsiniz.
#Sosyal KaygıTıp dünyasında çok sık aralıklarla yeni hastalıklar çıkıyor ortaya. Biraz bağırsak gazı, ‘İrritabl Bağırsak Sendromu’ ile tanımlanıyor hemen. Eskiden yaramazlıklarıyla gurur duyduğumuz çocukları bugün hemen doktora koşturuyor ve ‘Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Sendromu (DEHS)’ teşhisi ile dönüyoruz evlerimize. Prof. Ahmet Rasim Küçükusta, Amerika’da bir milyondan fazla çocuğa yanlış olarak DEHS teşhisi konduğunu ve 800 bininin de gereksiz yere uyarıcı ilaç tedavisinden geçirildiğini söylüyor.