Soğuk algınlığı, grip, sinüzit, larenjit, farenjit… Sonbaharın gelmesiyle birlikte hastalıklar kapımızı çalmaya başladı bile. Sıcaklıkların azaldığı sonbahar aylarında vücut metabolizmasının ana görevi vücut ısısını stabil tutmak oluyor. Vücut soğuğa karşı kendini korumak için aldığı enerjiyi daha kontrollü kullanıyor ve bu durum metabolizma hızını düşürürken, vücudun direncini de azaltıyor.
#Sonbaharda Ne YenirÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaŞef Ömür Akkor’un 25 yıldır gezdiği lezzet noktalarını çizimlerle anlattığı ‘Türkiye Gastronomi Atlası’ okurla buluştu. Iğdır’da 4 kız kardeşin oturma odasındaki 4 masalı lokantada 12 liraya yediği kuru-pilavı, kuyrukyağıyla kavrulan Van kavutunu ve satış için Instagram’da şaklabanlık yapmamayı tercih edenleri topladığı kitabında, ‘esnaf lokantası nedir’, ‘yerel ürün nasıl değerli olur’ gibi önemli sorulara yanıt arıyor.
#YazarHem seyyah hem gurme... Atlas dergisini çıkardı, gazete, dergilerde gastronomi yazıları yazıyor, TV’lerde “lezzetli” programlar yapıyor. Bir keresinde Hürriyet gazetesinde sardalya balığına aşk mektubu yazmışlığı bile var. İkilemli soruların bu haftaki konuğu Cem Yılmaz’ın şovlarına bile konu olmuş Mehmet Yaşin. Sormaz olur muyum, onu da sordum, başlık da oradan çıktı zaten...
#Cem YılmazHem seyyah hem gurme... Atlas dergisini çıkardı, gazete, dergilerde gastronomi yazıları yazıyor, TV’lerde “lezzetli” programlar yapıyor. Bir keresinde Hürriyet gazetesinde sardalya balığına aşk mektubu yazmışlığı bile var. İkilemli soruların bu haftaki konuğu Cem Yılmaz’ın şovlarına bile konu olmuş Mehmet Yaşin. Sormaz olur muyum, onu da sordum, başlık da oradan çıktı zaten...
#O Muİstanbul-İzmir karayolundan geçenlerin şöyle bir uzaktan baktığı Karacabey, doğal ve tarihi güzelliklerle dolu. Yüzlerce yıldır at yetiştiren Karacabey Harası’nı duymayan yoktur; ancak longoz ormanından Uluabat Gölü’ne uzun bir ziyareti hak ediyor. Hele şimdi bir de yaban lavantaları karşılayacak sizi.
#Uluabat GölüKenevir Girişim Grubu olarak İzmir’de, Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer’i ziyaretimizde, Dr. Yalçın Koçak, ‘keneviri köye dönüş projesi olarak gördüklerini, bununla ilgili çalışmalarında epeyce mesafe aldıklarını’ söyledi. Kenevir Kooperatifi Başkan Yardımcısı Halil Köse resmi temasları sırasında, önümüzdeki üç yıl içinde Türkiye’nin tarım yapılan her bölgesinde “Kenevir çiftçiliğine geçilecek, bu nedenle şimdiden gerekli hazırlıkların yapılmasına ihtiyaç var” dedi. Soyer de bu görüşlere katıldığını açıkladı.
#YazarGözlerimizin baktığı ama bizim asıl gördüğümüzü hiçbir fotoğraf makinesinin kaydedemeyeceği bir yere gitmek ister misiniz? Kralların yolundan gitmek, mitolojiden bir parça tatmak, yaşı 5 milyon yılı bulan gölü merakla seyre dalmak… Burası aldığınız her nefesin hakkını havasıyla şifa vererek ödeyen, Beyşehir’in sevdalısı, Torosların kıskanıp saklamaya çalıştığı Kızıldağ Milli Parkı… Bu güzeller güzeli Kızıldağ Milli Parkı’na gitmenin şimdi tam zamanı… İşte size Kızıldağ Milli Parkı gezi rehberi…
#Kızıldağ Milli ParkıYemek deyince akla ilk gelen şehirlerdendir Gaziantep. Adını anınca bile insanın ağzı sulanır. Onun için de gastronomi turizminden en büyük payı bu kent alır. Buranın mutfağının gücü güneşten ve topraktan gelir. Bütün şehir halkının yemek sürecinde mutlaka bir görevi vardır. Kasap uygun et verir, mahalle fırını evin mutfağı gibidir, baharatçı her evin damak zevkine göre özel bir karışım hazırlar... Gaziantep mutfağının ‘aşırı lezzetli’ olmasının daha birçok nedeni vardır. Gelin bunlara yakından bakalım...
#Mehmet YaşinYemek deyince akla ilk gelen şehirlerdendir Gaziantep. Adını anınca bile insanın ağzı sulanır. Onun için de gastronomi turizminden en büyük payı bu kent alır. Buranın mutfağının gücü güneşten ve topraktan gelir. Bütün şehir halkının yemek sürecinde mutlaka bir görevi vardır. Kasap uygun et verir, mahalle fırını evin mutfağı gibidir, baharatçı her evin damak zevkine göre özel bir karışım hazırlar... Gaziantep mutfağının ‘aşırı lezzetli’ olmasının daha birçok nedeni vardır. Gelin bunlara yakından bakalım...
#Gaziantepİstanbul’a kış yakışır mı hâlâ kararsızım. Arapsaçına dönen yolları, kar erirken çamur deryasına dönen sokakları, aksayan ulaşımı, kabaran doğalgaz faturalarını, kar fırtınasına yenik düşen belediye hizmetlerini gördükçe kışın İstanbul’a hiç yakışmadığına karar veriyorum. Tüm bu olumsuzluklar eskiden yok muydu? Vardı ama, tüm mahalle bu olumsuzlukları keyfe döndürmesini biliyordu. Şimdi artık mahalle yaşamı yok, site yaşamı var. Bu yaşamda da herkes evine kapanıp, kışın bir an önce gitmesi için dua ediyor.
#Kar Yağışı İstanbulKışın soğuk günleri gelmeden Avrupa’nın tadını çıkarmak istiyorsanız bayram tatilinizi seyahat etmeye ayırabilirsiniz. Alımlı şehirler, sonbaharda bir başka güzel oluyor. Keyifli yürüyüşler, gurme deneyimler, müzik ve sanat aktiviteleri sizleri bekliyor. İşte bayramda Avrupa’da gidebileceğiniz en güzel 5 şehir...
Bahar Türkiye’nin dört bir yanında sofralara bereket getirdi. Ege’de yabani otlardan yapılan, nadir rastlanan yemekler mutfakları şenlendirirken, İç Anadolu’da meşhur keme mantarı kebaplara lezzet taşıyor. Güneydoğu Anadolu’da bahar çiçeklerinin rayihasını taşıyan koyun kaymağından özel tatlılar üretilirken, Akdeniz’in doğu ucunda sakız ağacının mutluluk veren filizlerinden salatalar, kavurmalar hazırlanıyor. Hürriyet Seyahat yazarı Mehmet Yaşin, Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs, Mutfak Kültürü dergisinin kurucularından aşçı Musa Dağdeviren ve yemek araştırmacısı Nevin Halıcı dört bölgeden nadide bahar lezzetlerini anlattı.
Sonbahar İstanbul’da yüzünü göstermeye eylülün ikinci yarısından sonra başlar. Ama asıl ekimden itibaren kentin kapısını çalar. Sonbaharın izlerini görebilmek için parklara, korulara gitmek gerekir. Çünkü caddelerde ve sokaklarda artık yapraklarını uçuracak pek ağaç kalmamıştır. Sonbahar İstanbul’u sarıya boyar, canlandırır. Yeni yaşamlara kapılar açılır.
Yeşil Üzümlü Beldesi, Fethiye merkezinden 18 kilometre uzaklıkta, yüksek dağların eteğinde. Dört özelliğiyle ünlü: Kuru iklimi, yanı başındaki antik Kadyanda kenti, İngiliz nüfusu ve ormanların derinliklerindeki zenginlikleri... Bu zenginliğin en önemli kalemleri Fransa’ya Japonya’ya kadar gönderilen yabani mantarlar, doğa gözlemcilerini büyüleyen orkideler. Önceki hafta 1. Kuzu Göbeği Mantar Festivali düzenlenen beldede mantar ve orkide sezonu mayıs sonuna kadar sürüyor. 23 Nisan tatilinde Fethiye’ye yolunuz düşerse, uğrayın. Doğanın cömertliğinden payınızı alın.
Aşağı Saksonya eyaletinin başkenti Hannover, 1944’te neredeyse tamamen yıkılmış, küllerinden görkemli şekilde yeniden doğmuş. Şehir, Almanya’nın gizli kalmış hazinelerinden. Güzellikleri ilk başta dikkat çekmiyor ama keşfettikçe sürprizlerle karşılaşıyorsunuz: Avrupa’nın en önemli sanat müzelerinden Sprengel, caddelerdeki sıra dışı mimari örnekleri, barok bahçeler, görkemli endüstri fuarları... Parklarda şölene dönüşen ilkbahar aynı zamanda yaz boyunca süren festivallerin de habercisi. Dans, rock, tiyatro, edebiyat festivalleri kenti aylarca sanatın bin bir rengine boyuyor.
Akdeniz sahillerinin sıcaktan kavrulduğu şu günlerde, Karadeniz kıyısında, Küre Dağları’nın eteğindeki Kastamonu’nun Cide ilçesi püfür püfür bir yaz geçiriyor. 11 kilometrelik kesintisiz kumsalında, deniz suyu sıcaklığı 22 derece civarında. İlçede cuma günü Rıfat Ilgaz Sarıyazma Kültür ve Sanat Festivali başlıyor. Edebiyat söyleşileri, sergiler, konserlerle dolu bir hafta sonu sizi bekliyor.
Yazla vedalaşma vakti geldi, güz yüzünü göstermeye başladı. Sonbahar hüzün değil dönüşüm mevsimidir bence. Bitkiler yeşil renklerini yavaş yavaş terk ederek pastel renklere bürünür. Yağmurlarla yıkanan doğayla birlikte insanoğlu da dönüşür bu mevsimde. Aşkların, tatillerin en güzeli sonbaharda yaşanır. İyi bir program yaptığınızda çok keyifli, eğlenceli tatil seçenekleri yaratabilirsiniz kendinize.
"Her iyi aşçının çocukluk anılarında büyük bir mutfak, sıcak bir ateş, kaynayan bir tencere ve bir anne vardır" diyor Amerikalı bir yazar. Ben de diyorum ki, her iyi aşçının içinde bir mevsim bilgesi vardır. O bilgenin tüm duyuları mevsimlik değişikliklere açıktır. Koklar, bakar, eller, tadar, dinler ve mevsimin ihtiyaçlarını hisseder. Karşısına çıkan -ya da arayıp bulduğu- malzemeler arasından en doğru olanları bulup en doğru pişirme yöntemiyle pişirir, sunar.