Yazdığı kitaplarla çocuk ve gençlerin çok sevdiği Almıla Aydın bu kez bir distopya ile okurlarının karşısına çıkıyor. “Yeryüzünde hiç kitap kalmazsa ne olur?” sorusundan yola çıkılarak yazılmış olan ‘Son Koleksiyoncu’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz yazarla hem kitabını hem de edebiyatı konuştuk…
#Almıla AydınTürk edebiyatının önde gelen isimlerinden Selçuk Altun, Londra Yunus Emre Enstitüsü’nün desteğiyle Avrupa Birliği Ulusal Kültür Enstitüleri Birliği’nin düzenlediği, Avrupa Yazarlar Festivali’nde Türkiye’yi temsil edecek.
#Selçuk AltunSıradan bir kumaş gibi görünse de ateşte yanmıyor aksine alevi görünce tertemiz, pırıl pırıl oluyordu. O kadar sağlamdı ki bilinen yollarla parçalanmıyor, yok edilemiyordu. Bu özellikleri sayesinde binlerce yıl boyunca imparatorların sofralarından yoksulların evlerine kadar her yerde kullanıldı. Ancak ne kadar tehlikeli olduğu zamanla anlaşıldı. İşte sihirli diye bilinen o maddenin ilginç tarihi...
#AsbestTürkiye’nin ikonik yapılarından Kız Kulesi’nin bir zamanlar kara bağlantısı olduğu öne sürüldü. İçmimar Misbah İşli, Kız Kulesi üzerine yaptığı araştırmada, efsanelerde anlatıldığı gibi karayla bağlantılı bir gizli geçit bulunduğu bilgisine ulaşamadığını, ancak karadan kuleye sütunlu bir yolun olduğunu tespit etti. İşli, heyecan uyandıran keşfini ve araştırmasının detaylarını Hürriyet’e anlattı.
#Kız KulesiMet Gala'nın üzerinden 3 aydan fazla zaman geçti ama Kim Kardashian'ın kırmızı halıda Marilyn Monroe'nun 1962'de giydiği efsanevi elbisesiyle yürümesinin yarattığı tartışma halen sona ermedi. Üstelik tartışmalara konu olmuş tek ünlü elbise bu da değil. İşte her biri birer tarihi eser kabul edilen o kostümlerin geçmişten günümüze uzanan zorlu yolculuğu...
#Kim KardashianDanışmanlık şirketi Deloitte’un hazırladığı, bu yıl yayımlanan ‘Sanat ve Finans’ raporuna göre varlıklı kişilerin sanata ve koleksiyona yönlendirilmiş servetlerinin toplamı 1.44 trilyon dolara ulaştı. Genç koleksiyonerler özellikle NFT’ye güçlü bir ilgi duyuyor. Dünyadaki bu yükselişin Türkiye’ye yansımalarını uzmanlarla konuştuk.
#DeloitteTam 1.020 kilometrelik bir nehir var Fransa’da. Ülkenin en uzun nehri; Loire. Çevresindeki vadiye de adını veriyor. Güzelliğiyle pek çok sanatçıya ilham olmuş; şatoları kralları, soyluları ağırlamış; tarihe yön vermiş. O şatolardan bir ‘görülmeli’ listesi hazırladık.
#HürriyetERDAL Kabatepe’yle 80’lerin sonunda tanıştım. Devlet Planlama Teşkilatı’nın önemli bürokratlarındandı. Enerji Grup Başkanlığı yapmıştı. Sonra Dünya Bankası’nın enerji politikalarına yön veren isimlerden olmuştu. Türkiye’ye dönünce kendi danışmanlık şirketiyle önemli yatırımlara imza attı. TABA’nın Türk Amerikan İşadamları Derneği’nin kurucu başkanlığını üstlendi. AB Türkiye İşbirliği Derneği Başkanlığı’nı da yaptı. O günden bu yana diyaloğumuz hiç kesilmedi.
#125. İstanbul Tiyatro Festivali bugün itibariyle hem çevrimiçi hem de fiziki mekânlarda başladı. Bu sene ikisi çok çarpıcı, üç uluslararası yapımı ayağımıza getiren festivalin yerli işlerinde derin sulara dalan taptaze yapımlar dikkat çekiyor. Programı sizin için inceledik.
#İstanbul Tiyatro FestivaliCevat Turan, ‘Kibele’nin Laneti’ adlı son romanında bir seri katilin ruhsal haritasının izini sürerek bir insanın neden öldürdüğünün cevabını arıyor. Romanı yazmadan önce gerçek bir seri katille de görüştüğünü belirten Turan, “Romanın tamamında esas aranan kör nokta ‘İnsan neden öldürür?’ sorusuna yanıttır. Amerikan seri katillerinin işleniş gerekçelerindeki takıntı, çıkış noktası ile işlenme biçimleriyle buradakiler arasında büyük farklar olması normal. Biz daha feodal alt bilince ve değerle sahibiz. Öfkemiz de, kavgamız da hâlâ feodal. Ancak katil karakterinin egosu, öfkesi, kişilik yapısı, empati yeteneğinin olmaması ve narsist kişilikleri benzerlik gösteriyor. Romandaki Mirza Hud karakteri işlediği bazı cinayetlerin başında ağlıyor mesela” diyor.
#Cevat TuranNFT çılgınlığı için 11 Mart dönüm noktası oldu. Bu aynı zamanda dijital sanat tarihinde de beklenmedik gelişmelerin olduğu bir gündü. Beeple adıyla tanınan sanatçı tamamen dijital ortamdaki eserini 69,3 milyon dolara satarak, bir sanatçının hayattayken bir eserinden kazandığı en yüksek miktar listesinde üçüncü sırayı aldı. Diğer kazananlar da durumdan hem memnun, hem de şaşkın...
#Nft‘Takımyıldız’ temasıyla bu yıl 7’ncisi gerçekleşen Çanakkale Bienali’nin sergileri dijital ortama taşındı. Birbiriyle kesişen ve etkileşen ilişkileri, iş birliklerini, paylaşımları ve iletişimleri merkezine alan bienal kapsamında 31 sanatçının eserleri bir ay süreyle www.canakkalebienali.com adresinden çevrimiçi olarak gezilebilecek. Pandemi koşulları uyarınca özel bir programla ziyaretçilerini ağırlayan ve önceki yıllara göre farklı bir yapıda gerçekleştirilen Çanakkale Bienali ile ilgili merak edilenleri bienal küratörleri Çanakkale Bienali İnisiyatifi’ne (CABININ) ve Azra Tüzünoğlu’na sorduk...
#7. Çanakkale BienaliWorld of Warcraft Twitch ve YouTube kanalları üzerinden gerçekleşen geliştirici güncellemesi canlı yayınında oyunun Yönetici Yapımcısı John Hight ve Oyun Direktörü Ion Hazzikostas, önümüzdeki hafta başlayacak beta testi öncesinde Shadowlands'de bizi nelerin beklediğine dair bazı bilgiler paylaştı.
#World Of Warcraft ShadowlandsFatih Sultan Mehmet’in İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinde 1480 yılında yapılan portresi dün Londra’daki Christie’s müzayede evinde 770 bin sterline (6.5 milyon TL) satıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından tabloyu kendilerinin aldığını açıkladı. Vergi ve komisyonlarla beraber İBB’nin tabloya 982 bin Sterlin yani yaklaşık 8 milyon 366 bin Türk Lirası ödeyeceği belirtildi.
#Gazetehaberleri