Şüphesiz ki, hayatta en değer verdiğimiz çocuklarımızın taşıyamayacağı ağırlıkları yüklenmesi, hastalıklarla mücadele etmesi hiç yüz yüze gelmek istemediğimiz olayların başında geliyor. Ancak bazı hastalıklar, çocukların karşısına çıkmaktan ve gizlice ilerleyip zarar vermekten vazgeçmiyor. Soğuk havalede olduğu gibi…
#BelirtiDün gece saatlerinde Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesinde yabancı uyruklu kişilerin kaldığı apartmanda sobadan kaynaklı yangın çıktı. Yangında 8'i çocuk 9 kişi hayatını kaybetti. Bacanın tıkalı olmasından dolayı karbonmonoksit gazından zehirlenen ailenin 3 ay önce yangının çıktığı eve taşındığı öğrenildi. Cenaze töreninde konuşan acılı baba 'Sobayı kurduğum ilk gündü. Sobayı taktım, gittim. Daha 5-6 saat olmamıştı. Evde yoğun duman vardı. Bayılmışım, hastaneye kaldırılmışım. Hiç kimsem kalmadı. Giden gitti, bir ben kaldım.' ifadelerini kullandı.
#YangınBebeklerde ateş yükselmesi ailelerin hemen hemen en sık karşılaştığı durumlardan biridir. Yükselen ateşe zamanında müdahale ederek havalenin gibi hastalıkların önüne geçilebilir. Ancak soğuk havalede ateşin yükselmemesi müdahalenin gecikmesine neden olabiliyor. Belirti vermeden ortaya çıkan soğuk havale çocuklarda kalıcı zararlara yol açabilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, soğuk havale hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Soğuk Havale NedirBebeklerde ateş, ebeveynlerin en çok korktuğu durumlardan biridir. Yeni doğan dönemindeki bebeklerde enfeksiyonla savaşma yeteneği kısıtlı olduğundan ciddi enfeksiyonlar gelişebilir. Peki, bebeklerde ve çocuklarda ateş neden olur? Ateş hangi hastalıkların habercisidir? Bebeklerde ve çocuklarda ateş hakkında tüm merak edilen soruların yanıtlarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rahmi Tuna Tekin’dan aldık.
#Bebeklerde Ateş SınırıHer an her yerde karşılaşılabilen bebekte yüksek ateş, ailelerin kabusu olabiliyor. Bu tarz durumlarda ebeveynlerin öncelikle kontrollü davranabilmek adına sükunetlerini korumaları gerekmektedir. Peki, bebeğin ateşini düşürmek için hangi yolların izlenmesi daha yerinde olacaktır? İşte, uzmanlardan alınan görüşler doğrultusunda bebeğin ateşini düşürme aşamasında kullanılabilecek yöntemler
#Bebeğin Ateşi Nasıl DüşerÇocukların ateşlenmesi anne ve babaları en çok endişelendiren konuların başında geliyor. Doktora ne zaman gidileceği ve ateşi düşürmek konusunda telaşa kapılan ebeveynler bazen çocukların sağlığını tehlikeye sokacak yanlışlar yapabiliyorlar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Pınar Atla, çocuklarda ateş ve yapılması gerekenler konusunda bilgi verdi.
#Ateş SınırıHekimlik mesleğine başladığımda ülkemizin çocuklarına uygulanan düzenli aşı programı yoktu. Eğitimli ve bilinçli aileler çocuklarının büyüme ve gelişmesinin takibi ile aşı yapılması için özel veya devlet kurumlarındaki çocuk hekimlerine götürürdü. Nüfusun çoğunun yerleştiği kırsal kesimde sağlık ocakları bilinçlendirme ve aşı kampanyaları sürdürmeye çalışırlardı. Çocuklar arasında aşılanma oranı düşüktü.
#MenenjitHalk arasında “Sara” olarak bilinen epilepsi hastalığı doğru tedavi ile büyük oranda kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Kendiliğinden ve tekrarlayan nöbetlerin (soğuk havale) olması durumunda epilepsi teşhisi konulur. Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği Başkanı ve Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Kürşad Aydın epilepsi hastalığında en sık yapılan hatanın nöbet geçiren hastalara soğan koklatmak olduğunu söyledi ve epilepsi hastalığı hakkında bilgi verdi.
#EpilepsiGrip belirtileri nelerdir? Grip ve soğuk algınlığının farkı nedir? Grip olduğumuzda ilaç almak doğru mu? Grip en çabuk nasıl geçer? Grip virüsünden korunmak için neler yapmalıyız? Merak edilen tüm soruları Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı. Prof Dr Elif Dağlı yanıtlıyor.
#GripOkulların açılması ve havaların soğumasıyla birlikte kapalı alanlarda toplu olarak geçirilen süreler uzuyor. Bu durum grip ve/veya nezle sezonuna yaklaşmakta olduğumuzun habercisi...Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Esin Yalçınkaya, solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları arasındaki farklar, tedavi yöntemleri ve grip aşısı için en doğru zaman hakkında açıklamalarda bulunuyor.
#GripİZMİR'de, doğduktan 1.5 ay sonra yapılan karma aşıyla zihin ve beden sağlığını kaybeden, zorlu geçen tedavisi sırasında 350 kilogram ağırlığa ulaşan 25 yaşındaki Muhammet Yavaşça'yı görenler, şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Dev cüssesiyle hasta anne ve babasının da artık bakımında pes ettiği ‘Mami’ lakaplı Muhammet Yavaşça'ya, devlet sahip çıkarken, Ankara'daki Saray Bakımevi'ne gönderilmesine karar verildi.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.