Güncelleme Tarihi:
Asıl odak burundur. Sıklıkla burun akıntısı, tıkanıklık, aksırma, hafif ateş görülür. Semptomlar 1-5 gün sürer, Aşısı yoktur, sık görülen enfeksiyon hastalığıdır.
Grip, influenza adı verilen virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Bu virüsün alt gruplarından olan H1N1 daha çok halk arasında domuz gribi dediğimiz gribe, H5N1 ise kuş gribi dediğimiz gribe neden olur.
Tüm vücut etkilenmiştir, öksürük, yüksek ateş vardır. Semptomlar en az 3-4 gün sürer. Aşı ile ancak belirli oranda korunma sağlanabilir bu nedenle hastalıktan korunma çok daha önemlidir, bulaşıcı bir hastalıktır, kolay yayılır, aynı anda birçok kişi hastalanır, daha çok kış aylarında salgınlar yapar. Grip, öksürük ve aksırık, damlacık yolu, direk temas, mikrop bulaşmış eşyalarla bulaşabilir. Bulaşmayı takiben 1-3 günde; ateş (38-39 derece olabilir), titreme, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, boğaz ve baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, bulantı, kusma, genizde dolgunluk ve akıntı, gözlerde yanma kızarıklık, burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Hastalık belirtilerinin başlamasından 1 gün önce bulaştırıcılık başlar. Hastalık başladıktan sonra 7 gün süresince bulaştırıcılık devam edebilir.
Hafif veya orta seyirli hastalıkta; ateş (38 C’dan fazla), kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik görülebilir. Hastalık ortalama bir hafta sürer.
Ağır seyirli hastalık; solunum sıkıntısı, hızlı solunum, bilinç değişikliği, havale bulguları varsa ağır seyirli hastalık vardır. Bu durumda hastalık daha uzun sürer ve çok nadiren de olsa ölümle sonuçlanabilir.
Şiddetli grip, zatürre (pnömoni), bronşit, sinüzit, orta kulak iltihabı ve bademcik iltihabı gibi komplikasyonlara yol açabilir. Kronik hastalıklarda alevlenme (astım krizi, epilepsi nöbeti, diyabet koması vb.), kalp kası ve zarı iltihabı, menenjit, geçici felç (GuillainBarre Sendromu), şok, erken doğum ve düşük vb. gibi komplikasyonlar nadiren görülür. Gripte kesin teşhis laboratuvar tetkiki ile konur. Laboratuvar tetkikinde hastanın üst solunum yolundan alınan sürüntüde virüs bakılır, grip salgınında her hastada laboratuvar testi yapmaya gerek yoktur, teşhis klinik belirtilere bakılarak konulur.
Tedavi: Ağır hastalık için risk grubunda olmayan ve hastalığı hafif geçiren birçok kişiye daha çok semptomatik destekleyici tedavi verilir. (yatak istirahati, ağrı kesici ve ateş düşürücüler, bol sıvı, vitaminlerden zengin diyet, eğer komplikasyonlar gelişmişse doktor kontrolünde bunların tedavisi). Risk grubunda olan ve ağır hastalık geçirenlerde doktor kontrolünde antiviral ilaç tedavisi gerekir.
Ciddi hastalık belirti ve bulgusu olanlar ve ağır hastalık için risk grubunda bulunanlar hemen sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.