Portsmouth Üniversitesi'nde fizyolog olan Profesör Mike Tipton, sıcaklığın sağlığımızı nasıl etkilediğini araştırmak için tam 40 yılını harcadı. Şimdi ise yeni bir araştırma, sizi soğuk duşu sevmeye ikna edecek sonuçlar ortaya koydu.
#Soğuk DuşGüne buz gibi bir duşla başlamak herkesin bir numaralı tercihi değil elbette. Ancak hastalıklardan korunma, ruh halini iyileştirme ve kilo vermeye yardımcı olma gibi potansiyel sağlık yararları soğuğa göğüs germeyi düşünmeniz için etkili olabilir. Uzman görüşleri ile soğuk duş ve sağlığa faydalarını anlatıyoruz.
#Soğuk DuşSürekli duşa giriyor ama yine de kötü koktuğunuzu düşünüyor musunuz? Böyle bir şey mümkün değilmiş gibi gözükse de çok sık duşa girmek gerçekten kötü kokmanıza neden olabiliyor. Peki ne sıklıkla banyo yapılmalıyız? Çok sık banyo yapmak nasıl daha kötü kokmamıza neden olabilir? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nalan Kükürt tüm sorularımızı yanıtladı
#SağlıkAKUT inme tedavisinde en önemli unsur zaman... Zira erken müdahale hem hayat kurtarıyor hem de felç gibi sorunların önüne geçiyor. “Akut inmeye ne kadar erken müdahale edilirse tedavi sonuçları da o kadar yüz güldürücü olur” diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kamil Tülüce, bu nedenle kişinin kendisi veya yakınlarının akut inme geçirdiğini düşündüğü veya anladığı anda inme tedavisi yapabilecek kapasitedeki bir hastaneye hızlıca ulaşması gerektiğini söyledi.İşte Tülüce’nin hayat kurtaran tavsiyeleri:
#1Sağlıklı bir yaşam ve uzun bir ömür için en önemli unsurlardan biri uyku. Uzmanlar, sağlık için günde 7 ila 9 saat uyumayı tavsiye etse de geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma bazı faktörlerin uyku süresinden daha önemli olduğunu ortaya koydu. İşte ayrıntılar...
#UykuKaçımız banyolarımızı temizlerken duş başlığının içini açıp temizliyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Duş BaşlığıSon zamanlarda özellikle sosyal medyada kadın sağlığını tehlikeye atan pek çok denetimsiz ürün satılıyor. 'Vajinal detoks' adı altında satılan bitkisel karışımlar, inciler, buhar banyoları, yumurtalar ve buna benzer pek çok ürün hiç sorgulanmadan onlarca kadın tarafından sepete atılıyor. Vajina sağlığı için alternatif tıptan yardım alanlar, 'Bitkisel üründen zarar gelmez' diyenler, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkında değiller… Biz de bu ürünleri ve olası zararlarını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Vajinal DetoksDuş başlığınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Ama öyle dışını pırıl pırıl yapmaktan bahsetmiyoruz. Rutin banyo temizliğinde duş başlığının içini açıp temizliyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Sağlıkİngiltere’de soğuk su terapisi nedeniyle bir kişinin kalp krizi geçirip hayatını kaybettiği iddiası son yıllarda oldukça popüler olan bu uygulamanın risklerini tekrar gündeme getirdi. Soğuk su terapisinin sağlık üzerinde kanıtlanmış bir faydası var mı? Ani soğuk vücudumuzda nasıl bir etki yaratıyor? Kalbi nasıl etkiliyor? İddia edildiği gibi ani ölümlere neden olabilir mi? İşte 11 soruda soğuk su terapisi dosyası…
#SağlıkBirçoğumuz artık yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyoruz ve daha uzun bir ömür hayal ediyoruz. İşte son yıllarda bu amaçla yapılan popüler yaşlanma karşıtı uygulamalar var. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, skızılötesi ışık terapisi gibi birçok trendin ömrü uzattığına inanılıyor. Peki hangi uygulamalar gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkGünümüzde birçok kişi yaşlanma sürecini tersine çevirmenin yollarını arıyor ve bu ömür uzatma arayışı bir akım haline geldi. Soğuğa maruz kalma, aralıklı oruç, sebze ağırlıklı beslenme, kızılötesi ışık terapisi gibi yaşlanma karşıtı birçok trendin ömrü uzattığı söyleniyor. Peki hangi trendler gerçekten işe yarıyor? Uzmanlarla masaya yatırdık...
#SağlıkYıllardır su ile ilgili kafalarımız karışık çünkü sağlığımız için en iyi su sıcaklığının ne olması gerektiği konusunda her kafadan bir ses çıkıyor. Kalkar kalkmaz ılık su için diyen var, soğuk su yağları parçalıyor metabolizmayı hızlandırıyor diyen var, sıcak su yağları yakar diyen var. Peki hangisi daha faydalı? Sıcak su mu soğuk su mu içelim? Yoksa suyun sıcaklığının hiçbir önemi yok mu? Tüm bu söylenenlerin bilimsel dayanağı var mı?
#SağlıkDuş almak hem vücudumuza hem de psikolojimize iyi gelir. Bazılarımız çok sık duş almayı sevmez, kimileri sabah kalkar kalkmaz duş almadan kendine gelemez kimileri ise gece duş almadan yatağa girmez. Peki günün hangi saati alınan duş daha faydalı? Araştırmalar ve uzmanlar ne diyor?
#Cilt SağlığıKış aylarında, soğuk algınlığıyla veya grip de sık olarak karşılaşılabiliyor. Bununla birlikte burun akıntısı da görülebiliyor. Ayrıca alerji, bazı maddeler ve migren gibi rahatsızlıklar da burun akıntısının nedenleri arasında yer alıyor. Burun akıntısına iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler ile evde çözüm üretilebilir. Peki burun akıntısı nasıl geçer? Evde burun akıntısına ne iyi gelir? Burun akıntısı ve halsizlik nasıl geçer? Tuzlu su burun akıntısını geçirir mi? Burun akıntısına ve öksürüğe ne iyi gelir? Burun akıntısı ve boğaz ağrısı nasıl geçer? İşte burun akıntısını hemen kesen öneriler...
#Burun AkıntısıZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKS27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksGiderek artan sıcaklığa en etkili çare, klimalı-vantilatörlü ortamlara sığınmak. Peki ama baş ağrılarınız ne durumda? Yoksa burnunuz mu akıyor? Sağlığı riske atmadan serinlemek mümkün mü? Acıbadem Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ceyda Kırışoğlu Demir’e ve nöroloji uzmanı Dr. Emel Gökmen’e sorduk.
#SerinlikBir dakika dürüst olalım ve bazen saçlarımızı itiraf etmek istediğimizden daha uzun süre boyunca yıkamadığımızı kabul edelim. Saç yıkamak, kurutmak ve şekillendirmek çok uzun ve yorucu bir iş, ve bazen bu işe girişmek istemiyoruz. Peki ya 2-3 gün yerine çok daha uzun bir süre boyunca saçımızı yıkamasaydık ne olurdu? İşte bu sorulara sizin için bir cevap aradık ve bulduk.
#Kirli Saçİnsanın hayatında öyle seyahatler vardır ki ne kadar zaman geçerse geçsin yaşattığı deneyimleri asla unutamaz. Fotoğraflara her baktığında anılar canlanır ve ilk uçağa atlayıp tekrar o anları yaşamak için yollara düşmek ister. İşte benim de her seferinde yaşadığım anılarda kaybolduğum, yeniden planlar yapmama neden olan, unutamadığım bir seyahatim var: Laponya. Her yerin karlarla kaplı olduğu, el değmemiş doğanın içinde öyle deneyimler yaşadım, o kadar anı biriktirdim ki döndüğümden beri ilk fırsatta tekrar gitmenin hayallerini kuruyorum. Siz de hayatınızın masal seyahatlerinden birini yaşamak istiyorsanız paylaştıklarım sizlere güzel bir rehber olacaktır.
#Kuzey IşıklarıGeçen yıl Stanford Üniversitesi 'nde 20 yaşındaki Brock Turner, bilinci yerinde olmayan bir genç kıza çöp bidonunun arkasında tecavüz etti. Zengin bir ailenin oğlu ve aynı zamanda olimpik bir yüzücü olan Turner sadece 6 ay ceza alınca ortalık ayağa kalktı. Üniversite, okul partilerinde alkol alınmasını yasakladı. Mağdurun tecavüzden sonra yaşadıkları büyük infial yarattı
#TecavüzAmeliyatların hepsinin “mutlaka gerekli olduğu için mi yapıldıkları” sorusu her zaman, her ülkede tartışma konusudur. Konu hekimlik pratiğinde biz hekimlerin de sık karşılaştığı bir soru ve sorundur. Peki, bu işin doğrusu ne? Böyle bir tereddüte düşmemenin bir çaresi var mı? Muhtemelen var!
#Osman Müftüoğlu