Klimayı dışarıdaki havadan 8 derece düşüğe ayarlayın

Güncelleme Tarihi:

Klimayı dışarıdaki havadan 8 derece düşüğe ayarlayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2018 12:28

Giderek artan sıcaklığa en etkili çare, klimalı-vantilatörlü ortamlara sığınmak. Peki ama baş ağrılarınız ne durumda? Yoksa burnunuz mu akıyor? Sağlığı riske atmadan serinlemek mümkün mü? Acıbadem Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ceyda Kırışoğlu Demir’e ve nöroloji uzmanı Dr. Emel Gökmen’e sorduk.

Haberin Devamı

Klima, bir hayat kurtarıcı mıdır yoksa tehlike mi?

- Klimaları yararlı veya zararlı diye tanımlamak çok doğru olmaz. Doğru kullanılırsa daha az yan etkiye yol açar ve daha fazla konfor sağlar. Soğutma dışında nem emici etkileri de olduğundan aşırı nemli havalarda daha rahat nefes almaya yardımcı olur. Ama aşırı soğuk ve aşırı kuruluk durumunda sağlığımızı olumsuz etkilemeye başlar. Aşırı düşük ısıdan kaçınmak, aralıklı kullanmak daha sağlıklı.

  İdeal kullanım nasıldır?

- Klimalara doğrudan maruz kalmamak önemli. Çalışma masası, koltuk, yatak gibi yerlere doğrudan hava akımı göndermemeli. Odadaki girintili yerlere takılabilir. Ayrıca oda ısısından 1-2 derece veya dış ortamdan maksimum 8 derece düşük ayarda kullanılmalı. İki saatlik kullanım sonrası kapatıp camları açarak ortama taze hava girişine izin vermelisiniz. Saçınız ıslakken klimalı ortamda bulunmamaya özen gösterin. Islaklık kururken, bulunduğu yerden ısı alarak buharlaşır. Soğuyan kas sertleşir ve kas spazmı artar. Klima altında uyumayın. Öncesinde iki saat süreyle odanızı soğutursanız uykuya daha rahat dalarsınız.

Haberin Devamı

 Yaz aylarında baş ağrılarının artmasının nedenlerinden biri bu cihazlar olabilir mi?

- Migren ve baş ağrısı hastalarının çoğunda, boyun kaslarında spazm vardır. Klima kas spazmını artırır ve ağrıyı tetikler. Aşırı soğuk derecelerde uzun süreli kullanım baş ağrısı ve migren ataklarında sıklaşmaya neden olur.

Kronik solunum hastalığı varsa tetiklenebilir

 Başka hangi sağlık sorunlarına neden olur?

- Astım, bronşit, KOAH gibi kronik bir solunum hastalığınız varsa semptomlar tetiklenebilir. Bazı astım hastalarında soğuk havayla beraber nefes darlığı, hışıltılı solunum, göğüste baskı hissi gibi atak belirtileri ortaya çıkar. Klimanın yanlış kullanımı, sadece eklem ve sinir ucu iltihabı ya da düşük tansiyon gibi kronik durumlarda semptomların alevlenmesine neden olmaz. Ayrıca bedenin sıcak havaya uyumunu ve dolayısıyla sıcak tolerasyonunu da azaltır. Cilt ve göz kuruluğu, burun tıkanıklığı da diğer sonuçlar... Klimanın en önemli etkisinin kontrolsüz soğuma olduğunu unutmayın. Bu durum kas spazmını artırır, bel-boyun-sırt ağrısı ve fıtığı olanlarda sıkıntı yaratır. Son yıllarda yaygınlaşan yumuşak kas romatizması hastalarının çoğunun düşmanıdır.

Haberin Devamı

 Klima, takıldığı andan itibaren pek az kişinin temizlediği bir cihaz. Bu bize neye mal olur?

- Klimalar bakımı ve filtre temizliği iyi yapılmadığında bir mikrop dağıtıcısı gibi çalışır. Bakımsız bir cihazla ev içi ortama yoğun toz, küf ve bakteri yayılması söz konusu. Hatta zatürree gelişiminde de bakımsız klimaların rolü bulunuyor.

 İşyerinde sürekli klimaya maruz kalma durumunda ne yapılabilir?

- Günümüzde çoğu işyeri kapalı sistem klimalarla döşenmiş durumda. Teknoloji ileri seviyelere gelirken penceresi olmayan mekânlarda çalışmak ‘hasta bina sendromu’nu da beraberinde getiriyor. Sürekli bu ‘akıllı bina’larda çalışanlarda daha yoğun halsizlik, yorgunluk, baş ve kas ağrıları gelişiyor. Bu kişiler solunum yolu enfeksiyonları, alerjik yakınmalar ve cilt problemleri yaşıyor. Akıllı binada da çalışılsa mutlaka aralıklı olarak açık havaya çıkılmalı. Dışarıda klimalı ortamlara maruz kalıyorsanız, yanınızda şal gibi yedek bir koruyucu taşımak çözüm olabilir.

Haberin Devamı

Vantilatörünüzün yönünü duvara çevirin

 Vantilatörlerin karnesi nasıl?

- Vantilatörler oda ısısını soğutmaz ama havanın yer değiştirmesiyle rahatlama sağlar. Evinizdeki vantilatörleri duvara doğru çevirin. Havanın doğrudan bedeninize yönlendirilmemesi önemli. Gece boyunca kullanımı da tavsiye edilmez.

 Klima ya da vantilatörle ilgili tüketicilerin yaptığı en büyük yanlış ne?

- Sıcak ortamdan (dışarıdan) geldiklerinde bunalmış oldukları için klimayı çok soğutan düzeye getirmek ve terli halde soğuğa maruz kalmak. Sonrasında ağrılar artıyor, hastalıklar başlıyor.

 Evimizde klima ya da vantilatör yoksa nasıl serinleyeceğiz?

- Güneşin yoğun olduğu saatlerde perdeleri kapatıp hava serinledikten sonra camları açmak faydalı olabilir. Serin ve sık duş almak, susamadan su ve sıvı tüketmek, kahve-çay-alkol kullanımından kaçınmak, ayrıca hafif beslenmek de yardımcı olacaktır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!