Hasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzÇözümsüz görünen birçok hastalığın temelinde iyot eksikliğinin yattığını söyleyen ortomoleküler tıp danışmanı Dr. Hasan Hüsnü Eren’le ‘İyot Giren Eve Doktor Girmez’ isimli yeni kitabını ve bu konudaki doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk.
#Gizem CoşkunardaSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzEğer siz de yemeğin tadına bile bakmadan tuz ekleyenlerdenseniz bu haberi okurken tadınız tuzunuz kaçabilir. Yeni bir çalışma kapsamında 470 bin kişinin verisi incelendi ve yemeğe fazladan tuz eklemenin mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 arttığı ortaya koyuldu. İşte bir sonraki öğününüzde tuzluğa uzanırken bir kez daha düşünmenize neden olacak o araştırmanın detayları...
#Tuz TüketimiTam bir antioksidan deposu olan sağlıklı mor sebzelerin en güzellerinden kırmızı lahana sofralarımızda yaz kış bulunması gereken lezzetlerden. Özellikle kış aylarında kırmızı lahana salatalarımızın olmazsa olmazlarından. Kırmızı lahanayı turşu haline getirip buzdolabınızda uzun süre saklayabilir, böylece hem israftan kaçınabilir hem de kırmızı lahananın lezzetine lezzet katabilirsiniz. İşte pratik ve ekonomik kırmızı lahana turşusunun yapılışı ve püf noktaları…
#Kırmızı Lahana TurşusuBİM 5 Aralık Aktüel ürünler kataloğu ve fiyat listesi paylaşıldı. BİM market Salı günü indirimleri yarın başlıyor. Yoğurt, süt, ayran, beyaz peynir, kaşar peyniri, kaymak, labne gibi ürünlerde kampanyalı fiyatlar müşterileri bekleyecek. 5 kg yarım yağlı yoğurt 117,50 TL, 1 litre yarım yağlı süt 25,50 TL, 1.500 gram yarım yağlı tost peyniri 219 TL, 200 gram ballı kaymak 41,50 TL, 400 gram labne 49,50 TL’den satılacak. Ayrıca tahin helvası, leblebi ezmesi, 80 gram çikolata 34,50 TL, 330 Gram Yer Fıstığı 72,50 TL, 1.500 Gram Sofra Tuzu 8,50 TL, 75 gram baharat çeşitleri 14,25 TL’den raflarda olacak. Peki BİM’de bu hafta neler var? İşte, BİM 5 Aralık Aktüel ürünler kataloğu ve fiyat listesi..
#BİM Aktüel Ürünler KataloğuTürkiye genelinde her yörede birbirinden farklı turşular yapılıyor. Özellikle turşu suyu yapımı ise merak uyandırıyor. Turşu suyu nasıl yapılır, ayarlanır ve saklanır? Turşu suyu tarifi ve yapımı için püf noktaları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Turşu SuyuBöbrek taşları dünya genelinde yaygın bir problem. Vücuttaki su miktarı azaldığında mineral ve tuzlar kristalleşerek böbrek taşlarına yol açabiliyor. Genelde orta yaşlarda görülen hastalık, artık gençleri ve çocukları hedef almaya başladı. Açıklanan son rapor uzmanları korkuturken, hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığındaki artış ise endişe verici… Peki neden böbrek taşı hastalıkları bu kadar arttı? Çocuklarda görülmesinin altında yatan unsurlar neler? Nasıl önlemler almak gerekiyor? İşte tüm bu soruların cevapları…
#SağlıkBiber salçası, kışlık hazırlıklarının olmazsa olmazı. Yemeklere farklı bir lezzet katan biber salçasının ana malzemesi kapya biberi. Dilerseniz salçaya acı biber de ekleyebilirsiniz. Ayrıca salçayı hazırlarken biberlerin bol etli olmasına dikkat edin. Ev yapımı biber salçasını kahvaltılarda da tüketebilirsiniz. Peki biber salçası nasıl yapılır? İşte biber salçası tarifi ve püf noktaları
#Biber Salçası Nasıl YapılırEGE Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Ömür, radyoaktif iyot tedavisinin tiroid kanserinde operasyon sonrası normal ya da kanserli hiçbir tiroid hücresi bırakmayarak hastalığın tekrar etmesini önlemek, lenf nodulü ya da organ yayılımı var ise tedavisini sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi.
#1Yapılan araştırmaya göre bir yemeği hazırlandıktan sonra tuz eklemek, kadınlarda 1.5, erkeklerde ise 2.28 sene ömürde kısalmaya neden oluyor. Peki günlük ne kadar tuz tüketmek gerekiyor? Ekstradan yumurta, salata ve domatese atılan tuz ne gibi sorunlara neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkPastırma, etin çeşitli baharatlar ve tuzla kurutulmasıyla elde edilen bir lezzet. Orta Asya'da yaşayan Türklerin uzun süre beraberinde götürdükleri etin bozulmaması için birtakım işlemden geçirmeleriyle ortaya çıkmıştır. Günümüzde de pastırma kahvaltı sofralarının olduğu kadar yemeklerin ve sandviçlerin de gözdesi. Pastırmayı satın almak yerine evinizde de yapabilirsiniz. Peki evde pastırma nasıl yapılır? Pastırma ne kadar sürede olur? Evde çemenli pastırma yapımının kolay ve pratik yolları
#Evde Pastırma Nasıl YapılırTüm dünyada, kadın ve erkeklerde kalp damar hastalıklarından ölümler ileri teknolojik gelişmelere rağmen hala birinci sırada yer alıyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kalp-damar hastalıklarına yakalanma yaş ortalaması da giderek düşüyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Risk faktörlerini ortadan kaldırmak, vücudun pompası görevini gören kalbimiz için hayati öneme sahiptir. Sağlıklı beslenme ise bu sürecin ilk ve en önemli adımıdır” dedi.
#Süper BesinlerHalojen deyince ne olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, Klor, Florür, İyot dediğimizde aklınıza yüzme havuzları, diş macunu ya da lambalar gelebilir. Klor, insan vücut ağırlığının yaklaşık yüzde 0.15'ini oluşturur ve vücudun işleyişinde birkaç önemli rol oynar. Peki, nedir Halojenler detayları ile derledik.
#HalojenEvrende gördüğümüz her şey atomların bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Fen bilimleri ve fizik de maddenin en küçük yapı taşı olarak da bilinen atomları yakından inceler. Bu sayede de atomlar ile ilgili her türlü bilgiye de rahatlıkla ulaşabilir. Atomlarla ilgili günümüzde merak edilen pek çok konu vardır. Bunlardan birisi de iyonik bağ terimidir. İyonik bağ nedir, özellikleri ve örnekleri nelerdir sizler için derledik.
#EğitimSodyum Klorür, günlük hayatta çok sık olarak duyduğumuz terimlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna rağmen pek çok kişi sodyum klorür hakkında net bir bilgi sahibi değildir. Bu sebeple konu hakkında bilgi edinmek isteyenler için Sodyum Klorür nedir, nerelerde kullanılır? Sodyum klorür nasıl elde edilir, sağlığa zararlı mıdır detayları ile derledik.
NaCl, halk içerisinde sofra tuzu yani yemek tuzu olarak bilinir. Asitler ve bazların nötralleşme tepkimeleri sonucunda meydana gelir. Pek çok faydası ve kullanım alanı vardır. Peki, Tuz (NaCl) nedir, asit mi baz mı ve polar mı apolar mıdır? NaCL yayın adı Sodyum Klorür ph değeri ve kullanım alanları nelerdir? Sizin için tüm detayları ile derledik.
#TuzOldukça can sıkıcı durumlarda bir tanesi de evlere baskın yapan karıncalardır. Evin her hangi bir köşesinde bırakılan bir yiyecek kırıntısı karınca istilasına sebep olabilir. Aynı zamanda karıncalar evde bulunan toz şeker ve şekerli gıdaların da etrafını sarabilir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda karıncaları evden uzaklaştırma çözümleri uygulanmalıdır. Peki, karıncalardan nasıl kurtulur? Evde karıncalardan kurtulmak için kesin çözüm önerilerini tüm detaylarıyla derledik.
#KarıncaEvrende görmüş olduğumuz her şey atomların birleşmesi ile oluşmuştur. Fen bilimleri ile birlikte maddenin en küçük niteliğe sahip yapı taşı olan atomlar incelenir ve atomlar ile alakalı hemen hemen her çeşit bilgiye ulaşmak mümkündür. Atomlarla ilgili merak ettiğiniz pek çok konu olabilir. Bu konulardan en fazla merak edilenlerden bir tanesi de İyonik bağ kavramıdır. İyonik bağ kavramının ne demek olduğunu, nasıl oluştuğunu, hangi özelliklere sahip olduğunu ve örneklerinin neler olduğunu sizin için derledik.
#İyonik Bağ Nedir?Vücudumuzun üretemediği, bu nedenle sofra tuzu başta olmak üzere deniz ürünleri, et, süt ve yumurta gibi besinlerden karşılanabilen iyotun fazlası da azı da zarar. Bu nedenle her şeyde olduğu gibi iyotu da kararında tüketmek gerekiyor. Peki iyot eksikliği belirtileri nelerdir, hangi hastalıklara neden olur? İyot eksikliğinden korunmanın yolları...
#İyot EksikliğiMikroplastiğin en çok deniz tuzunda bulunduğunu belirten ve zararları ile ilgili bilgi veren Uzman Diyetisyen Eda Balcı, “Verdiği zarar yıllar içinde ancak anlaşılabilir. En çok karaciğer, böbrek ve dalakta birikir” diyerek olası risklere dikkat çekti.
#Uzman Diyetisyen Eda BalcıGece sık sık idrara çıkma, idrarda koyu renk veya köpüklenme, bacaklarda şişlik gibi şikayetlerin böbrek hastalıklarının habercisi olduğunu ifade eden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, pandemi döneminde böbrek hastalıklarının belirtilerinin göz ardı edilerek hastaneye başvurularda gecikmeler yaşandığını söyledi.
#Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut AltındalTatlı deyince elbette hepimizin aklına “baklava” geliyor. Baklavanın ana vatanı ise bildiğiniz üzere Gaziantep. Avrupa Birliği’nden alınan resmi onaya göre Antep baklavası AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olma özelliğini taşıyor. Baklavayı zaten Gaziantepli ustalar bir başka yapıyor. Havasından mı suyundan mı bilinmez ama onlar yufkaları çok daha ince açıyor. Ayrıca baklavanın içine konulan ve bu kentte yetişen kaliteli fıstıklar ise lezzeti arttırıyor.
#BaklavaGeleneksel mutfak kültürümüzde önemli bir yeri olan ve sofralardan eksik olmayan turşunun usulüne uygun yapıldığında kanserden korumada da etkili olduğunu dile getiren Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, ev yapımı sağlıklı ve lezzetli turşu yapımının püf noktalarını anlattı.
#Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu