Tiroid kanserinde radyoaktif iyot (atom) tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Tiroid kanserinde radyoaktif iyot (atom) tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2022 02:26

EGE Üniversitesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Ömür, radyoaktif iyot tedavisinin tiroid kanserinde operasyon sonrası normal ya da kanserli hiçbir tiroid hücresi bırakmayarak hastalığın tekrar etmesini önlemek, lenf nodulü ya da organ yayılımı var ise tedavisini sağlamak amacıyla yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı


Radyoaktif iyot tedavisinin tiroid kanserleri ve bazı hipertiroidi (zehirli guatr) türlerinin tedavisinde kullanılan ve halk arasında ‘atom tedavisi’ olarak adlandırılan radyasyon temelli tedavi yöntemi olduğunu belirten Prof. Dr. Özgür Ömür, “Tiroid bezi vücudumuz için temel işlevi olan tiroid hormonlarının üretiminde iyodu kullanmaktadır. İyotlu sofra tuzu başta olmak üzere birçok besin doğal iyot kaynağıdır. Vücudumuza alınan iyodun önemi bir kısmı tiroid bezi tarafından tutulup depolanır. İyot ile tiroid bezi arasındaki bu benzersiz ilişki iyodun radyoaktif formu olan İyot-131’in bazı hastalıklarda tedavi amaçlı kullanılabilmesine olanak tanır” dedi.

AKILCI TEDAVİ YÖNTEMİ
Prof. Dr. Özgür Ömür, şu bilgileri verdi: “Tiroid bezinin iyi diferansiye olarak adlandırılan bazı tümörleri (papiller karsinom, folliküler karsinom) normal tiroid dokusunu taklit eder ve iyodu yakalayıp hücre içine alırlar. Ancak radyoaktif olan ve olmayan iyodu birbirinden ayırt etme yetenekleri yoktur. Tedavi amaçlı kullanılan radyoaktif iyot, vücut radyoaktif olmayan iyoda doygun değil ise operasyon sonrası geride kalmış olan normal tiroid hücreleri, tiroid kanseri ya da lenf nodu – organ yayılımlarına ait hücreler tarafından tutulur. Tedavi öncesi uygulanan iyot kısıtlı diyetin amacı vücudu radyoaktif olmayan iyoda aç bırakarak radyoaktif iyodun yüksek miktarda istenen hedeflere ulaşmasını sağlamaktır. Böylece hücre içine alınmış olan iyot-131 (atom) beta radyasyonunun etkisi ile hücreyi yok eder. Bu en eski moleküler – hedefleyici (akıllı) tedavi yöntemlerindendir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!