Kış hazırlıklarının olmazsa olmazı! Biber salçası nasıl yapılır? İşte biber salçası tarifi ve püf noktaları
Biber salçası, kışlık hazırlıklarının olmazsa olmazı. Yemeklere farklı bir lezzet katan biber salçasının ana malzemesi kapya biberi. Dilerseniz salçaya acı biber de ekleyebilirsiniz. Ayrıca salçayı hazırlarken biberlerin bol etli olmasına dikkat edin. Ev yapımı biber salçasını kahvaltılarda da tüketebilirsiniz. Peki biber salçası nasıl yapılır? İşte biber salçası tarifi ve püf noktaları
Biber salçasını kaynatırken sürekli karıştırmaya dikkat edin. Ayrıca karıştırırken tahta kaşık kullanmaya özen gösterin. Çünkü metal kaşık salçanızın sulanmasına neden olabilir.
Salçanın tuz miktarını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Fakat salça tuzun bozulmasına engel olur ve salçanız daha uzun ömürlü olur. Ayrıca salçaya mutlaka iyotlu tuz değil kaya tuzu ekleyin. Bu salçanızın kıvamı açısından çok önemlidir. İyotlu sofra tuzu kullandığınız takdirde salçanız sulanabilir.
Salçalarınızı koyacağınız kavanozları kaynatıp dezenfekte edin ve kurutun. Mümkünse kavanozların iç kısımlarına ellerinizle temas etmemesine dikkat edin. Kavanoz kapakları da mümkünse yeni olmalı. Kapakları da kavanozlarla birlikte kaynatabilirsiniz.
Salçalarınızı kavanozlara bölüştürdükten sonra üstüne bir parmak kalınlığında sıvı yağ koyun. Böylece salçanız hava ile temas etmez ve bozulmaz. Sıvı yağ yerine erittiğiniz tereyağını da salçanın üzerine dökebilirsiniz. Yağ donduğunda ikinci bir kapak vazifesi görecektir.
Salçanın içine arzu ederseniz beşte bir oranında domates de ilave edebilirsiniz. Domates salçanızın lezzetini artırdığı gibi malzemeleri süzgeçten geçirmenizi de kolaylaştırır.
MALZEMELER
5 kilogram kapya biber
500 gram acı sivri biber (Dilediğiniz miktarda olabilir.)
3 yemek kaşığı kaya tuzu
Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın.
Hepsini iyi parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın.
Az miktarda sıcak su eklediğiniz malzemelerin tencerenin kapatıp 20 dakika kadar pişirin.
Suyunu süzdüğünüz biberlerin posasını tel süzgeçten geçirin ya da biberleri el blender’ı ile püre haline gelene kadar çekin.
Ardından biber püresini kurutmaya başlayın. Bunun için tuz eklediğiniz salçanızı geniş tepsilere koyup güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz. Güneşte kurutacaksanız üzerine temiz bir örtü örtmeyi unutmayın.
Kurumakta olan salçalarınızı üstlerinin kabuk bağlamaması için günde birkaç kez karıştırmayı ihmal etmeyin.
Bir başka yöntem de salçayı bir tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kısık ateşte suyu buharlaşana kadar pişirmektir.
Kavanozlara aktardığınız salçaların kapaklarını sıkıca kapatın. Salçalarınızı güneş almayan bir yerde saklayın. Kapağını açtığınız salçayı buzdolabına kaldırın.