GeriMutfak Tüyoları Evde pastırma nasıl yapılır, ne kadar sürede olur? Evde çemenli pastırma yapımının kolay ve pratik yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Evde pastırma nasıl yapılır, ne kadar sürede olur? Evde çemenli pastırma yapımının kolay ve pratik yolları

Evde pastırma nasıl yapılır, ne kadar sürede olur? Evde çemenli pastırma yapımının kolay ve pratik yolları

Pastırma, etin çeşitli baharatlar ve tuzla kurutulmasıyla elde edilen bir lezzet. Orta Asya'da yaşayan Türklerin uzun süre beraberinde götürdükleri etin bozulmaması için birtakım işlemden geçirmeleriyle ortaya çıkmıştır. Günümüzde de pastırma kahvaltı sofralarının olduğu kadar yemeklerin ve sandviçlerin de gözdesi. Pastırmayı satın almak yerine evinizde de yapabilirsiniz. Peki evde pastırma nasıl yapılır? Pastırma ne kadar sürede olur? Evde çemenli pastırma yapımının kolay ve pratik yolları

Pastırma yaparken dananın bonfile ya da antrikot kısmını tercih edilmeli. Ayrıca kasaba etin pastırma yapımında kullanılacağı da belirtilmeli.

Pastırmayı tuzlarken kaya tuzu veya sofra tuzu tercih edilebilir. Ancak kaya tuzu daha güzel sonuç almaya yardımcı olabilir. Eti tuzlarken her tarafı tuzlanmalı. Aksi takdirde tuzlanmayan kısımlar bozulabilir.

Evde yapılan pastırmanın tüketilebilecek duruma gelmesi 1 ayı bulabilir. Olgunlaşma sürecinde de pastırmanın üzerine dolu bir kavanoz veya taş koymanız gereklidir.

Evde pastırma nasıl yapılır, ne kadar sürede olur Evde çemenli pastırma yapımının kolay ve pratik yolları

EVDE PASTIRMA NASIL YAPILIR?

MALZEMELER:

750 gram yağsız pastırmalık dana eti
Kaya tuzu

Çemen için:

50 gram un
15 gram mısır unu
15 gram sarımsak
25 gram çemen tozu
25 gram kırmızı biber
1 su bardağı ılık su
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon

Evde pastırma nasıl yapılır, ne kadar sürede olur Evde çemenli pastırma yapımının kolay ve pratik yolları

EVDE PASTIRMA NASIL YAPILIR?

Etin her yerini tuzla kaplayın.

Çukur bir tepsinin ortasına bir kesme tahtası yerleştirin.

Tahtanın üzerine etinizi yerleştirin.

Tepsinizi bir tarafının yüksekte kalması için altına bir nesne yerleştirerek müsait bir yere koyun.

Etin üzerine ağır bir taş ya da içi su dolu cam kavanoz yerleştirin.

Eti bu şekilde 2 hafta bekletin. Bu esnada bütün kanı ve suyu akacaktır.

Tepside biriken suyu her gün döküp temizleyin.

Etiniz 2 haftanın sonunda iyice katılaştığında ağırlığı üzerinden alın.

Eti akan suyun altında iyice yıkayarak tuzundan arındırın.

Etinizi içi su dolu derin bir kaseye yerleştirip 1 gece bekletin.

Suyu gece boyunca 4-5 kez değiştirin.

Etin ucuna iğne ve iplikle bir ilmek açın.

Bu ilmeği kullanarak etinizi güneş görmeyen ama havadar bir yere asın.

Etinizi burada 2 gün bekletin.

Etinizi astıktan hemen sonra çemeni hazırlayın.

Bunun için sarımsakları dövüp su hariç diğer çemen malzemeleriyle karıştırın.

Ardından azar azar su ekleyerek macun kıvamı elde edin.

Çemeni de ağzını streç filmle iyice kapatarak buzdolabında iki gün dinlendirin.

Askıdan aldığınız eti elinizi sıvı yağa batırarak çemene iyice bulayın. Etin üzerinde hiç boşluk kalmaması gerekiyor.

Çemene buladığınız pastırmayı yeniden askıya alın.

5-6 gün daha kuruttuktan sonra pastırmanızı incecik dilimleyerek tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun...

False