Güncelleme Tarihi:
Halojen atomları çoğunlukla lipofiliktir ve suda daha az çözünür. Bu nedenle, lipid membranlar ve dokular yoluyla gelişmiş penetrasyon sağlamak için ilaç bileşenlerinde kullanılmıştır.
Halojen Nedir?
Halojenler ametaldir. Oda sıcaklığında flor ve klor gaz, brom sıvıdır. İyot ve astatin katı maddelerdir. Halojenler çok reaktiftir, reaktivite flordan astatine düşer. Halojenler doğada elementel halde bulunmazlar. Astatin izotopları kısa yarı ömürleri olan radyoaktiftir.
Halojen Özellikleri Nelerdir?
'Halojen' kelimesi Yunancadan türetilmiştir ve aslen "tuz oluşturan" anlamına gelir. Halojenler, yüksek reaktiviteleri nedeniyle çevrede sadece iyonlar veya bileşikler şeklinde bulunur.
Fiziksel Özellikleri;
Halojenler grubu, standart sıcaklık ve basınçta maddenin bilinen üç durumundaki elementleri içeren tek periyodik tablo grubudur.
Flor (F) soluk sarı bir gazdır.
Klor (Cl) yeşilimsi bir gazdır.
Brom (Br) koyu kırmızı bir sıvıdır.
İyot (I) siyah bir katıdır ve ısıtıldığında mor bir buhar oluşturur.
Astatin (At) siyah bir katıdır.
Halojenlerin hepsi güçlü ve genellikle kötü bir kokuya sahiptir.
Halojen elementler son derece zehirlidir.
Isı ve elektriğin zayıf iletkenlerdir.
Düşük erime ve kaynama noktaları vardır.
Kimyasal Özellikleri;
Tüm halojenlerin molekülleri homonükleer iki atomludur. Bunun anlamı, moleküllerinin her biri iki atomla var olduğudur.
Halojenlerin yedi değerlik elektronu vardır, çünkü halojenlerde bir elektron eksiktir, negatif iyonlar oluştururlar ve oldukça reaktiftirler.
Diğer elementlerin atomlarıyla reaksiyona girerek elektron kazanabilirler.
Flor, var olan en reaktif elementlerden biridir.
Nispeten zayıf moleküller arası kuvvetleri vardır.
Halojen Bileşikler Nelerdir?
Halojenlerin kesin özelliklerinden biri, oldukça reaktif olmalarıdır. Bu yapıları nedeniyle halojenürler, interhalojenler ve polihalojenli bileşikler gibi farklı bileşikler oluşturabilirler.
Hidrojen Halojenürler
Bunlar, halojenler hidrojen ile reaksiyona girdiğinde oluşan ikili bileşiklerdir. Genel olarak, flor, klor ve bromu alırsak, reaksiyon aşağıda verilen biçimde görünür:
H 2 + X 2 → 2HX
Hidrojen halojenürler suda çözündüklerinde güçlü hidrohalik asitlerdir. Bu asitler tehlikelidir.
Metal Halojenürler
Halojenlerin metallerle tepkimesi sonucu oluşan bileşiklerdir. Metal halojenürler yüksek oranda iyonik bileşikler, monomerik kovalent bileşikler veya polimerik kovalent bileşikler olabilir. Genellikle doğrudan kombinasyon yoluyla veya bir bazik metal tuzunun hidrohalik asit ile nötrleştirilmesi yoluyla elde edilirler.
İnterhalojen Bileşikleri
Halojenler birbirleriyle reaksiyona girdiklerinde interhalojen bileşikleri oluştururlar. Özellikleri ve davranışları, iki ebeveynli halojenlerin ara ürünleridir. Ancak bazı özellikler farklılık gösterebilir. IF 7 dışındaki tüm interhalojenler, ayarlanmış koşullarda saf halojenlerin doğrudan birleştirilmesiyle oluşturulabilir.
Halojenli/ Organohalojen Bileşikler
Bunlara organik halojenürler de denir. Bunlar halojen atomları içeren organik bileşikler olarak sınıflandırılabilir. Organohalojenler genellikle nükleofilik soyutlama reaksiyonu yoluyla üretilir.
Polihalojenli Bileşikler
Çoklu halojenlerle ikame edilen bileşikler, polihalojenli bileşikler olarak kategorize edilir. Bunlar endüstriyel olarak oluşturulmuş bileşiklerdir ve bunların çoğu toksiktir. İnsanlarda biyolojik olarak birikmektedir. Polihalojenli bileşik örneklerinden bazıları PCB'leri, PBDE'leri ve PFC'leri içerir. Polihalojenli bileşikler (PHC'ler), çok çeşitli üretilmiş ürünlerde ve haşere kontrolünde kullanılmaktadır.
7A Halojen Grubuna Kaç Element Var?
Sofra tuzu, çamaşır suyu, diş macununda florür, yüzme havuzlarında klor, bunların hepsinin ortak noktası kimyasal olarak ilişkili beş elementten oluşan periyodik tablonun 7. Grubunu oluşturan bir veya daha fazla halojen içerir. Tabloda; Flor (F), Klor (Cl), Brom (Br), İyot (I), Astatin (At) ve Tennesin (Ts) elementleri yer alır. Toplamda 6 element vardır.