İki bölümden oluşan ve ilki 3 Kasım 2023’te vizyona giren ‘Atatürk 1881-1919’ adlı çalışmanın ikincisi bu hafta vizyonda. Mehmet Ada Öztekin imzalı yapımın son adımında Mustafa Kemal’in hayatı eşliğinde memleketin kurtuluşu için Samsun’a doğru çıkılan yolculuğun hangi aşamaların ardından gerçekleştirildiğini de izliyoruz.
#Uğur VARDANYedi yıl önce gerçekleşmiş bir linç olayı ve bu vakanın ruhunda ve vicdanında açtığı yarayı bir türlü kapatamayan müzisyen İshak’ın acısıyla ve olayın failleriyle hesaplaşma süreci... Özcan Alper’in ‘Karanlık Gece’si kimi göndermeler eşliğinde son derece çarpıcı bir toplumsal tasvire soyunuyor.
#Karanlık GeceAlfa Yayınları’nın yeni edisyonu sayesinde Michael Dibdin’in yeni bir ‘Komiser Zen’ macerasını daha okuma fırsatı bulduk; ‘Ölü Lagün’ hem Zen dizisinin dördüncü kitabı hem de yazarın bütün eserleri arasındaki en başarılı üç romanından biri. ‘Zen’ polisiyeleri, ‘Siyasi polisiye nedir?’ sorusuna net bir yanıt veriyor.
#Michael DibdinHayatında sinemanın her daim yeri olmuş bir kalem ustasıdır Murathan Mungan. Son kitabı 'Işığına Tavşan Olduğum Filmler’ izlediğimiz birçok yapıma farklı merceklerle bakmanın, ele almanın, sevmenin, katmanlarına ayırarak değerlendirmenin ipuçlarıyla dolu, zevkli ve öğretici bir okuma serüveni sunuyor. Mungan’la kitabından yola çıkarak sinema ve yedinci sanatın çeşitli koridorları üzerine söyleştik…
#Murathan MunganPolisiye edebiyatta her zaman önemli bir rol sahibi olan kadın yazarlar son yıllarda varlıklarını daha da artan bir ağırlıkla sürdürüyorlar. ‘Venedik Polisiyeleri’ dizisiyle 35 ülkede 2 milyonun üzerinde okuyucuya ulaşan, saygın ödüllere değer görülen, Times’ın en büyük 50 suç yazarı listesinde yer alan Donna Leon, hiç kuşku yok ki bu isimler arasında öne çıkanlardan biri. Ayrıksı Yayınları, yeni ‘Komiser Brunetti’ edisyonuna serinin ilk kitabı 'Operada Cinayet'le başladı.
#Donna LeonOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıMaj Sjöwall ile Per Wahlöö’nün Martin Beck serisi 1965’te ‘Roseanna’ -Türkçede ‘Kanaldaki Ölü’- ile başlamış, 1975’te 10. kitap ‘Teröristler’le son bulmuştu. Türkçeye 70’lerde çevrilen Martin Beck romanları yıllar içerisinde polisiyeseverler için kült haline geldiyse de serinin bütünlüklü bir edisyonu yakın zaman kadar yapılmamıştı. Ayrıksı Kitap’ın yeni edisyonu sayesinde 10 kitaplık seri özenli bir baskıyla tamamlandı.
#Maj SjöwallSuat Duman’ın ‘1918’ başlığı altında toplayacağı 10 kitaplık tarihi polisiye serisinin ilk iki kitabı bu ay içerisinde yayımlandı. ‘Kalbim, Kimsesiz Yurdum’ ve ‘Ah Dehşet, Dehşet Dehşet’, eski zamanların atmosferinde geçen sürükleyici hikâyeleriyle polisiyeseverleri memnun edecek romanlar.
#Suat DumanBir cinayet sahnesiyle başlayan, soruşturma ve mahkeme süreçleriyle ilerleyen ‘Collini Davası’, mükemmel bir siyasi polisiye. Ferdinand Von Schirach, kimsenin yüzleşmek istemediği tarihi gerçekleri ve Alman tarihinin en büyük yargı skandallarından birini teşhir ederken hukuk sistemi ile adalet arasındaki farkı ortaya koyuyor.
#Collini DavasıYervant Odyan, yaklaşık 110 yıl önce yazmıştı ‘Abdülhamid ve Sherlock Holmes’u. Sultanın tahttan indirilip II. Meşrutiyet’in ilan edilmesinin umut ve heyecanlarını barındıran 1000 sayfayı aşan bu roman, gerek yazarı, gerek içeriği gerekse de yayımlanma serüveniyle edebiyat tarihimizin en ilginç eserlerinden biridir.
#Sherlock HolmesAlmanya’da tarih tekerrür mü ediyor? Doğu eyaletlerinden Thüringen’de yaşanan tehlikeli siyasi oyun tüm ülkeyi salladı. Hitler’i iktidara taşıyan olayla benzerlik arz etmesi, “Tarih tekerrür mü ediyor?” korkularını ateşledi. Kimine göre bu bir tabu yıkımı. Kimine göre bardağı taşıran son damla. Kimine göre ise tam bir siyasi polisiye. Siyasi parti liderleri, kamuoyu, herkes şaşkın.
#AlmanyaMehmet Eroğlu, ‘Kötü Adamın On Günü’nde iyilik - kötülük tartışması etrafında gelişen bir suç hikâyesi anlatıyor. ‘Hamlet’ten ‘Suç ve Ceza’ya ve oradan da modern polisiyelere miras kalan, suçu felsefi ve toplumsal soruşturmanın kaynağına dönüştüren sert bir roman, tipik bir Mehmet Eroğlu anlatısı...
#Mehmet EroğluEkonomi gazetecisi Barış Soydan, siyasi polisiye türündeki romanlarından sonra bu kez farklı tarzda bir kitapla çıktı okurlarının karşısına. ‘Kediler ve Erkekler’ adlı öykü kitabında, ‘kedilerle aramızdaki yoldaşlık ilişkisinin hikâyesi’ni anlattığını söyleyen yazarla bir araya geldik. Soydan: “Atatürkçüsü, devrimcisi, İslamcısı, yaşlısı, genci, herkes kedileri sever. İstanbul halkının kedilerle ilişkisine bakınca insan bu toplumda hâlâ bir umut olduğunu düşünüyor.”
#Barış SoydanKitaplarla uzun saatler baş başa kalabileceğimiz yaz mevsimi, tatil sezonu geldi çattı. Okumayı ertelediklerimiz, yeni çıkanlar, ödüllü kitaplar, çok konuşulanlar, klasikler... Kitap eki editörleri, eleştirmenler ve yazarlara yaz sıcağını serinletecek, tatili tatlandıracak kitap önerilerini sorduk...
#YAZ TatiliAndrea Camilleri, ‘Unvansız Maktul’de, 1921 yılında Sicilya’da işlenen bir cinayeti farklı açılardan ele alıyor. Gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığı bu romanda Camilleri, İtalya’da faşizmin yükseliş sürecini, bu süreçte Milliyetçi Cephe’nin işlevini ve karakteristiğini de teşhir ediyor.
#Andrea CamilleriEğer entrikalara, komplolara, siyasetin görünmeyen yüzüne ve derin siyasi ilişkilere meraklıysanız hiç durmayın! Atlayın Murat Yetkin’in kitabının içine. ‘Meraklısı İçin Entrikalar Kitabı.’ Tam size göre. Kafayı yersiniz, o kadar iyi!
#Murat YetkinYunan edebiyatının gelmiş geçmiş en önemli polisiye yazarı Petros Markaris, ‘Batık Krediler’ romanına hikâyesini çok iyi özetleyen bir epigrafla başlamış; “Banka soymak nedir ki banka kurmanın yanında?” Brecht’in ‘Üç Kuruşluk Opera’sından yaptığı bu alıntının ışığında, Yunanistan’ı sefaletin kıyısına sürükleyen bankacılık yolsuzluğunu bir suç kurgusu içerisinde teşhir ediyor Markaris...
#Kitap SanatALMANYA’da çıplak çocuk film ve fotoğraf setleri bulundurmaktan hakkında soruşturma yürütülen eski SPD milletvekili Sebastian Edathy skandalı, siyasi polisiye dizisine dönüşüyor. Aşağı Saksonya eski İçişleri Bakanı Heiner Bartling'in (SPD) NDR radyosuna yaptığı açıklama olaya yeni bir boyut kazandırdı. İddiaların tersine savcılığın yürüttüğü gizli soruşturma Edathy'ye önceden haber verilmiş.