Porçini, imparator veya kültür mantarlarını çiğ olarak yiyebilir, salatalarınıza katabilirsiniz. Pişmiş isterseniz biraz sarımsak, yağ ve tuz, mantarların lezzetini öne çıkarmak için yeterli! Ama pişirmeye zeytinyağıyla başlamanızı, servis yapmadan hemen önce tavaya küçük bir parça tereyağı eklemenizi öneririm. Mantarların istisnai bir rolü var: Layıkıyla pişirildiğinde çok az ilaveye ihtiyaç duyarlar!
#MantarGeçenlerde okuduğum bir haber beni çok heyecanlandırdı. Haberde, Manisa’nın iki ilçesinde siyah trüf bulunduğu müjdeleniyordu. Kömürden sonra kentin kaderini etkileyecek bir siyah daha toprak altından çıkmış. Çevrede yaşayanlar her iki siyaha da ‘siyah elmas’ yakıştırmasını yapıyorlar. Gerçekten de siyah trüf bir elmas kadar kıymetli.
#Siyah Trüf Mantarıİtalya hedef tahtasına benzeseydi Perugia tam 12’ye yerleşirdi. Floransa ile Roma’ya eşit uzaklıktaki Umbria kenti bir tepenin üstüne kurulmuş, kompakt tarihi merkezi labirent gibi sokaklarla örülmüş. İleri teknoloji ürünü, doğa dostu tramvay tarihi merkezle kent çevresindeki yerleşimleri birbirine bağlıyor. Kent yazı caz festivali, sonbaharı çikolataseverlerin rüyası Eurochocolate şöleniyle karşılıyor.
#SeyahatŞef restoranlarının menülerinde başrol oynuyor, vegan mutfaklarda protein yerine kullanılıyor... Evde çorbadan soteye, makarnadan tarta pek çok tarifte kendine yer buluyor. Tazesinin yanı sıra kurutulmuşu ve turşusu başta olmak üzere her halini de artık raflarda bolca görmeye başladık. Mikolog Jilber Barutçiyan ülkemizde yetişen yenebilir yerel mantarları ve doğadan toplamak isteyenlere işin püf noktalarını anlattı. Şemsa Denizsel ve Gastronometro şefleri leziz mantarlı tariflerini paylaştı.
#MantarYOKUŞ başına geldiğinde / Bodrum’u göreceksin / Sanma ki sen / Geldiğin gibi gideceksin / Senden öncekiler de / Böyleydiler / Akıllarını hep Bodrum’da / Bırakıp gittiler. ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı o kadar güzel anlatmış ki adeta üzerine söylenecek söz bırakmamış. Gerçekten de Bodrum, 3 bin 500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimarisi, muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her ihtiyacına cevap veren farklı konseptteki nitelikli konaklama tesisleri, gastronomisi ile cennetten farksız. Ve her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. Ben de sizi bu hafta tarihin hemen yanı başında hizmet veren bir lezzet durağına götürmek istiyorum: Tyro...
#1Domatesli, kıymalı veya yumurtalı... Adı makarnayla özdeşleşmiş bir milletin kaç çeşit makarna sosu hazırladığını merak ettiniz mi hiç? Bu soruya cevap vermek hiç kolay değil ama ben en klasiklerden üçünü anlatacağım. Nefis sosuyla, gerçek bir İtalyan makarnası için makarnayı çok pişirmemeniz gerektiğini de unutmayın.
#MakarnaOnu şehirden çok doğada, özellikle de ormanların içinde bulmak mümkün… Biz söyleşi için kısa süreliğine uğradığı İstanbul’da yakalıyoruz. Kendi hikâyesini hızlı geçiyor. Konu ‘mantarlar’a gelince ise gözleri parlıyor. Kökenleri 600 milyon yıl öncesine giden beşinci canlı türü mantarları adeta ailesi gibi anlatıyor! Türkiye’nin en ünlü mikologlarından (mantar uzmanı) Jilber Barutçiyan’la albümleri karıştırdık.
#Jilber BarutçiyanRoman Abramoviç, biyografisi ile dikkat çekiyor. Yakın zamanda Chelsea kulübünü satışa çıkaran Rus iş insanı Roman Abramoviç, aynı zamanda İsrail vatandaşı ve Yahudidir. Peki, Roman Abramovic kimdir, ne iş yapıyor, serveti ne kadar? İşte, hayatı merak edilen Roman Abramoviç hakkında bazı bilgiler
#Abramoviç