36 saatte Perugia
İtalya hedef tahtasına benzeseydi Perugia tam 12’ye yerleşirdi. Floransa ile Roma’ya eşit uzaklıktaki Umbria kenti bir tepenin üstüne kurulmuş, kompakt tarihi merkezi labirent gibi sokaklarla örülmüş. İleri teknoloji ürünü, doğa dostu tramvay tarihi merkezle kent çevresindeki yerleşimleri birbirine bağlıyor. Kent yazı caz festivali, sonbaharı çikolataseverlerin rüyası Eurochocolate şöleniyle karşılıyor.
16.00
LEZİZ ÖPÜCÜK
Perugia’nın tarihi çikolata fabrikası şimdi Nestle tarafından işletiliyor. Girmek için özel izin ya da şifreli kart gerekmiyor. Rehberli tur ücreti 13 TL. Dakikada 1500 adet gümüşe sarılı ünlü cevizli Baci (öpücük) üreten fabrikada tadım mutfağı, çikolata müzesi, üretim bantlarını gördükten sonra sizi bir sürpriz bekliyor: Yiyebileceğiniz kadar çikolata (perugina.com)!..
19.00
BARDAKİ MANZARA
Corso Vannucci
Perugia halkı hafta sonunu Corso Vannucci’de volta atarak karşılar. Siz de caddede kısa bir yürüyüşe çıkın. Bar Gus’a uğrayıp bir kadeh prosecco eşliğinde çevreden geçenleri seyredin. Sosyal manzaranın yerine günbatımını tercih ediyorsanız en iyisi Il Punto di Vista. Umbria’nın yemyeşil tepelerinden günbatımı harika.
21.00
TABAĞIMDAKİ UMBRIA
Osteria a Priori
Osteria a Priori, Umbria’nın tüm lezzetlerini tadabileceğiniz en iyi adres (osteriaapriori.it). Yerel odaklı bu küçük restoranda, bölgenin çiftliklerinden şarküteri ürünlerini, peynirlerini, yılda sadece 250 şişe üretilen Sagrantino di Montefalco gibi nadide şaraplarla eşleştirmenin keyfini yaşayabilirsiniz (İki kişi, içki hariç ortalama 120 TL). Trüfle tatlandırılmış biftek, elişi tagliatelle eşliğinde servis ediliyor.
10.00
USTA VE ÇIRAK
Galleria Nazionale dell’Umbria
Perugia’nın gururu, ressam Pietro Vannucci, Rönesans’ın ünlü isimlerinden Raphael’in öğretmeniydi. İkilinin ortak eserini Cappella di San Severo’da görebilirsiniz. Küçük şapeldeki freskin üst bölümü Raphael’in, alt tarafı ustasının elinden çıkmış (perugiacittamuseum.it). Kentin yetiştirdiği diğer ustaların yapıtları Galleria Nazionale dell’Umbria’da sergileniyor. Müze, 13’üncü yüzyıldan kalma Palazzo dei Priori’de.
13.00
BOKSÖRÜN MASASI
Franky
Vecchia Perusia’nın sahibi ‘da Franky’ eski bir boks şampiyonu. Bu küçük restoranı ailesiyle işletiyor. Duvarlar şampiyonluk günlerinin gazete kupürleriyle dolu. Franky şimdi keyifle masalarını kaldırıma diziyor, gelip geçenle sohbet ediyor. Üstüne taze siyah trüf mantarı rendelediği spagetti benzeri el yapımı, kalın strangozzi makarnasını mutlaka tatmalısınız (27 TL).
15.30
KAĞITLAR ARASINDA
Mastri Cartai
Şaşırtıcı derecede renkli bir mağaza Mastri Cartai. İçindeki tüm ayna çerçeveleri, masa üstlüğü, saatler, fotoğraf albümleri bölgenin maharetli ev hanımlarınca, kâğıttan kesilerek yapılmış. Küçük bir meydana bakan bu zarif mağazanın her köşesi fantezi diyarından fikirlerle süslü. Minimalist lamba şapkalarından harika tahta oyuncak atlara ne ararsanız var (mastricartai.com).
16.30
SOĞUTULMUŞ ÇİKOLATA
Cioccolateria Augusta Perusia
Çeşit çeşit çikolata üretilen Perugia’dan damağınızı tatlandırmadan ayrılmayın. En azından dondurmasını deneyin. Örneğin Cioccolateria Augusta Perusia’da hindistanceviziyle beyaz çikolata karışımından yapılan bir top Raffaello size mutluluk verecektir. Bir doz daha mutluluk için La Fonte Maggiore sizi bekliyor. Bol kakaolu pek çok alternatif arasında seçim yapmakta zorlanacaksınız.
18.00
YERALTINA DALIŞ
Piazza IV Novembre
Piazza IV Novembre’daki havuzu, meydana bakan katedrali geçin ve Pozzo Etrusco’dan başlayıp kentin yeraltında kalan ilk yerleşimini keşfe çıkın. Üçüncü yüzyıldan kalma dev Etrüsk kuyusuna bozukluk atıp bir dilekte bulunun. Sonra Corso Vannucci’nin sonuna doğru yürüyün. Burada modern şehrin altında kalan tarihi yerleşimin izlerini bulacaksınız. Asansörle ineceğiniz Rocca Paolina Kalesi’nin içindeki ortaçağdan kalma meydanları, sokakları adımlayın (perugiacittamuseo.it).
21.00
AYRIŞTIRILMIŞ YEMEK
Il Postale
Kentin tek Michelin yıldızlı restoranı Il Postale, ortaçağdan kalma bir taş yapıda. Duvarları freskli salonunda sadece dört masa bulunuyor. Buna karşın mönüsü modern. Şef Marco Bistarelli yerel yemekleri hücrelerine ayrıştırmada uzman. Sonra bunları farklı şekilde bir araya getirip yeni lezzetler elde ediyor. Kaz ve ördek ciğeri ezmeleri, dilli milföy, fırında horoz ‘ayrıştırılmış’ mönünün en yaratıcı ürünleri. Zengin kavından seçeceğiniz şarap eşliğinde yemeğinizi yedikten sonra akşamınızı mojito’lu buz gibi ahududu, yeşil limon, ananas parfesiyle taçlandırın. İçki hariç iki kişi ortalama 400 TL (ristoranteilpostale.it).
09.00
İSVİÇRE İŞİ
Pasticceria Sandri
Pasticceria Sandri, İsviçre döneminde kurulan bir kafe. Kubbeli, resimli tavanları, görkemli şamdanları, parlak kırmızı ceketli, papyonlu garsonlarıyla geçmişin dünyasını yaşatıyor. 1860’tan bu yana Perugia, İtalya sınırları içinde. Duvarları zarif ahşap panellerle kaplı büfede dekorasyonun güzelliğini seyrederek, kapuçino eşliğinde bir dilim elmalı kekle güne başlayın. Yeterli gelmezse kat kat pastalar, jöleli tartlar sizi bekliyor.
11.00
İKİ TEKER ÜZERİNDE GEZİNTİ
Kentin 16 kilometre dışındaki Trasimeno, İtalya’nın Garda, Maggiore ve Como’dan sonraki dördüncü büyük gölü. Çevresini dolaşmak için en az iki tekerleğe ihtiyacınız var. Kıyıdaki Umbria in Vespa’dan sarı bir motosiklet kiralayabilirsiniz (umbriainvespa.com). Acıkınca turunuza ara verip Trattoria da Faliero’ya uğrayın. Kuşbakışı gölü seyredebileceğiniz restoranın mönüsü pek zengin olmasa da bölgede efsaneye dönüşen torta al testo’yu denemelisiniz. Sosisli, ıspanaklı, prosciutto ve peynirli bir dürüm bu, tadı nefis. İçki hariç iki kişi ortalama 30 TL (www.hotelfaliero.it).
NASIL GİDİLİR?
Ocak ayının ikinci haftasında İstanbul’dan Roma’ya gidiş-dönüş direkt uçuşlar Alitalia’da 607 TL, THY’de 638 TL’den başlıyor. Roma’dan yerel trenlerle Perugia yaklaşık 2.5 saat sürüyor, bilet 28 TL. Ekspres trenle 60 TL. Roma Fumicino Havaalanı’ndan tarifeli otobüslerle yolculuk üç saat sürüyor, bilet 50 TL.