Hayatta denenen birçok lezzetli yemek tarifleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sürekli olarak yeni lezzetler keşfedilmekte veya var olan lezzetler daha da çeşitlendirilmeye devam etmektedir. Et, balık, tavuk ve sebzeler ile birçok çeşitli yemekler, ara sıcaklar ile soğuk mezeler yapılmaktadır. Yapımı ve lezzeti en çok merak edilen lezzetlerden bir tanesi de deniz ürünleri arasında sayılan havyarlardır. Peki, havyar nasıl pişirilmektedir? Taze havyar nasıl tedarik edilir ve nasıl bulunur? İşte, havyar hakkında merak edilen unsurlar.
#HavyarBalıkçı Kahraman denince herkesin aklına kalkan geliyor. Oysa mangalda pişmiş mısır ekmeği, takoz lakerda, şişte kalamar bacağı, sonra kırlangıç mangal gibi leziz çeşitleri var. “Sen paradan haber ver, burası çok pahalı” diyen arkadaşlara tek cevabım var: İstanbul’da bu fiyat düzeyindeki lokantaların pek çoğunda vasat altı kalitede yemeği aynı fiyata yiyorsunuz.
#BalıkAYNEN bundan 20 yıl evvel sadece bir çöl halindeyken şu anda dünyanın turizm ve cazibe merkezine evrilen Dubai örneğinde olduğu gibi Yalıkavak da bundan 20 sene önce Bodrum’un az nüfuslu ve kendi halinde bir beldesiyken özellikle Yalıkavak Marina’nın da kurulmasıyla yükselen bir değer haline dönüştü. Şimdi ise global arenanın en ünlü markalarının mağaza ve restoranlarına ev sahipliği yapan, dünyanın en görkemli mega yatlarının demir attığı, Batı’dan ve Doğu’dan bölgeye akın eden varlıklı misafirleriyle Bodrum’un tam bir cazibe merkezi haline geldi. En lüks gayrimenkul projeleri, Michelin’e göz kırpan restoranlar, istanbul’da bile olmayan markaların hepsi burada. Bu yazımızda biz de Yalıkavak dosyasını açtık ve farklı lezzet arayışlarına yönelik alternatif mekanları sizler için kaleme aldık.
#1San Francisco’daki Sons and Daughters restoranın 1 Michelin yıldızı var. Şefi John Wesley, 31 yaşında ve kollarının her tarafı dövme... İtiraf edeyim, önyargılı yaklaşsam ‘Bu adamdan sörfçü olur, aşçı olmaz!’ diye düşünürdüm ki gerçekten de sörf ustasıymış. Ama Allah için aynı zamanda da mutfak ustası! Fransız Aquitaine osetra havyarı ve papatya sirkeli karnabahar püresi, taze deniztarağı, tereyağı soslu ıstakoz en beğendiğim tabaklarından oldu.
#San FranciscoSoğuk geçen şubat ayını ısıtan nedenlerin başında çoğumuz için Sevgililer Günü geliyor. İster ‘Ben kutlamam’ diyenlerden, ister uslanmaz romantiklerden olalım, 14 Şubat geldiğinde sevgilimizi mutlu edecek birkaç jest yapmak, onu gülümsetmek istiyoruz. Evde baş başa olmayı tercih edenler için biraz afrodizyak tatların biraz da şef elinden lezzetli tariflerin yardımıyla romantik bir sofra kurmak hiç de zor değil. 7 Catering isimli firmasıyla davet ve organizasyonlar için menüler hazırlayan Ebru Erberdi, bizim için zarif bir Sevgililer Günü sofrası kurdu, masayı gecenin geri kalanında ağırlık yapmayacak, tadı ve görüntüsüyle bu akşamı özel kılacak lezzetlerle donattı.
#Sevgililer GünüHavyar üretiminde en fazla Azerbaycan, İran ve Rusya ön sıralarda adından bahsetmektedir. Özellikle yemek yapımlarında siyah renkli havyarlar tercih edilmektedir. Bu havyarların balıkçılardan taze taze elde edilmesi mümkündür. Tuzlanıp kutulanan havyarlar yüksek fiyattan bütün Dünya'ya satılır. Siyah havyarın en makbul ve pahalı cinsi beluga havyarıdır. Somondan elde edilen kırmızı havyar ise siyahı kadar değerli değildir. Peki, havyar nedir? Hangi balıklardan nasıl üretilir?
#HavyarGeçen ay üç Yunan adasında birer hafta geçirdik. Bunlardan ayrı ayrı bahsedeceğim. Ülke gastronomisinin gelişmesi için bu geziden çıkarılacak bazı önemli dersler var. Tinos, ‘her şey dahil’ turizmine kapalı, bir ada, gastro-turizme önem veriyorlar. Genel olarak ürün ve lokanta kalitesi yüksek.
#YazarNihayet iyi bir coffee shop da buldum Los Angeles’ta. Venice Beach’te, Intelligentsia Coffee. Güne başlamak için uygun çünkü kruvasanları da güzel. Tabii en önemlisi, nerede yemek yenileceği. Superba, Gjelina ve Chinois on Main’den geçen hafta bahsettim. İşte geriye kalanlar... (Los Angeles2. bölüm)
#Downtown LAHazar Denizi’nin hırçın dalgaları plajın ipek gibi kumlarını döverken, rengarenk çadırlar süslüyor sahili. Kıyılarında, temiz hava ve yeşilin hakim olduğu manzaralarıyla turistleri ağırlıyor Hazar Denizi... Turistlerin yanı sıra Tahran ve Meşhet ’ten gelen İranlı misafirlerin de uğrak yeri konumunda bulunuyor. İşte size İran gezi rehberi…
#İran‘Türkiye’nin 1960’lı Yılları’nda politikadan spora, diplomasiden sanata, popüler kültürden magazine memleketin 10 yıllık serencamı layıkıyla anlatılıyor. Yassıada yargılamalarının detaylı bir okumasını sunması açısından da önemli olan çalışma, okura o dönemden günümüze uzanan ‘adalet’ arayışlarını hatırlamak için bir fırsat sunuyor.
#KitapsanatAnkara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hijran Yavuzcan, bir süredir üzerinde çalıştıkları Mersin balığı havyarını, 2016’da piyasaya sunacaklarını belirterek, “Siyah havyar, gelecek yıldan itibaren piyasasına göre daha ucuz fiyatlarla Türk sofralarında yerini alacak” dedi.
#HavyarDaha çok üst gelirli vatandaşların tükettiği ürünlerden biri olarak kabul edilen havyarın fiyatı önümüzdeki dönemde düşebilir. Ankara Üniversitesinin (AÜ) Eskişehir'in Çifteler ilçesinde bulunan Su Ürünleri Araştırma ve Uygulama İstasyonu'nda yetiştirilen Mersin balıklarından elde edilecek siyah havyar, gelecek yıldan itibaren piyasasına göre daha ucuz fiyatlarla Türk sofralarında yerini alacak. Mersin balıklarının siyah havyarının kilogramı 10 bin dolardan alıcı bulurken, bu fiyatın 3-5 bin lira arasına düşeceği öne sürüldü.
#HayvarEĞİTİM SEMİNERİNDE KATILIMCILARA VERİLEN İLK İKİ GÜNKÜ TEORİK EĞİTİMDE, MERSİN BALIĞI'NIN TANITIMI, BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ, DOĞADAKİ YAŞAM DÖNGÜLERİ, YETİŞTİRME TEKNİKLERİ, DÜNYADAKİ ÜRETİM ALANLARI, HAVYARI VE ETİNİN EKONOMİK DEĞERİ ÜZERİNE SUNUMLAR YAPILDI.