Enflasyon sepetinde gıdanın payının yüzde 20’nin altına ineceği sözleriyle tartışma yaratan Bakan Zeybekci, Başbakan Yardımcısı Şimşek’in de karşı çıkması üzerine dün sözlerine açıklık getirdi. Zeybekci, “Hükümet enflasyon sepetindeki oranları Ekonomi Bakanı’nın demesiyle belirlemez. Bu, ekonomi kurallarına aykırı” dedi.
#Mehmet ŞimşekGünlerdir konuşuluyordu... Karar bu sabah için uygulanmaya başladı. İstanbullu, şimdilik, 4 gün boyunca, 'meyve-sebzeye zam gelecek mi?' sorusu ile meşgul olacak. Kente ürün taşıyan Antalyalı nakliyeciler kontak kapattı. Öyle ki halde giriş-çıkışlar bile kapatıldı. O kareler, 'zammın kareleri' olarak objektiflere yansıdı. Ancak, kontak kapatma eylemi fiyatlara yansımış değil. Domates, salatalık, sivri biber fiyatları cuma günü yapılan satışlar ile aynı seviyede.
#Fatih Sultan Mehmet KöprüsüYaz hasadı tezgâhlara indi ama sebze ve meyvede fiyatlar düşmedi. Bazı ürünlerin kilogram fiyatının 100 lirayı aşması dikkat çekiyor. Hürriyet’e konuşan ziraat uzmanlarına göre tabloda küresel ısınmanın da payı var. Uzmanlar aşırı sıcaklıkların tarladaki sebze ve meyveleri yaktığını; dolayısıyla daha fazla sulama ihtiyacı nedeniyle maliyetleri artırdığını söyledi. Buna mazot ve nakliye fiyatları da eklenince vatandaşın yüksek fiyatlarla karşılaşmasının kaçınılmaz olduğunu belirten uzmanlar fiyatların bir ay sonra düşmeye başlayacağı görüşünde.
#Sıcak HavaTuzz Karaköy’ün şefi Nilay Lale yerel malzeme kullanımında her daim çok bilinçli. En bilindik yemek ve malzemelere bile öyle bir ayar veriyor ki... Özellikle Hint mutfağının baharat karışımlarını ve Uzakdoğu mutfağındaki tat dengelerini bazen bir sosla bazen de şaşırtan malzeme birliktelikleriyle çok iyi yakalıyor.
#Ebru ErkeÖrtü altı üretimin merkezi Antalya’da havaların ısınması ile birlikte sebze fiyatları yarı yarıya düştü. Kış aylarında 25-30 TL kadar çıkan kabak, domates ve biber fiyatları adeta dibe vurdu. Antalya halinde salatalık 1,5 TL, kabak 3 TL, domates 8 TL, patlıcan 5 TL’den alıcı buldu. Fiyatların bugünden itibaren pazar ve marketlere de yansıması bekleniyor.
#SebzeTürkiye'nin örtü altı üretim merkezi Antalya'da havaların ısınmasıyla birlikte ürün artışı yaşanırken, fiyatlar geçen haftaya göre yarı yarıya düştü. Hale giren ürün üç katı arttı, yeni mahsulle birlikte fiyatların 20 gün içinde normal seviyesine ineceği belirtildi.
#SebzeRusya’nın Ukrayna’ya yönelik olarak başlattığı operasyon örtü altı üretimiz merkezi Antalya halini vurdu. Operasyon nedeni ile Ukrayna ve Rusya ihracatı dururken sofraların vazgeçilmesi domates yüzde 60’a yakın ucuzladı. Toptancı Hal Kompleksi Komisyoncular Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, "Oraya düşen bombalar bize de düşmüş gibi oldu" sözleri ile yaşanılanları özetledi.
#Rusya-Ukrayna SavaşıCumhurbaşkanı Erdoğan'ın temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 1'e indirildiğini açıklamasının ardından gözler fiyatların ne kadara düşeceğine döndü. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, CNN Türk'te kalem kalem temel gıdadaki ürünlerin eski ve yeni fiyatlarını hesapladı.
#KDV OranıAralık ayında fiyatı en çok artan ürünlerden biri mandalina oldu. Peki markette ne kadar bahçede ne kadar? Demirören Haber Ajansı Muhabiri Hande Ayman ve CNN TÜRK Muhabiri Samet Demir mandalinanın tarladan çıkış fiyatı ile market fiyatları arasındaki farkı canlı yayında anlattı. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "1.80 kuruşluk bir ürünün perakende de 4 liraya satılması gerekirken biz bunu 10 liranın altına bulamıyoruz." dedi.
#Market FiyatlarıTüketicinin fiyatı ekim ayında aylık bazda yüzde 2.39 arttı. Üretici fiyat endeksi de aylık bazda ekimde yüzde 5.24 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında artış yüzde 19.89, yurtiçi üretici fiyatlarında yüzde ise 46.31 oldu. Üretici tüketici enflasyonu arasındaki makas 26.42 puana yükseldi.
#TÜİKBodrum tatilinde “İlk akşam burada yiyelim, sonra bakarız” derken üç gün boyunca Tuzz’dan çıkamadık. Humus, atom, deniz börülcesi, ahtapot ve kalamar ızgara... Sırayla tattıkça farkı anladık. Biraz çekingen ve güleryüzlü Nilay Lale, farklı restoranlarda tecrübe kazanmış başarılı bir şef...
#Restoran